Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > 04 wrangler tranny problem

Join Wrangler Forum Today


Thread: 04 wrangler tranny problem Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
01-18-2006 01:25 PM
Jerry Bransford Don't forget that your gear grinding occurred after the upgrades which included the Detroit Locker which I believe is the likely root cause of the problems with the synchros. Once again, the backlash of a Detroit Locker commonly causes synchro problems. My Detroit Locker did the same thing, it made my shifting more prone to grind a bit between gears.
01-18-2006 10:16 AM
04moneypit Took it to the dealership since it should still be under warranty, they said it was my 2-3 synchros and my idler input shaft. In human speak- the trans is F#@!*d so he had to call his supervisor to see if they'll warranty it. Hopefully so.
01-16-2006 05:32 PM
Jerry Bransford
Quote:
Originally Posted by 04moneypit
Well, thanks for the input, but the real question is, how could the rear end cause a trans problem?
I mentioned this above... that the added backlash in the Detroit Locker screws up the operation of the synchros inside the transmission.
01-16-2006 12:57 PM
04moneypit Well, thanks for the input, but the real question is, how could the rear end cause a trans problem?
01-16-2006 11:57 AM
Jerry Bransford To the best of my knowledge, it's verly likely your Detroit Locker causing the gear grinding. The additional backlash from the Detroit Locker does something I don't understand to degrade how the synchros inside the transmission operate. I observed the same issue with my '97 after upgrading to a rear D44 and Detroit Locker, even though it uses the AX-15 transmission.
01-16-2006 07:27 AM
04moneypit No, no body lift (think those are worthless myself) but I did have a transfer case lowering kit on it for a couple weeks, and it would pop out of reverse. But I only ran it for maybe 150 miles until I got my SYE kit and cv driveshaft. This problem didn't surface until just now.
01-16-2006 06:13 AM
quadna71 my 3550 got replaced at 35k for the synchros being shot in 2nd and 3rd. it had been doing it since 12k...but i wanted to wait until almost at the end of the 36/36 warranty. the dealer swapped it out and i was good to go after that. only at 39.5k now so not sure about longevity.
chris

p.s. do you have a body lift? slight changes to the angle of the shifter will put side pressure on the shifter handle and can accelerate wear on the synchros.
01-15-2006 02:26 PM
04moneypit
04 wrangler tranny problem

Hi all, I'm a pretty competent mechanic, but never experienced this problem before. I have a 2004 TJ with a 4.0 L NV3550 trans, np231j transfercase with a JB conversions SYE, tom woods driveshaft, rotated my D35 housing up for the CV driveshaft, detroit locker in back with 4.11 gears, D30 front with a detroit truetrac and 4.10 gears, a 4" rough country suspension lift and 33x12.5x15 bfg all terrains. I have done all the mechanical upgrades except install the gears and lockers (didn't have a housing spreader or bearing press). Got the jepp back from the shop after the gear install and noticed my trans was hard to get in gear, grinding when I try to shift too fast, but if I wait a few seconds, it goes in fine. Only has 19500 miles on it. Seems like the master or slave cylinder is bad and causing the clutch not to engage properly, like it's slow? Or thought it could be the synchros, but it didn't have this problem before it had been to the shop, or I didn't notice it, which is pretty improbable since it is my daily driver. So what do you guys think?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 02:50 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC