Jeep Wrangler Forum - Reply to Topic
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > YJ Jeep Wrangler Forum > YJ Tech Forum > Starter help please.

Join Wrangler Forum Today


Thread: Starter help please. Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Jeep Wrangler Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
01-03-2011 12:08 PM
Lariatryder I replaced all of the battery cable including the one from the solenoid to the starter and she fired right up
01-01-2011 11:51 AM
hannahuffster
Quote:
Originally Posted by Lariatryder View Post
Would they have anything to do with why its not starting?
I would say no. They could have something to do with a jeep not starting yes, but in your case I would say no.
01-01-2011 11:41 AM
Lariatryder Would they have anything to do with why its not starting?
01-01-2011 11:28 AM
hannahuffster In the power distrubtion center? Auto shut-down, horn, fuel pump, starter, foglights, a/c (if you got the last two) off the top of my head I think that is it...
01-01-2011 10:12 AM
Lariatryder I'm going to replace all of the wires tomorrow. Does anybody know what the relays next to the battery are for and where to find them?
01-01-2011 07:13 AM
gennybro In my opinion,any one that purchases that starter for 215 dollars,needs their head examined.
01-01-2011 06:31 AM
falatude Definitely a bad connection somewhere. I have seen the factory crimp-on terminals go bad once you start messing with them. Check the connections at your battery first, then go to the connections at your starter. Make sure the wires are still firmly connected/crimped at the starter. Especially the red #10awg wire at the starter.
12-31-2010 10:17 PM
sevenservices that to... usually a bad starter will dim your lights, not kill all of the power. Thats a bad connection somewhere. If your terminals are good, check the other end.

I totally forgot until now! Check this,
I went deep into a hole with my left front and the whole jeep slammed pretty hard. I had the exact problem you do, I knew my cables where clean and tight and the battery was good but "snap" I would loose everything when hitting the key to start. I followed back the + wire from the battery and was able to easily move the bottom connection side to side on the bolt. I tightened up that nut and it was like a whole new starting system!
12-31-2010 08:53 PM
LaterJim
Quote:
Originally Posted by Lariatryder
Jeep wouldn't start this morning so I had the starter tested and the auto parts place said it was bad. Bought a new one had them test it and it worked. I was installing it with the battery connected and I got a few sparks. I disconnected the battery and kept on going. I turn the key on and nothing happens, no lights nothing. I try again and the lights come on push the clutch try to crank it the I hear clicking and then no more lights. What did I mess up. I have a new starter solenoid on it's way but idk if that's the problem. Thanks in advance.
Should indicate an issue with the battery....if when u turn the key and no sound, that usually is the starter if the lights work...check the voltage on the battery
12-31-2010 08:04 PM
hannahuffster 215$?!? Sounds like a rip-off for a starter to me when a lifetime at the parts store is like 45$...
12-31-2010 06:14 PM
scott howard this is the place to buy a gear reduction starter that will end all your starter problems.




High Torque Mini Gear Reduction Starter for AMC & Jeep - eBay (item 250416056488 end time Jan-19-11 15:43:37 PST)
12-31-2010 03:59 PM
Lariatryder The battery cables are hooked up right and a brand new. I will try cleaning the connections to the starter tomorrow.
12-31-2010 03:54 PM
hannahuffster
Quote:
Originally Posted by chensley View Post
X2

I would also think something fried out when your battery "sparked"
Maybe, maybe not - I have, in the past forgot to unhook the battery before removing a starter and actually welded the starter hot wire to the frame of a Chevy truck (we all learn from our mistakes). But it caused no noticeable problems for me. But hey, this is a JEEP! Sometimes changing the valve caps can somehow turn into a weeks worth of troubleshooting
12-31-2010 03:28 PM
chensley
Quote:
Originally Posted by hannahuffster View Post
Sounds like a bad ground when you go to start your jeep. May sound stupid but double check your battery terminals and motor ground wire...
X2

I would also think something fried out when your battery "sparked"
12-31-2010 03:28 PM
sevenservices yup, classic symptom of loose/dirty battery terminal connections. Probably was the start of your issues. They need to be cleaned with baking soda and water at least every six months. as well they should be pulled off, sanded or wire brushed to ruff up the lead and put back on once per year. Nice and tight as well...
12-31-2010 03:02 PM
hannahuffster Sounds like a bad ground when you go to start your jeep. May sound stupid but double check your battery terminals and motor ground wire...
12-31-2010 02:38 PM
Lariatryder
Starter help please.

Jeep wouldn't start this morning so I had the starter tested and the auto parts place said it was bad. Bought a new one had them test it and it worked. I was installing it with the battery connected and I got a few sparks. I disconnected the battery and kept on going. I turn the key on and nothing happens, no lights nothing. I try again and the lights come on push the clutch try to crank it the I hear clicking and then no more lights. What did I mess up. I have a new starter solenoid on it's way but idk if that's the problem. Thanks in advance.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 12:29 AM.



Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to Chrysler Motors LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with the Chrysler Motors LLC