Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum > Superior D35c OEM replacement axle doesn't fit???

Join Wrangler Forum Today


Thread: Superior D35c OEM replacement axle doesn't fit??? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
11-20-2010 02:06 PM
hawk_sixsix Sounds like the same deal here. (That's the kind of post I was hoping to find yesterday!)

Good to know this isn't unique, if only rare. Hope this thread helps the next guy.
11-20-2010 01:44 PM
rrich I've installed several Superior axles - never had a problem - except once.
It wouldn't go in all the way. I didn't want to force it.

Upon close inspection with good magnifying lenses I saw the chamfer on the end of the splines was more blunt than the stock axle. The slight chamfer or taper helps it line up with the side gear's splines.

A quick dressing with a soft wheel in a Dremel to give them a slight taper, then a polish with 800 Grit Emory cloth made it slide in like butter. Just the very ends of the spines.

It didn't take much to do the trick.
11-20-2010 12:42 PM
Jerry Bransford Old splines were probably worn, the new splines were tight and right to spec that would have less clearance for any burrs/tweaks in the old carrier.
11-20-2010 12:17 PM
hawk_sixsix And yet the old shaft would glide right in effortlessly every time. Specifically, the axle flange had gotten slightly bent in a side collision; shaft itself is straight.

On your advice, I'll continue to inspect the other components before putting it all back together. Thanks for all the replies.
11-20-2010 12:06 PM
Jerry Bransford I doubt it was the new axle shaft that had the problem, the splines in your carrier were probably tweeked when you bent the previous axle shaft.
11-20-2010 11:52 AM
hawk_sixsix Problem solved.

I sanitized the axle in preparation for return and noticed slight wear marks from my repeated install attempts at the very edge of the c-clip end. It looked like I had been close. I reinserted the axle and with a flying start applied far more pressure than I am comfortable with when it comes to bearings and differentials: POW-CLANG, it went in. I immediately checked to see if I destroyed anything inside the diff.... ...luckily no.

(Have you ever seen an Abrams tank shell being loaded?)

I've never had to shove an axle that hard and I certainly don't want to make a habit of it.

Poor tolerances in machining. Case-closed.
11-20-2010 11:42 AM
Jerry Bransford Call Superior Axle on Monday and ask them their thoughts on it. They have a sterling (!) reputation for their post-sales support so feel comfortable that they'll get you to where you need to be. If you have any issues after that, PM me as I know their GM who will jump on it.
11-19-2010 11:44 PM
hawk_sixsix It's a clear fit at the outer bearing; I suspect it's the taper in the shaft closer to the splines than it is on the OE axle. What's confusing me is the whole "stronger than OEM / direct replacement for OEM" aspect, so I give a pass to the different location of the taper. It's otherwise identical.

I searched the whole internet looking for anyone with similar experience -- nothing. The only logical conclusion I have left is that it's misboxed, unless someone here has a better explanation.
11-19-2010 07:52 PM
Jerry Bransford The left and right sides are different lengths, it sounds like you ordered the wrong side.

Edit: If the old and new shafts are the same length, then the new shaft must just be hanging up somewhere. Is the outer end hanging up where it passes through the bearing?
11-19-2010 07:52 PM
hawk_sixsix That was my first guess, but no, the shafts are the same length (the old right rear and the new right rear).
11-19-2010 07:50 PM
village idiot I'm wondering if you got the wrong side shaft? I don't know 35's so well, but on my 44 the right side and left side are slightly different lengths. I dunno for sure, but maybe worth checking. Is your replacement shaft exactly as long as your original shaft when sitting side by side? Never mind, just saw you said they are same length.
11-19-2010 07:09 PM
hawk_sixsix
Superior D35c OEM replacement axle doesn't fit???

'06 TJ Wrangler X, stock rear. Bent my right rear axle shaft, got a Superior OEM replacement PA5793A.

Axle goes almost all the way in, and CLUNK - an inch or two short. Old axle goes right back in, no problem, every time.

Superior lists this axle as "direct replacement axle shaft" to "fit seamlessly into your ride." Axle taper closest to splines is in a different location but I assume that's a strength improvement over OE. Spline count is 27 on both, micrometer says splined-section diameter matches up, bearing surfaces same. Axles are same length. Rear axle date code is 2006, should be original.

What's the deal?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 10:00 PM.



Jeep, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC