Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > Please Help, replaced my Exhaust Manifold

Join Wrangler Forum Today


Thread: Please Help, replaced my Exhaust Manifold Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
05-19-2010 10:44 AM
greene91 Third time is the charm I guess. This time I loosened up the exhaust manifold while placing in the intake manifold and it popped right into place. I could tell as soon as it did that it was correct. Got the jeep back together and it runs fine now. Thanks guys.
05-18-2010 08:30 PM
Storm27m Look at the exhaust manifold from underneath the jeep. There are two pins that it has to seat onto otherwise there will be a pretty noticeable gap (like 1/8" to 1/4" inch) between the manifold and the block. You won't see it from up top. The pins can be tricky to seat sometimes.
05-18-2010 10:25 AM
greene91 Ok, so I took it all apart again and reassembled it, and its still shooting up to like 5000 rpms. If it was just small leak in the intake manifold wouldn't it just be a little bit higher rpm idle? Am I correct in thinking this? 5000+ rpms seems really high, almost like there is a big gaping hole somewhere. The intake manifold looks like it is seated, I messed with it for a while before reassembling it this time, and I dont know how I would be able to get it any better. Is the gasket to thin maybe??

Very frustrated......
05-18-2010 07:16 AM
greene91 Thanks for the info guys. Was hoping I maybe did something stupid that I was too tired to realize at the time. Guess I will be starting over this morning... Hopefully I can figure out whats up with the manifold.
05-17-2010 08:34 PM
IslandTJ You have to re-seat the manifold, somewhere it is not properly seated on a stud.
05-17-2010 08:11 PM
47MTP Double check any vacuum lines you may have disconected.
05-17-2010 08:08 PM
greene91
Please Help, replaced my Exhaust Manifold

Ok, so I finally decided to replace my exhaust manifold because there was a big crack in one of the welds and it was starting to sound pretty bad. I got the new manifold in and spent all day replacing it.

Just tried to start it up and the RPM shoot way up so fast that I just hurry up and shut it off. I know that If I did not get the Intake manifold on perfectly that the engine will not be able to draw a vacuum and that will cause the RPMs to go up, but I totally checked the placement (I thought) like multiple times to make sure it was attached properly.

I am very frustrated and before I totally dismantle this thing again to basically start over, I wanted to defer to the infinite wisdom of all the Jeepers on this forum.....

Does anyone know of anything else I may have screwed up or maybe need to do, before I totally redo this job......ugh.

Its a 4.0L engine, and I bought that new style manifold with the bellows for expansion that will supposedly work better.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 02:55 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC