Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   TJ Tech Forum (http://www.wranglerforum.com/f210/)
-   -   Coolant leak with Check engine light on (http://www.wranglerforum.com/f210/coolant-leak-with-check-engine-light-on-200074.html)

Sarah325 11-17-2012 08:06 PM

Coolant leak with Check engine light on
 
2 Attachment(s)
I recently had my alignment fixed on my jeep. Right after my check engine light was on and I discovered a huge coolant leak. My reservoir was almost completely empty and I haven't been over heating or anything. It only happens once the Jeep has warmed up. I attached pictures I found on another thread that shows exactly where my coolant is leaking from. I'm going to take a better look at it tomorrow, but if anyone has an idea what the problem could be...I found a lot of people saying water pump but any ideas would be appreciated. Thanks!

tangofox007 11-17-2012 10:04 PM

The water pump would be a prime suspect for a leak in that location. Could also be the thermostat housing or an associated hose. You just need to get a pair of eyes in there and look.

The coolant loss is not a direct cause of the check engine light. You need to read the code(s). Depending on year model, you might be able to do that without a code reader.

jkp 11-17-2012 10:15 PM

You can read the codes out by putting your key in the ignition and turning it: On, Off, On, Off, On. Do not go to the start position, just the on position. The codes will show up in the odometer. You can look them up here: Tech - TJ Error Codes - GETAHELMET.COM

Sarah325 11-17-2012 10:52 PM

Thanks guys, I got the codes thing to work. It came up at P0138, it's saying the O2 sensor. Could these two things be totally unrelated? It seems weird that they would occur at exactly the same time..

jkp 11-17-2012 11:09 PM

They should not be related. The O2 sensor is on the exhaust manifold and is used by the computer.

The coolant leak is probably the water pump, but could be a hose or the thermostat housing as mentioned above.

Sarah325 11-18-2012 12:02 PM

So, weird thing. I went to go check it out today, and I couldn't determine where it was leaking from, so I went to autozone with it to see if they could help. I get there, and it's not leaking anymore! It's been pretty cold here and just warmed up today, could the cold be doing something? And if it was the water pump, would it just stop?

UnlimitedRubicon 11-18-2012 01:27 PM

Quote:

Originally Posted by Sarah325 (Post 3008554)
So, weird thing. I went to go check it out today, and I couldn't determine where it was leaking from, so I went to autozone with it to see if they could help. I get there, and it's not leaking anymore! It's been pretty cold here and just warmed up today, could the cold be doing something? And if it was the water pump, would it just stop?


I had a leak that would only happen when cooling down. It was the water pump and I had it replaced under warranty. It could have something to do with thermal expansion preventing the leakage but as the engine/water cools it allows the leakage. You can look up between the pulley and the block and see if you have water coming from the weep hole.

Here's a link from 4x4xplor.com that has some pics: waterpump

Sarah325 11-18-2012 01:54 PM

I don't see any water coming out, I'll have to check it next time I notice it leaking. Thanks for the info, it could end up being very useful if that's what the problem is!

UnlimitedRubicon 11-18-2012 02:00 PM

Quote:

Originally Posted by Sarah325 (Post 3008783)
I don't see any water coming out, I'll have to check it next time I notice it leaking.


Try warming it up to operating temp. Wait a half hour or better and check again.


Quote:

Originally Posted by Sarah325 (Post 3008783)
Thanks for the info, it could end up being very useful if that's what the problem is!


No problem.

Sarah325 11-19-2012 04:44 PM

Well I had some people check it out, they pressurized it and said there aren't any leaks any where. This would point to the water pump, correct? They also said my check engine light was on because it was "running rich". Is there a fix for that?

jkp 11-20-2012 02:51 PM

The error code indicates an issue with one of the O2 sensors that is below the converter. Probably just the sensor, but could also be a bad converter.

UnlimitedRubicon 11-20-2012 03:38 PM

Quote:

Originally Posted by Sarah325 (Post 3012411)
Well I had some people check it out, they pressurized it and said there aren't any leaks any where. This would point to the water pump, correct?


I can't say for sure but my pump wasn't leaking when the engine was running as far as I recall. I would leak after shutdown and while cooling down.


Quote:

Originally Posted by Sarah325 (Post 3012411)
They also said my check engine light was on because it was "running rich". Is there a fix for that?


The P0138 code you had was "1/2 O2 Sensor Shorted To Voltage - Oxygen sensor input voltage maintained above normal operating range". See this page: OBD2 - OBDII Code P0138 JEEP - O2 sensor 1/2 Circuit high | Engine-Codes.com


All times are GMT -5. The time now is 08:31 AM.