Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > Clogged Radiator?

Join Wrangler Forum Today


Thread: Clogged Radiator? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
06-09-2010 09:00 PM
doclouie Use some teflon tape on the drain plug threads before you replace it.
06-09-2010 07:27 PM
masonea alsyj - That is one thing I didn't think of. I'll take a look at the new thermostat as well.

And maybe it could be my previous "junk", but I always thought that if a system has a reservoir, and you force the fluid inside the system to move (as in squeezing the hose), you should see the fluid level rise, or slosh around. I think I may have used the incorrect word when I said "bubbles". I guess one of the questions I was trying to figure out, is if my radiator should be completely full to the actual cap? To me, it seems odd, that the upper radiator hose has no fluid in it, but the radiator is full to the cap. I am in no way an expert. Just wondering if I should be concerned about anything before I try taking in out on the trails, and find out halfway through a mudhole somewhere. Thanks.
06-09-2010 05:22 PM
4x4anyone? I am still trying to figure out what we are trying to diagnose. Nothing is broken/failing, except the drain plug, so replace it!

If you see no air bubbles in your coolant system, that should be a good thing. You want it air free.
06-09-2010 09:40 AM
rrich So it's not overheating, it's working fine except for a tiny drain plug leak? And it doesn't have air in the system like your previous junk?

Get a new drain plug!

Don't fix it if it's not broken!
06-09-2010 08:47 AM
erickpl Personally, I'd drain the coolant and do a reverse flush. When I did this, it accomplished two things. 1) it got my heater core cleared out nicely! and 2) it revealed that my water pump was not pumping at all and a waterfall came out of it when I refilled it with water to test. $32.00 later, it was running just fine and the swap was NOT hard at all. Just have to remove a few pulleys and the fan. Just be sure to get the right type/direction and you're golden.

A new radiator will be about $150 or so depending on where you go. Stock radiators are NOT worth it. Go aftermarket. The effort for this is just a bit less (you don't have to remove the fan, but you WILL have to remove the fan shroud since it attaches to the radiator - the fan being removed just makes that easier.
06-09-2010 08:35 AM
alsyj Sounds like you have several concerns, obviously they all need attention, however the first question I have is; was it operating properly before you "fixed" the small leak at the t-stat housing? If it was and now you have a problem with no circulation then you need to retrace your steps...then look into the drips, etc.
06-09-2010 07:58 AM
masonea
Clogged Radiator?

I just recently replaced my thermostat and gasket due to a leak coming from the thermostat housing. But now I have a very slow drip coming from the radiator drain plug. I snugged it up a little tighter, but there is still a drip. I took the radiator cap off to take a look and it is full to the brim. The fluid in the reservoir is halfway between the add and full lines. When I squeeze the upper radiator hose nothing happens. I'm used to seeing bubbles or something in the reservoir when I would do that on previous vehicles. I haven't had any overheating issues, so I am not sure what is going on.

Possible theories are 1) water pump has gone bad. 2) clogged radiator.

I do know there is some rust in the radiator. You can see where the previous owner spliced in a hose hook-up to flush the system. And there are bits of rust in the top of the reservoir.

My questions for you gurus out there are:

1) Is there a way to troubleshoot the water pump, without going and buying one, replacing it, and finding out that's what it is?

2) If it's not the water pump, how bad is it to get a new radiator core?

3) Is getting a new radiator better than getting a new core? (effort vs.cost)

Thank you in advance for any input.

Erik

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 09:44 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC