Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum > Failed emissions/very poor idle/O2 sensor?

Join Wrangler Forum Today


Thread: Failed emissions/very poor idle/O2 sensor? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
11-15-2010 09:37 PM
Bandit19 Scott124 can you tell me what the nutter bypass does? I had someone suggest it to me once but they didn't explain why.
11-15-2010 07:37 PM
kik The 02 sensor has to be replaced at 88,500 miles anyway.
11-15-2010 03:52 PM
Scott124 Do the nutter and you should pass with flying colors. If the carb is shot check out the 2100 kit on ebay and your jeep will be running like a champ..
11-15-2010 12:39 PM
Bandit19 I also forgot to mention it was idling poorly and rough and engine killing if I let RPM's drop too far. I adjusted the choke a little and it helped with the idle some but is still running a little rough. Thanks again
11-15-2010 12:36 PM
Bandit19
Failed emissions/very poor idle/O2 sensor?

Guys got a '90 wrangler Islander from the old man and tried to pass emissions last week. I passed everything except the NO (PPM) at the 25 mph test (1807 allowed score 2536). I was told the catalytic converter needed to be replaced. I bought and installed this weekend but still seems to be running really rich. When I dropped the kid off at school today I notice the Cat converter was red and hot. Obviously this concerned me so I parked it. I don't have deformities to the converter so i'm thinking it's probably okay.

I've read this means fuel is getting into the converter instead of firing off in the engine like it's supposed to. My question is could it be the O2 sensor not working causing it to pump more fuel than is needed? I've replaced and checked all the plugs but haven't replaced the cables or distributor cap.

I could really use some help since I need this vehicle to get around town. I don't have a ton of money so I don't want to take it to anyone so your help will be greatly appreciated. Thanks a ton in advance.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 08:53 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC