Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ General Discussion Forum > Charging problems - What's mine?

Join Wrangler Forum Today


Thread: Charging problems - What's mine? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
09-22-2010 08:38 AM
yj-guy Bought a new battery. Problem solved. Sometimes I complicate things by analyzing every symptom to diagnose a problem.

Thanks for your help everyone.
09-21-2010 02:40 PM
kik Auto batteries aren't made to sit that long unless they're being charged in some fashion. I bet you have a bad battery. I would just replace it, better than getting stuck.
09-21-2010 02:39 PM
yj-guy The battery was way low. I filled it up with regular tap water and charged it over night but it didn't seem to help.
09-21-2010 02:34 PM
PTaylor Battery is probably weak. I had one in a vehicle that would start the vehicle when ambient temperature. Let it get hot, it would act like a dead battery.

It would charge up and hold it, start the vehicle fine. One it got hot, all bet's were off.


did you check the fluid level in the battery?
09-21-2010 02:27 PM
yj-guy Navy, I'll try cleaning and tightening the ground connections to the starter and alternator tonight. That sounds like a good idea.
09-21-2010 02:24 PM
yj-guy I forgot to mention that I already cleaned the connection at the battery and tightened the terminals. I'll take the battery out tonight and have it checked at AutoZone. I have a feeling your right about testing it under load.

Thanks
09-21-2010 02:20 PM
NAVYCHIEF remove ALL ground wires. sand the contact area to bare metal. clean terminals. use new nuts and washers and reattach grounds. all ground wires does noe mean the whole jeep. just the ones on the engine and engine compartment firewall. remember that dissimilar metals will cause corrosion.
09-21-2010 01:19 PM
Garyk Just cause it charges doesn't mean it will hold a charge. You need to test it under load, but in any event, the Jeep runs on the alternator when running. Check all connections including battery for corrosion and tightness.
09-21-2010 12:30 PM
yj-guy
Charging problems - What's mine?

Ok, my battery goes dead while driving or sitting. If I hook it up to a battery charger, the battery will charge enough to start the engine.

That all seems to point to the alternator buuuut, my gauge says the alternator is providing about 14 volts.

I was thinking this could be due to a bad connection between the alternator and the battery. Possibly a fuse?

Since my gauge still indicates that the alternator is working, what's the most likely source of my problem?

Also, my jeep has been sitting for year with this battery so I would suspect a bad battery as well buuuuut, when I plug it into a charger, it charges. So shouldn't the alternator charge it too?

Anyway, thanks in advance for your help.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 05:16 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC