Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > JK Jeep Wrangler Forum > JK Tech Forum > 2013 10A Rubi - Sway Bar probs & rant

Join Wrangler Forum Today


Thread: 2013 10A Rubi - Sway Bar probs & rant Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
02-26-2014 11:11 PM
JeepHerz I have a JK Sport, 2 door, 4" lift, Rubi e-disco, rear locker, soon to be installed front. We picked up a used (warranted) e-disco- didn't discover until later how many Rubi owners have issues with them. We've got the little twirks down now- but I am always ready to manually disco.
As for Sport to Rubi mods- seriously, work through the issues you have- you didn't make a bad decision. You still started with all the right components (locker, e-disco, transfer case, D44, 4.10s). And your Rubi will be worth more later. I started with a $22K Sport and have modified everything- but installed on our own. If I paid "retail" for all those mods...I'd be at a Rubi price easy. I have a littler better...ARB, 4.56s- but I still have a sleeved & gusseted D30 and miss the T case for rock crawling.
Keep an eye on that boot if you wheel. If you don't fully flex frequently its ok- but I make it a point to check mine after every trail. And I have a new DS.
02-25-2014 08:59 PM
daggo66 That's right. I forgot that the bar itself separates and not the links.
02-25-2014 08:53 PM
jadmt
Quote:
Originally Posted by panourie View Post
First I've heard (I think) that having the AEV 3.5" on a 2 door is going to cause disco probs ... any suggestion on what I should do?
Crawled under and checked the boot ... even moved the Jeep back a bit ... no boot problem. But that sounds like a "yet" from what you wrote. Again, any advice or suggestions?

Thanks ahead of time.
you should not have any problems if they installed them correctly as the longer rear links are moved to the front. I talk to AEV often as they are right down the road from me and they said there is no problems with the edisco and their kits.
02-25-2014 08:14 PM
panourie [QUOTE=Gravy4;8551513]
Quote:
Originally Posted by panourie View Post
Mod List:


* MagnaFlow Performance ""Black Series"" Axle Back Exhaust System"

Could you take a pic? and do you like it? ive been dying for an upgrade exhaust and this caught my eye.. feedback would be greatly appreciated
Very happy with the exhaust. Nice low growl at idle and with normal driving - if you need to pass in a hurry, you'll know you've changed the stock exhaust out! The cold air intake might add to that too.

02-25-2014 07:29 PM
daggo66
Quote:
Originally Posted by panourie View Post

First I've heard (I think) that having the AEV 3.5" on a 2 door is going to cause disco probs ... any suggestion on what I should do?

Crawled under and checked the boot ... even moved the Jeep back a bit ... no boot problem. But that sounds like a "yet" from what you wrote. Again, any advice or suggestions?

Thanks ahead of time.
Keep an eye on the boot. The combination of lift height, auto trans, and disconnected swaybar equals a definite "yet".

As far as the links, there has to be a limit at some point at which the stock links are affected.
02-25-2014 07:22 PM
panourie
Quote:
Originally Posted by mello03 View Post
Well, if they can't get it figured out then you could just ditch the e-disco sway and go with the manual one from Evo. You could do the Antirock as well. I have already decided that if and when mine goes I'm just taking it out of the equation.
Already have the Evo paged bookmarked Crossing my fingers I won't need it but once out of warranty and faced with the $2K repairs I've seen others write about, I'm going manual.
02-25-2014 07:14 PM
panourie
Quote:
Originally Posted by daggo66 View Post
You have a 3.5" lift on a 2 door and you have no idea why there is an issue with your stock e-disconnects?

Check your front driveshaft. If the CV boot isn't torn yet, it will be.
First I've heard (I think) that having the AEV 3.5" on a 2 door is going to cause disco probs ... any suggestion on what I should do?

Crawled under and checked the boot ... even moved the Jeep back a bit ... no boot problem. But that sounds like a "yet" from what you wrote. Again, any advice or suggestions?

Thanks ahead of time.
02-25-2014 07:08 PM
panourie Got the Jeep back. Here's the words from the tech and whats listed on the repair sheet:

* Transmission range switch shorted out - replaced
* Powertrain Control Module - re-flashed
* Traced and repaired a corroded wire at sway bar module

Runs great - tested disco and lockers, no problem.

Appreciate the support and the feedback. Always learn more here than any where else.
02-25-2014 02:59 PM
mello03 Well, if they can't get it figured out then you could just ditch the e-disco sway and go with the manual one from Evo. You could do the Antirock as well. I have already decided that if and when mine goes I'm just taking it out of the equation.
02-25-2014 02:50 PM
daggo66 You have a 3.5" lift on a 2 door and you have no idea why there is an issue with your stock e-disconnects?

Check your front driveshaft. If the CV boot isn't torn yet, it will be.
02-25-2014 02:09 PM
fp8950
Quote:
Originally Posted by panourie View Post

Also, while I know I can or the Jeep will go into 4WD when shifted into, there's no display on the dash to confirm ... gotta go by feel. Like wise, the lockers will not engage while this error occurs..
When I shift into 4wd it clearly displays on the dash
02-24-2014 10:38 PM
RubiChick Just tough luck :-( I hope everything works out at the end and great build too! ... see, I installed majority of my mods as well then one day my dash lights would start blinking like the airbags, ebrake etc you name it, it looked like Christmas lights at one point..and it felt like my radio would turn on and off and I would hear that infamous chime... then finally opened the hood, after further evaluation I found out that my winch negative terminal was slightly loose...mind you I had less than 3k miles and haven't had my first oil change yet...to say the least I was worried. Tried to tighten it down but it still would have that Christmas tree lights and chime sound. Finally took it to the dealership for its first oil change and mentioned the weird lights flashing. After 45 mins went by the service advisor talked to me and told me the reason why my dash light was acting up was due to the winch negative terminal and that the tech moved it and secured it down. So after a little over a month now thank god no weird blinking lights or chime. I try to go over bumps hard and ride it kinda rough to see if the lights would come back again but nothing. But in all honesty it has something to do with your electronics like what people have mentioned before.
02-24-2014 10:13 PM
Gravy4 [QUOTE=panourie;8538337]Mod List:


* MagnaFlow Performance ""Black Series"" Axle Back Exhaust System"

Could you take a pic? and do you like it? ive been dying for an upgrade exhaust and this caught my eye.. feedback would be greatly appreciated
02-24-2014 04:42 PM
spinlock
Quote:
Originally Posted by kjeeper10 View Post
I see a lot of electrical mods. I'm not familiar with Canbus.. I've heard this to cause a lot of issues.
My first thought was great build on your 10A, the second was nice job of keeping track of your mods and the third was exactly what KJeeper points out: the infamous CAN Bus.

Did any of the electrical mods directly precede the beginning of your Sway bar Disco problems? Particularly the Lockpick, lights and winch?

If it is a CAN bus problem it is going to be a bear to trouble shoot without the help of a dealer that really understands the system because you can't simply disconnect some of those mods. Factory trained technician seems to have no meaning at some dealer shops.

Regarding the guys at work, wait until Spring hits and you are running topless and doorless with a left over grin on your face from hitting the trails with your family and you will see who is laughing in the end.
02-24-2014 03:53 PM
legitposter
Quote:
Originally Posted by kjeeper10 View Post
I see a lot of electrical mods. I'm not familiar with Canbus.. I've heard this to cause a lot of issues.
True. We've heard of aftermarket stereos affecting the transmission and even a Bluetooth device at full volume causing the dash lights to light up. It doesn't take much electrically to throw the JKs off.
02-24-2014 03:15 PM
dmauldin That sucks... :-( It will be behind you soon, and you'll be enjoying the trails while this becomes a distant memory. Serenity Now!
02-24-2014 03:09 PM
kjeeper10 I see a lot of electrical mods. I'm not familiar with Canbus.. I've heard this to cause a lot of issues.
02-24-2014 02:56 PM
panourie Mod List:

* (5) BF Goodrich® Mud-Terrain T/A® KM2 Tire 35x12.50R17
* AEV 3.5"" DualSport SC Suspension System with Bilstein Shocks
* Rigid Industries 50"" E-Series LED Light Bar
* WARN 9.5cti Contactor Equipped Winch with 100' Spydura™ Synthetic Rope and Hawse Fairlead
* AEV 17x8.5 Pintler Wheel
* J.W. Speaker® 8700 Evolution LED Headlamp Kit
* AEV Rear Bumper Tire Carrier
* Bushwacker Flat Style Flares
* PowerTank (Package B) 15lb. System
* MagnaFlow Performance ""Black Series"" Axle Back Exhaust System"
* Maximum-3 10th Anniv. Rubicon Hoop, Auxiliary Light Brackets & Winch Mount.
* Bestop® 2-Piece Front Doors in Black Diamond
* 2012 - 2013 JK 6 Switch sPOD & Source System
* Tuffy Security Products Security Deck Enclosure
* Lange Originals Power Hoist-a-Top™
* Rigid Industries Dually LED Light Pair - Flood Pattern
* Rigid Industries Dually D2 LED Light Pair - Driving Pattern
* In Pro Car Wear LED Tail Lamps
* HighRock 4x4™ Element™ Front Upper Doors in Black Diamond
* Banks Ram-Air® Intake System
* MYGIG Lockpick
* Rigid Industries Upper Windshield Mount Kit for 07-13 Jeep® Wrangler & Wrangler Unlimited JK with 50"" E/SR Series Bars
* Warn Medium Duty Winch Accessory Kit
* RIGID DUALLY SPOT PAIR
* Factor 55 Winch Line Loaded ProLink
* Lange Originals Quick Mirror II
* Jeep 07-13 JK Wrangler Front Turn Signal Lens w Amber LEDs - Smoked
* Bestop HOSS™ Window Storage Duffle in Charcoal For Bestop and Factory Zip Out Vinyl Windows
* Crimestopper SV-6703 camera (rear bumper)
* WeatherTec Stone & Bug Deflector
* WeatherTec Side Window Deflectors
* Rigid Industries A-Pillar Light Mount Kit for 07-13 Jeep® Wrangler & Wrangler Unlimited JK with D Series Lights
* RIGID FOG LIGHT KIT JK
* Smittybilt Soft Top Storage Boot
* Teraflex Exhaust Spacer Kit
* AEV CHMSL (3rd Brake Light)
* WARN Neoprene Winch Cover For PowerPlant, 9.5cti
* WARN 2"" Receiver Shackle Bracket
* Gorilla Automotive Products Spline Drive Lug Nut Kit
* Tuffy Security Products Anchor Point Tie Down Kit
* AEV Hawse Fairlead License Plate Mount
* 10th Anniv. Rubicon Fairlead Centering Plate
* Vacuum Pump Relocation Bracket for Maximus Winch Mount
* PowerTank Roll Bar Clamp in Black
* Smittybilt Black Receiver Hitch D-Ring
* Summit Racing Equipment Banks Recharge Kit
* Smittybilt 3/4"" D-Ring in Black

The cold air intake gave me a fit after installation in terms of the check engine light coming on, but was resolved with the dealer clearing the error code. The headlights continue to signal an error but have been told multiple times it's not related to the sway bar disco. I've also since replaced the original amber turn signals, the smoked LED's just weren't bright enough for me or to warn other drivers.

I did all this in 4 consecutive weekends. Maybe I should have done it all over a greater period of time or at least moved the exhaust and intake to separate weeks or times, I'm not sure. It is my dd but it's also the wife's and I hobby. I'm not a mud junkie but we do enjoy challenging trails/climbs. I really take care of my stuff too ... don't race it or over spin the tires in snow or muck. Keep it clean and change the oil every 3K and rotate my own tires every 5k. It's like one of the kids.

I know these things can & do happen with vehicles and I get it that it's not really anyones fault. I just get bummed thinking this thing is a bit more durable that what it maybe truly is. Eventually it'll all be ok, just a PIA having to call off work trying to chase a solution to the problem I guess.
02-24-2014 01:46 PM
legitposter That's just tough luck. Itll get sorted out and you'll have not only a wrangler but a memorable 10A to enjoy for years to come.
02-24-2014 01:22 PM
HK_Runner What a bummer. There are some pretty experienced guys here who will give you some good info. May I ask what your major mods were?
02-24-2014 12:56 PM
mommymallcrawler Sorry to hear you are having problems and hope the dealer makes them right. Could one of your mods have unintentionally affected something? When the gearing locks down like that it could be that limp home mode was triggered-the tranny will lockdown to prevent further damage to itself but still allow you to "limp home" (or to a mechanic, or out of traffic etc).
02-24-2014 12:30 PM
panourie
2013 10A Rubi - Sway Bar probs & rant

Bought my second Jeep when the 10A's came out. Had a 2012 Sahara with big upgrade plans but traded up (I thought) and ordered a 10A. Took the Jeep out to Colorado last October with my bride to do some trailing and after our first trail, managed to break the rear locker spring that helps keep the rear diff unlocked. Took 4 days to replace a $20 part, but I get it ... part of the deal.

What floored me then, the trail wasn't overly rough and I used the rear locker sparingly, heading in a straight direction. Live & learn and now more hesitant on even using the lockers. 2-3 months before that, had the problem I've seen on here in many other threads, around the electronic sway bar disconnect. Solved that problem by unplugging the harness from the motor, hitting it good & hard with contact cleaner then gooping it all up with dielectic grease. Took a day or two, but the flashing light on the dash finally went away and the auto transmission also starting working correctly.

Less than a week ago, the flashing sway bar disco light starting acting up again, intermittently while driving down the road. The part that bothers me most, it directly affects the auto transmission (as a safety measure I assume) because it downshifts and the manual up/down shift feature becomes disabled. Also, while I know I can or the Jeep will go into 4WD when shifted into, there's no display on the dash to confirm ... gotta go by feel. Like wise, the lockers will not engage while this error occurs.

I had this Jeep in back when it first happened. The best answer I got out of the dealers service dept. was that I had an error code, they cleared it and it should be fine. It wasn't ... I followed the dialectic grease solution found on here and solved it myself.

Had to call off work this morning because the disco light immediately started flashing at startup and I couldn't get past 2nd gear. Can't drive 35 miles to work in 2nd. Dropped the Jeep off at the dealer and learned they have vehicles in line for service that have been sitting since last Thursday. I'm now using my extended warranty feature to get a rental and am at what I feel of the mercy on whether I'll get a caring knowledgeable mechanic or one who will simply go through the motions.

In my head (and have done it many times) I keep kicking myself for dropping the kind of coin I did on a Rubicon as compared to buying a Sport and tricking it out myself. I've sank about $20k in mods to this 10A (did them all myself with pals) and feel like I'm going to be plagued with problems from the stock sway bar disco and the lockers provided by Jeep. I know there are solutions to both these problems but I'm hacked that I dropped the coin up front for something that it appears I won't ever be using or at a minimum, can't feel confident in being there when I do need it.

Jeeps became the hobby for my wife & I after the kids graduated college. We love the outdoors and trailing. Did it years ago when I was a kid and swore then, after the kids were gone, we're going back to it. There's been a few days where I've asked myself, is it really worth it all? Love my Jeep, really do ... just can't stand these electronic bs issues that seem to take forever to diagnose or solve. Heap on that all the crap I take at work from guys who own Ford & Chevy trucks.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 04:50 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC