Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ General Discussion Forum > We found it!

Join Wrangler Forum Today


Thread: We found it! Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
08-06-2010 10:55 PM
djw97tj so you profile says you have a 4" lift with a lift that high you have to change the driveshaft angles ect. did you do that? also with 33s your stock 4.10 gears are inefective, you should regear to 4.56 or 4.88 i would recommend 4.88 with the 2.5. im in the same boat the biggest you can run without regearing it is like 31s maybe 32s in the fourbanger.
08-06-2010 10:33 PM
Wildkarde Disreguard my question about plug wires...somehow totally missed that you had already changed them.

Seems like the gears would make it gutless but not do what he was describing... but if it more like lugging and not actually losing power for a second then I supposed it could be gears as it will lugg out higher in the rpm band with 33's than it did with stock tires....but if it just does it once and goes away than I wouldnt think it would be a gearing issue.
08-06-2010 10:06 PM
JDsDream Just a couple of points here. first, 33" tires + 2.5 without a gear change are going to give you problems. I'm actually surprised you aren't having worse problems. Second, your speedometer is going to be off, therefore your odometer will not read acurate mileage either.
08-06-2010 09:48 PM
Wildkarde MUCH better

The shift light is based of RPMS but does not have any effect on the engine,its more of a suggestion on when to shift but other than that does nothing.

Now does it do this hesitation when you give it gas, when you let off or just completly randomly. Does it do it in all gears? Does it make a difference if you are going up a hill, down a hill etc when you notice it?

Can't promise I can pin point the problem but the more info we get out here the more likley some will be able to point you in the right direction.

When was the last time you changed the plug wires etc? It sounds like a misfire, but as you said its hard to tell on a forum and not in the seat of the jeep.
08-06-2010 09:47 PM
pokey The shift light has nothing to do with it, just a coincidence. I have almost stock tires and if I shifted with the light IMO I would be lugging the engine. I think they put that light there to try and get people to shift like pansies and get better mileage.

I'll let the guys who know more about lifts chime in, but I know if you are running 33" tires you should re-gear, especially with a 2.5.
08-06-2010 09:35 PM
kellyjo29 No offense taken at all- I appreciate your time and input!

I have a 4 cylinder manual 5 speed jeep. After I put 33 inch tires on last year, it started hiccoughing- it would vibrate, then sputter or lose power to engine ( it seems like that anyway). It doesn't matter if the engine is hot or cold. I've installed a new fuel filter, and pump- today a new cat converter was installed thinking it wasn't getting enough airflow. It doesn't stall. Gas mileage is poor 12, down from 16 before new tires. I'm not sure if the worse gas mileage is from the tires or the hiccough. Tonight, my brother in law took the jeep for a drive and noticed that with the vibration, then hiccough, the shift light comes on right after. He thought that since the RPMs are different with the larger tires, the engine is throwing up the shift light because there is a default setting as a protective mechanism to prevent too high of RPMs. Is this feasible? In my mind, it makes sense. He thought there was some sort of switch with that shift light- it obviously works off RPMs right? I truly have no idea but after he noticed the light coming on after the hiccough, I drove it and it was true. The light didn't start coming on at low speeds, but after I picked up speed, the shift indicator light would come on like clockwork after the vibration and hiccough.
There has never been a check engine light with this whole problem and it has been going on for over a year- approx. the same amount of time I've had the larger tires. There has also been a new distributor cap and wires put on as well as a tune up. I'm so close to sticking this thing out to the road with a for sale sign. It is not my daily driver but when I chose to take it, I want it to run well. Is this a better explanation? It's so hard to describe the problem here let alone to a mechanic who's looking at me like I'm half baked.

I cannot describe the bucking and sputtering as anything more detailed then a hiccough- losing power with a vibration. It feels like riding with someone who doesn't know how to shift. I do know how to shift and that's not it but it 'feels' like that.
08-06-2010 08:54 PM
Wildkarde CEL=Check Engine Light....Can you maybe take another shot at explaining the problem start to finish. No offense intended by that first time through was very hard to understand.
08-06-2010 08:38 PM
kellyjo29 New catalytic converter installed today and didn't fix it. I'm not saying the shift light has anything to do with the problem but that since it comes on after the hiccough, that the RPMs are now different. I'm thinking there is a common thread between those two things. Does that make more sense? What is a CEL?
08-06-2010 08:33 PM
baja No offense but I am completely lost as to what your question is.Bucking and sputtering sounds like you were in too high of a gear and you are lugging the motor.
08-06-2010 08:22 PM
JDsDream Is your CEL on? Have you checked for codes?
08-06-2010 08:00 PM
jeepjones The shift light has nothing to do with it. The only way to shut off the light is to take the cluster apart and remove it. My light does the same thing because of the larger tires, I just ignore it, keep searching. Is your cat plugged up?
08-06-2010 07:44 PM
Wildkarde I highly doubt that the shift light is causing the engine to run rough....but with that being said after reading that three times I am not sure thats even what you were asking..........
08-06-2010 07:03 PM
kellyjo29
We found it!

I sweet talked my brother in law into taking the Jeep out for a little jaunt tonight and she was acting up the whole time- bucking and sputtering to beat the band. He noticed that everytime it did that little hiccough the shift indicator light would come on- his diagnosis: since putting on the bigger tires, the gears/RPMs whatever do not quite know what to think about that. He said there is a way to shut that shift indicator off. Anyone know anything about this? It makes sense- the way of driving it has changed as I can no longer go into 5th gear. It happens only after going over 1800 RPMs that the light comes on. I've never paid any attention to that light cuz it's pretty much been on crack since I bought the Jeep. It is telling me to shift when I've just shifted so ignoring it was the way to go. Up until last year I only had a speedometer half time- well that was fixed right after the bigger tires were put on cuz I didn't want to get wheeled as I knew my speedometer would be off. Now that makes sense too- it never hiccoughed when the speedometer wa only working part-time. Don't you just hate it when something about smacks you in the face and you didn't pick up on it?!! Now I'm kicking myself for not noticing it. Anyone know what this little thing is called? Thanks in advance-
Kelly in Michigan

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 07:56 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC