Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   TJ General Discussion Forum (http://www.wranglerforum.com/f282/)
-   -   Factory Fog Lights in my 1998 TJ stopped working (http://www.wranglerforum.com/f282/factory-fog-lights-in-my-1998-tj-stopped-working-150695.html)

sc0tt 04-02-2012 10:45 AM

Factory Fog Lights in my 1998 TJ stopped working
 
Last week I noticed my fog lights have stopped working. It may or may not be related to a temporary voltage problem i observed the morning after washing the jeep. This particular morning i started the jeep and the battery volt meter in the instrument panel went a bit crazy and was jumping between 12 to about 18 volts, and the jeep behaved badly for a few moments while idling in park. The symptoms went away as quickly as they set in. I thought it a good idea to make sure all my lights and indicators were working. This is when i noticed the fog lights not working, everything else seems fine.

The fog light bulbs are good, they light up if i use a jumper wire straight to the battery. Using a fuse tester, I have checked all the fuses, both behind the glove box and under the hood in front of the battery. Everything checks out ok. I used a volt meter to read voltage at the connectors under the fenders for the fog lights and there was no voltage getting to those connectors. The fog lamp switch on my 98 is the dashboard toggle variety in the center console near the ashtray. this switch still lights up when i toggle the fog lamps on and it goes out when i toggle the switch off (assuming headlights on and high beams off). Additionally the indicator will go out when i turn off the headlights or engage the highbeams, as expected. Is this enough to assume the switch is not bad? I'm not sure. After much reading here and 'trying' to understand the wiring diagrams in the FSM, i've concluded the 98 has two relays for the fog lights and i believe they are located side by side behind the glove box above and to the right of the fuse panel. I have no idea how to test these relays but i did switch them(one for the other) and nothing in my system or with my problem has changed. Is this enough to rule out the relays as defective?
Thanks in advance for any help.

-Scott

RUBI 4 MY MRS 04-02-2012 06:17 PM

The light working on the switch says that relay #2 is working & the switch is working too. Double check fuse #3 in the fuse block & if good you should have power at terminal #3 (30) at relay 1. If so make a jumper wire & connect #3 (30) to #5 (87). In the relay socket. The fog lights should now be on. If no, the problem is in the wiring or 2 connectors (C107 & C110) between the relay & lights. If jumping turns the lights on then check the other 2 relay socket terminals. #1 for power with switch on & #2 for ground. If both good then the relay is bad. Since you switched them with no difference I assume the relay is good but check.

Be sure you verify which relay is #1. That can be done by checking for power at terminal 3 (30) with fuse #3 in & no power with #3 out.

jrmiller 04-02-2012 06:33 PM

I just did the same thing to mine... And what you just said made no sense lol. maybe it will when I'm actually in front of the Jeep. I blew mine out pinching My cb wire in the soft top :(

sc0tt 04-14-2012 05:42 PM

Thanks for all the details. It took me a while to get back to the problem and it ended up being a short in the wiring to the lamp on the passenger side. Works great again


All times are GMT -5. The time now is 02:33 PM.