Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   TJ General Discussion Forum (http://www.wranglerforum.com/f282/)
-   -   OBDII Code 2096 (http://www.wranglerforum.com/f282/obdii-code-2096-a-103022.html)

Marnix 07-17-2011 08:03 PM

OBDII Code 2096
 
Hey Fellow Jeep Owners!

Last thursday I bought my first Wrangler. Its form 2005, and for Aruba, in a quite good condition. Ofcourse there are some things to do, but nothing a bit of TLC can't take care of.

Except for 1 thing, that is the OBDII code 2096 that comes up. The story is as follows: I testdrove it, no Check Engine Light comes on. The two days after, nothing happens. And today, the CIL comes up. I checked the error code (by turning the key 3-times), which read 2096. I do not have a service manual, so I don't know what to make of this code? Does anyone have a clue what this means?

I heard the CIL comes up after fueling and not closing the cap properly, but that has a different code I believe.

Thank you in advance,

Marnix

Scoob 07-17-2011 08:12 PM

p2096 - post catalyst fuel trim system low limit

Possible Causes
EXHAUST LEAK
ENGINE MECHANICAL PROBLEM
1/2 O2 SENSOR
(K141) O2 SENSOR 1/2 SIGNAL CIRCUIT
(K299) O2 1/2 HEATER CONTROL CIRCUIT
(K904) O2 DOWNSTREAM RETURN CIRCUIT
FUEL CONTAMINATION

Marnix 07-17-2011 08:34 PM

Thx for your quick reply. I'll have a look at the exhaust first, although it doesn't make a leaking sound. I'll give the wiring to the sensors a check as well. I really hope it's not the O2 sensors, because I have the feeling those are expensive (as they are on other cars, like the ones I had to replace on my 300ZX). The engine itself runs smooth, so I don't think I'm experiencing a mechanical problem.

Rubicon2 07-17-2011 08:38 PM

About $35.00 or so per sensor. They were probably expensive on your 300ZX because it's an import and the parts have to come from halfway around the world.

Scoob 07-17-2011 08:41 PM

Quote:

Originally Posted by Rubicon2 (Post 1387376)
About $35.00 or so per sensor. They were probably expensive on your 300ZX because it's an import and the parts have to come from halfway around the world.

LOL, I think he is already half way around the world :)

ellman605 07-17-2011 08:42 PM

I got that yesterday after driving through a lot of dust in the air. Reset the code and light went off, code hasnt come back. Had the same code 3 months ago, reset, and just came on yesterday after that huge amount of dust.

Just my $.02

Marnix 07-17-2011 08:46 PM

Haha, well, I'm close to the US now, that should save a bit on the parts ;-). 35$ isn't that bad really.

@ellman, thx for the tip, it is quite dusty here at times. But how do I reset the code, just disconnect the battery?

Rubicon2 07-17-2011 09:37 PM

Quote:

Originally Posted by Scoob

LOL, I think he is already half way around the world :)

lol oops. I can't see entire profiles on my phone.


All times are GMT -5. The time now is 09:27 AM.