Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   YJ Tech Forum (http://www.wranglerforum.com/f218/)
-   -   95 Jeep Problems (http://www.wranglerforum.com/f218/95-jeep-problems-144167.html)

ajeepers 03-04-2012 09:35 PM

95 Jeep Problems
 
I was curious if someone could give me some help. Motor was changed out in my jeep, now it won't start or even attempt to. Can get motor to turn over by jumping across the solenoid, but not with the key. Changed the ignition switch and checked it with a test light and seems to be doing what it is supposed to. Could I have a ground problem or what? Don't have any fire etiher when I do turn it over with the jumping. Any help would be appreciated.

Thanks,
Archie

brent in az 03-04-2012 10:04 PM

If you can jump it via solenoid/starter and you have new ignition switch, that's a good start. But you are jumping from starter to batt. Grounds would be, naturally, off battery, off solenoid, off starter, off alt, off coil. Re-tighten them all. You don't have an ignition module but coil could be toast? Or plug wires? Or distributor/cap?

When this identical thing happened to me, strangely, it was simply the battery...but I'm thinking coil.

Frenz 03-04-2012 10:18 PM

wondering if you have the dreaded 88 computer.. # 88 right on it.. anyway, fuel and spark are 2 of it's notorious symptoms. hard part to find... $100... good luck. (oh.. and not interchangeable with a different #) new motor you say??? what ECU operated that?

ajeepers 03-05-2012 08:19 AM

Yes it has a newer motor let's say. The other one was blew up, found a used one with way less miles and put that in there. Coil? Even though it's fuel injection? Just has a coil pack right? Is that what you are talking about? I did put a new batttery in the ol girl also. The ECU hasn't been changed either. What #88 are you talking about? It has been really confusing to me, everything looks like it has power where it should. Except when you go to start it, it won't even attempt to turnover. Thanks for all the help with this matter.

Archie

ajeepers 03-05-2012 08:21 AM

Oh and also, when I turn the key on I don't here the fuel pump coming on either. May have more than one problem. Thanks again,

Archie

Frenz 03-05-2012 09:11 AM

the dreaded 88.. 0r 828 jeep ecu
 
http://i1054.photobucket.com/albums/...1/IMAG0465.jpghttp://i1054.photobucket.com/albums/...1/IMAG0466.jpg

"> http://i1054.photobucket.com/albums/...1/IMAG0466.jpg

http://i1054.photobucket.com/albums/...1/IMAG0465.jpg
should be located near the back drivers fender. no fuel and or no spark are common symptoms that this may be shot. The engine not turning over I'm not sure about.

Shanman 03-05-2012 10:39 AM

How much of the wiring did you undue when you swapped out motor? Did you pull the entire wiring off engine and leave it with the jeep or did you pull it all out with the motor?

Garyk 03-05-2012 05:11 PM

as far as I know, you have to match the engine with the ECM or vice versa, if you have an engine that is later than a 95, that might be your problem...

ajeepers 03-05-2012 06:57 PM

All the wiring was left with the jeep. So if the engine and the ECM don't match, then it won't run or do anything like its supposed to? Is that what I read? Thanks again for all the help!

Shanman 03-05-2012 07:59 PM

The reason I ask is because it could be something like a neutral safety switch or something along those lines. They're real easy to overlook when re hooking everything up. If you have an automatic, make sure your linkage is adjusted right so that it's not actually trying to start in gear

ajeepers 03-06-2012 08:29 AM

Its not an automatic, standard. I was told there wasn't a neutral safety switch on the 87-95 model jeeps. On the clutch or anywhere else for that matter. I don't know I am aggravated!

Archie

Garyk 03-06-2012 12:21 PM

What year engine is the new one?

ajeepers 03-06-2012 06:29 PM

I am not 100% sure what year the engine is in it. I will have to find out. They could not be compatable then right? Is that what you are saying?

ajeepers 03-07-2012 07:33 PM

So if my engine and ECU don't match then there inlies the problem??

Shanman 03-07-2012 07:53 PM

As long as you put the same engine back in there you should be fine. If the new engine is alot newer than the original, then they may have changed something that would cause a problem

Shanman 03-07-2012 07:59 PM

I would take each problem one at a time. Follow your solenoid wire out to figure why it won't turn over with key. When that problems fixed move on to your firing issue. Make sure and check your relays too

ajeepers 03-08-2012 04:38 PM

Will do just that. Yes it was the same engine, but not sure if it is newer or older for sure. Been working on it for about a year and just seem to be running myself in circles with it. Frustrating! I have checked and swapped all the relays, everyone of them seem to be fine and in working order. There is however 2 missing. One is on the firewall to the left of the battery and the other is just to the left of the battery as well. I traced the wires to the one just to the left and it runs the fog lights. THe other I am not sure about, and not sure what relays to put in them either.

Archie:banghead:

Garyk 03-08-2012 06:27 PM

So when you put this engine back in, I take it you used the original injection set up and fuel system, along with alternator, starter,distributor and all sensors from the old engine etc.
If so the thing should at least turn over and have spark etc. Somewhere you have a broken or misplaced wire or unconnected relay..If you say your fuel pump does not run, the problem may be your ecm like Frenz said....

ajeepers 03-09-2012 11:37 PM

The fuel injection is fromt he motor that was put in, everything else came off the old engine. I am thinking a relay is missing, but not 100% sure. Yes the fuel pump is not kicking on when the key is turned on. I do have headlights, taillights, but don't have blinkers or brake lights, and the fuses are all good. It does have the 828 ECM that Frenz was talking about. I will take a picture of the engine compartment so I can show you the relays that are missing to give you a better idea, see if we can come up with a possible solution to what the problem is maybe. Not sure how to upload a pic, but will try and figure it out. Thanks for all the help and input with my situation.

Archie :banghead:

ajeepers 03-09-2012 11:40 PM

Would the ECM go bad just sitting?? The jeep has been sitting for a couple years since the engine blew, and about a year since the motor has been replaced.?!?!?!?!

Frenz 03-11-2012 07:42 PM

Well? how's it going. any luck there?

Garyk 03-11-2012 08:26 PM

Quote:

Originally Posted by ajeepers (Post 2123642)
Would the ECM go bad just sitting?? The jeep has been sitting for a couple years since the engine blew, and about a year since the motor has been replaced.?!?!?!?!

Yup,,,,,,and I would make a good guess that it is the ecm....

2xs 03-11-2012 08:36 PM

you have an alarm?

ajeepers 03-11-2012 08:51 PM

Its going, at a roadblock still. It does have the 828 ECM in it. Is there any way to test to see if it is bad? No, don't have an alarm on it. So the guess is that the ECM is bad? FRENZ, how much did you say that they run on a general basis? I would like to have it running by summer or before if at all possible.

Frenz 03-11-2012 09:16 PM

about $100 not less. but check fuses under the hood. rule out the other possibilities. maybe try getting codes off ecu by turning ignition on off on off on.. then count the light flashes on the dash. I sent u a pm with the how to's on the 5th. I'm still not sure that the ecm/ecu would prevent the engine from turning over. I know that it is a common place to intercept or interrupt signals during and for alarm installation. and I know that they go bad.. a lot. That is why they are hard to find.

5 things your car needs to start.
In my honest opinion.. you can spend a lot of money to fix this without ever properly diagnosing the problem. @ $65 or much less a good diagnostic mechanic can pinpoint the issue. and save you time and money.

ajeepers 03-11-2012 10:04 PM

Thanks, I will try to clear the codes, that key has been turned back and forth a hundred times haha. I will keep checking, and like you said I am about to take it to a mech to see if he can figure it out quicker. The engine will turn over, just not getting the signal from the ignition switch to the starter. Thanks for all the help. I did get you pm and read through some of it. Been busy with that among work. You know how that goes I am sure.

Frenz 03-12-2012 11:26 AM

Hey, the good news is according to my guy, it's prolly just your solenoid. hanging on the side of your starter. if we are talking about the engine not cranking when u turn the key. ahh.. never mind.

ajeepers 03-12-2012 03:33 PM

I had the starter off and took it to the auto parts store and they checked it and said it all checked out ok.

ajeepers 03-13-2012 09:34 PM

Is there any way to check the ECU to see if it is actually bad or not? Something else I was gonna ask was, with the ignition switch out and still plugged in, I can hit the prong that is for the starter, and the engine willl turn over. But, still no fire that way either. So could be the ECU? Not letting it have or get signal?

ajeepers 03-14-2012 03:10 PM

Checked the engine, it came out of 94 model jeep. August of 94. That shouldn't be much of a difference should it?? Appreciate the help, Thanks alot

Archie


All times are GMT -5. The time now is 09:31 AM.