Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   TJ General Discussion Forum (http://www.wranglerforum.com/f282/)
-   -   Write-up to Repair multifunction switch for fog lights. Fog lights won’t shut off. (http://www.wranglerforum.com/f282/write-up-to-repair-multifunction-switch-for-fog-lights-fog-lights-won-t-shut-off-113414.html)

Zrspees 09-18-2011 12:00 PM

Write-up to Repair multifunction switch for fog lights. Fog lights won’t shut off.
 
My 2003 Jeep Wrangler started magically turning on the fog lights while I had it parked. This issue kept getting worse until I could not get the lights to stay off without touching the switch. At first I was able to put my left turn signal on and this was just a temporary fix. I went to the dealer and they told me the switch would cost me $260 this is why I wanted to fix the existing switch. I want to keep my jeep nice and running another switch somewhere else would just bug me.

This write up includes removing the switch from the steering column.

Tools Needed
T20
T10
Philips
Small flat head
JB-weld Quick

First you need to remove the steering the column plastic cover there are two screws in the holes closest to the steering wheel. Phillips

http://i630.photobucket.com/albums/u...499307-800.jpg

Now you can remove the two T20 screws on top of the multifunction switch. There are two harness plugs going into this switch which both have a red tab that need to be pulled out (but not completely) in order to be unplugged.


http://i630.photobucket.com/albums/u...756493-800.jpg

Now the entire switch assembly can be removed.

http://i630.photobucket.com/albums/u...635912-800.jpg

http://i630.photobucket.com/albums/u...799432-800.jpg

Next you need to remove the relay, two T10 screws, and the wire plug which has two black wires on it.


http://i630.photobucket.com/albums/u...606391-800.jpg

http://i630.photobucket.com/albums/u...901579-800.jpg

Now you need to carefully used a small flat head work your way around the piece being careful not to break any plastic.

http://i630.photobucket.com/albums/u...541563-800.jpg

Once this is done your switch is exposed and you should be able to see your problem.

http://i630.photobucket.com/albums/u...s/IMAG0252.jpg

http://i630.photobucket.com/albums/u...s/IMAG0256.jpg

A closer look will show you this.

http://i630.photobucket.com/albums/u...s/IMAG0259.jpg


Under the cover you can see what all is happening and why your fog lights will not say off. The white plastic piece has worn down and can no longer lift the metal piece far enough to stop the circuit.

http://i630.photobucket.com/albums/u...s/IMAG0286.jpg

If this seems to be your problem then your fix will be easy. Next you need to remove one more T10 screw. This will now lift out easily but before you do this remove all the pieces on top that are not secured down.

http://i630.photobucket.com/albums/u...s/IMAG0278.jpg

Now you will see the the lifter completely exposed. Pull it up and lightly press it down so you can remove it. I had to slide mine to the left.

http://i630.photobucket.com/albums/u...s/IMAG0283.jpg

Now you are ready to put some JB Weld on the part to build it up to its original length. (I used JB quick Weld but either will work) Before this step you might want to clean the part to ensure the glue will stick. I used side cuts to clean the part up from where it had actually smashed/melted down.

http://i630.photobucket.com/albums/u...s/IMAG0285.jpg


After the glue has dried you can now put it all back together and test it out. :punk:

Jerry Bransford 09-18-2011 12:26 PM

That was a VERY nice writeup, thanks! It is nice to have another member here who can actually fix stuff rather than simply replace it. :punk:

Bruck 09-18-2011 02:13 PM

This is awesome! I just started having this problem with my 03 Rubi. Thanks!

Zrspees 09-19-2011 11:48 AM

From what I found on the forums this issue was happening to many people. The only fix I could find online was buying a new multifunction switch or rewiring the fog lights to a toggle switch.

I assume these issues are related to the cheap plastic lifter that lifts the contact point.

UnlimitedLJ04 09-19-2011 12:04 PM

excellent write up. my fog lights are starting to have this issue randomly...i'll definitely keep this in mind!

Westbrook 09-20-2011 08:38 PM

This worked awesome, I followed the instructions step by step and it worked out perfectly. I've been looking for something on how to do this for a couple months. The only thing I would add to it is be really careful putting the multifunction switch back together, things can get screwed up easily. Thanks for putting up this write-up.

mannyssj13 09-20-2011 08:53 PM

Sweet dude thanks for this write up my jeep has the same problem and I had no idea what to do! Going to give it a try soon!

Zrspees 09-22-2011 11:32 AM

Quote:

Originally Posted by UnlimitedLJ04 (Post 1583274)
excellent write up. my fog lights are starting to have this issue randomly...i'll definitely keep this in mind!

It happens randomly at first like you described. I felt like an idiot at work because they told me over the intercom twice in one day that my lights were on.

Zrspees 09-22-2011 11:37 AM

Quote:

Originally Posted by Westbrook (Post 1588311)
This worked awesome, I followed the instructions step by step and it worked out perfectly. I've been looking for something on how to do this for a couple months. The only thing I would add to it is be really careful putting the multifunction switch back together, things can get screwed up easily. Thanks for putting up this write-up.

This was something that crossed my mind, I was going to use more photos but I had already hit the limit. When I opened the switch for the first time everything fell out and I was intimidated for a minute. I noticed it really only goes back together one way.

Thanks for the positive feedback.

Zrspees 09-22-2011 12:15 PM

http://i630.photobucket.com/albums/u...s/warning1.gif
Attention Attention Attention Attention Attention Attention
Attention Attention Attention Attention Attention Attention
Attention Attention Attention Attention Attention Attention
Attention Attention Attention Attention Attention Attention
Attention Attention Attention Attention Attention Attention
Attention Attention Attention Attention Attention Attention

This issue is more than just a worn down part, the grease has more than likely been contaminated and is causing the switch itself to short out. If you look carefully at the switch you will notice the part seems to have melted.

I recommend cleaning all the grease off the switch and applying new electrical grease. If you look at the harness and it seems to be brittle and cracking then this issue will become more of a problem if it you ignore this fact.


This is something I thought about after the fact and it makes sense. The part was not worn down, it had literally melted down.

The only other cause I can think of is as the switch wears down it allows the connection to repeatedly make contact off and on very quickly this causes the plastic to melt down to the point where it no longer can push the spring loaded tab up far enough.

Xjman1 09-30-2011 10:05 PM

Great write up. Just a few hours too late for me. Bought new switch from Autozone as well as ordered 20 pin connector from dealer today to install tomorrow.
Mine is actually melted on the two larger contacts in picture 8 on the right. My 20 pin connector was also melted to the point when I barely touched it, half of it feel to the floor mats.

wolfen 10-01-2011 06:54 PM

Quote:

Originally Posted by Zrspees (Post 1583241)
From what I found on the forums this issue was happening to many people. The only fix I could find online was buying a new multifunction switch or rewiring the fog lights to a toggle switch.

I assume these issues are related to the cheap plastic lifter that lifts the contact point.

Nice writeup, I just wish this was here last month when I was wiring a rocker switch under my cig lighter on my 2001.
Guess I'll try this fix and put th wire back in th harness, but what to do with eth rocker I installed? guess its time for a second set of lights somewhere else :)

Jar3d 08-29-2012 01:34 PM

The guy that wrote this write up, big thanks!! It worked for me on my 03 tj freedom. Im not the best at electronics but it was fairly simple, took me 3 cigs 3 beers and 20 min dry time on the JB quick weld. Hopefully she holds up, if it ends up failing i think ill try to get that white piece from a junkyard or something but that will most likely be a needle in a haystack. Only thing i ended up losing was one of the red clips, I used a flathead to push the clip out and the SOB took off under the dash and somehow cant find it, must have found a pretty good hiding spot. GL

chilly 08-29-2012 01:46 PM

Excellent write-up! Subscribed, as I'm going to need to take a look at this soon, fog lights illuminate with the slightest touch to the turn signal stalk.

chilly 09-08-2012 09:33 AM

...And just as a follow up,I finally got around to this last night, was able to fix it exactly as you described, thanks for the great write up!

88irocz 01-27-2013 04:49 PM

Thanks a ton for this write up. I tried this a few days ago and worked great. The only thing i did different was instead of building up the tip with jb weld, i built up the back side where the plastic gets pushed. Looked like it had some wear in that area as well

Landon II 01-27-2013 06:23 PM

I had an issue with my multifunction switch on my 03 ram. Turn the left signal on and the right would come on plus other crazy stuff. I replaced it with a new one only to find out later I could have taken the original one apart and cleaned the grease off and it would have been fine. I kept the old one and cleaned the grease off and kept it.

Berend 06-02-2013 09:05 PM

So there is supposed to be a spring loaded piece of metal on top of the peg of the lifter that completes the circuit? I'm really confused, my fog lights wouldn't shut off so I just took out the fuse. In my switch, there is no piece of metal on top of the peg.

Timt97 06-03-2013 09:44 PM

Thanks! Worked perfectly! Unfortunately, it looks like you can build it up too much... My lights won't turn off now... Guess I will take apart and file a little off the tip. At least I hope that is the problem... Thanks for this write up!

Timt97 06-03-2013 10:30 PM

Quote:

Originally Posted by Timt97 (Post 3822624)
Thanks! Worked perfectly! Unfortunately, it looks like you can build it up too much... My lights won't turn off now... Guess I will take apart and file a little off the tip. At least I hope that is the problem... Thanks for this write up!

Fixed it! I didn't think it could have been built up too much... Took back apart and I didn't have the long slide part on the right in the track correctly. Now it works when I turn lights off and on as we'll as fog lights.
I also fixed my wipers! Moved the grease back onto the contacts on the wiper switch while I had it apart. Now my wipers work like they are supposed to again!
Thanks again for the write up!!

ikadesh 09-22-2013 10:55 PM

Fantastic write up, thanks for this. The only thing that I could possibly add was how much to build up the plastic piece (as if you build it up too much it will always keep the switch off, and not enough will not break the circuit). I found that the optimal build up was 9mm (measured with a micrometer) from the top of the pin to the backside of the flange. Just in case anyone was curious.

Again, one of the best write ups that I have seen. Great pictures, and great descriptions. And thanks for doing it this way instead of a youtube video like many others do. It was easy to print out and take into the shop.

-k

TJ02Qc 10-17-2013 05:11 PM

1 Attachment(s)
This is great! I had the same problem but the fix was slightly different. The little plastic point was fine in my case, but on the other side of that plastic arm there was a groove, created by the friction of that rod that pushes the arm up. I used the JB Weld as well but I filled the whole with it and made it even with the rest of the back side.

Everything is back in order and it works totally fine!! Thanks again :-))

jdoyle 11-30-2013 09:11 PM

first off, thank you very much for the write up and for the poster who posted the optimum length of the little arm.

However, my issue was not solved. My arm was between 9 and 9.5mm long so I did not add any JB weld. I did regrease as instructed. In my case, the fog lights stay on due to the positioning of the turn signal stalk. The jeep will act properly if the stalk is pushed forward to the front of the vehicle. As soon as you stop pushing the stalk to the front of the vehicle, the current natural position trips the fog lights.

Any ideas?
Adjust the stalk?
Replace the stalk?
Replace the multifunction switch?

UnlimitedLJ04 11-30-2013 10:00 PM

My multifunction switch had this issue, and it finally got to the point where I had to pull the foglight relay to turn them off. I replaced the whole switch assembly with a unit from AutoZone. IIRC, it was around $60-65 IIRC. Not worth saving a buck trying to modify the unit...just swap it out.

43doggs 12-23-2013 11:21 PM

Until you get it fixed park with your turn signal on. My co workers figured that out they where tired of turning them off for me .

Zrspees 01-17-2014 12:36 PM

Hey guys I'm glad this write-up has been so helpful to so many people. My switch is still working just fine even to this day. I appreciate all positive feedback.

dawg4 02-02-2014 07:36 AM

Awesome, worked perfect! Thanks!


All times are GMT -5. The time now is 10:11 PM.