Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   JK General Discussion Forum (http://www.wranglerforum.com/f274/)
-   -   6-speed Popping Out of Gear When Cold (http://www.wranglerforum.com/f274/6-speed-popping-out-of-gear-when-cold-208798.html)

Strokerswild 01-01-2013 04:41 PM

6-speed Popping Out of Gear When Cold
 
So lately the MN cold (i.e. less than 10* F) has brought out another oddity/issue with my Jeep.

Until the drivetrain warms up fully, the trans will consistently pop out of 4th gear, requiring you to hold it in that gear until you shift.

WTF??? Yet another "Jeep Thing"??? This is 2012, I have never seen this in a (new) late-model vehicle..... :facepalm:

Anyone else?

CorvusCorax 01-01-2013 04:43 PM

My 2011 does it occasionally.

CampThree1982 01-01-2013 04:47 PM

Never had that happen in any standard transmission I've ever owned. Doesn't sound like that should happen. I'd get it checked out.

Strokerswild 01-01-2013 04:50 PM

Quote:

Originally Posted by CampThree1982 (Post 3169329)
Never had that happen in any standard transmission I've ever owned.

I hear that. Not even the slopped out ones. :nonono:

I'm about ready to trade this thing off after 3.5 months.....

SilverSport 01-01-2013 05:03 PM

Not a new issue. Back in late 2010/early 2011 when i was using WF to research for a new Jeep, this was a hot topic.

Just like with the ticking Pentastar, it took Chrysler a while to acknowledge a problem and come up with a potential fix.

Its in this thread: http://www.wranglerforum.com/f33/6-s...ear-35605.html

J_Westy 01-01-2013 05:18 PM

Quote:

Originally Posted by Strokerswild (Post 3169302)
WTF??? Yet another "Jeep Thing"??? This is 2012, I have never seen this in a (new) late-model vehicle..... :facepalm:

Anyone else?

The dealer never got our 2011 JKU fixed -- I think I gave them two tries.

I ended up gluing in an aftermarket leather shift boot (if you go this route, see the 6th post where I had to redo the glue): http://www.wranglerforum.com/f33/red...1-a-83391.html

Blastek 01-01-2013 09:22 PM

now that it's cold, i can feel and hear the rubber shift boot (under the fake one) when i shift, even though it doesn't pop out. I'd make the dealer order the revised version and install it.

miethead 01-01-2013 10:28 PM

My 07 doesn't pop out of gear but I notice when its under 30iah it is hard to put in to any gear.

DiscoBayJoe 01-01-2013 10:29 PM

Chrysler rebuilt my tranny for the 1st-gear pop out issue at just under 100K on the odo. I haven't heard about it in 4th tho.

njskater59 01-01-2013 10:30 PM

Happened to my 2010 that i just bought a month ago. tThe dealership had a "service bulletin" for the problem so it didn't need to be replicated. It was popping out like once a day at least. They took apart the transmission, threw away first gear, rebuilt a new first gear, rebuilt all the gear synchronizations, and then rebuilt the transmission. Luckily it was under warranty.

EDIT: this was happening in 1st from start not 4th

Strokerswild 01-02-2013 05:56 AM

1st hasn't been an issue, just 4th.

Time for a rant to Chrysler.....

Con Artist 01-02-2013 06:26 AM

Quote:

Originally Posted by CampThree1982 (Post 3169329)
Never had that happen in any standard transmission I've ever owned. Doesn't sound like that should happen. I'd get it checked out.

^ This.

Strokerswild 01-02-2013 06:29 AM

I was thinking about it last night, and my '12 is the 7th manual trans vehicle I've owned since I started driving.

Not one of the others ever popped out of gear at any time. :facepalm:

scteal 01-02-2013 06:39 AM

The last couple weeks around here have been in the single digits with nights below 0, no issues with my 2013.

devildog79 01-02-2013 10:32 AM

I have a 2013 and live in Colorado. No issues yet

JKatfish 01-02-2013 10:52 AM

Its a Jeep thing...get used to it or get the auto! i've had manuals for over 30 years and when I test the Jeep manual, it just didn'tseem right, so I drove the auto and ordered that. If you can get past the winter, the shaking, pog, and long throws and spongy clutch pedal, then you will enjoy your Jeep, otherwise, trade it in for the auto...its a Jeep, not a sports car! Snik snik...

Strokerswild 01-02-2013 04:19 PM

Between this and all the other little glitches mine has, I'm seriously considering ordering a '14 (with an auto) as soon as possible.....

kik 01-02-2013 05:31 PM

It can happen at times with cold temps. The first thing Chrysler advises dealers is to check/inspect and/or replace the shift boot. My 10 doesn't do it. Never had a problem with the trans or clutch.

Gvfjr 01-02-2013 05:49 PM

Look at my post on how to fix it.i wrote something on here a year or so ago.me and jwesty were involved.

Scifideity 01-02-2013 08:11 PM

This thread has more info on this issue: http://www.wranglerforum.com/f33/4th...-131352-4.html

Mine had the "pops out of 4th gear" problem and it got worse as temps dropped.

The first time I took it in, the dealer "Inspected, Replaced Shifter Detent and Shifter Boot per TSB" and that bought me about a week before the problem returned.

The second time I took it in they ended up keeping it and giving me a loaner while they replaced the "Counter shift assembly" which involved removal of the transmission and had to be done by a mechanic Certified for the type of Transmission work it involved. My dealership only has 1 such guy so my guess is it's a rather specialized certification.

When I got the Jeep back I could notice an immediate change in the way 4th gear felt. Before the work, 4th gear was very loose and rattly sounding when at certain RPMs. 6th also felt and sounded the same way. After they replaced the counter shift assembly, 4th gear feels nice and solid and has no more rattle to it at any RPM. 6th gear improved as well. Before the repair, 4th gear never really felt like it went very far into gear. When it would pop out and I'd clutch again to stop the grinding it never really felt like it went in any further. Now, it is very obvious that I'm shifting into 4th. The counter shaft assembly must have taken out all the slop that was in the factory stuff.

I believe this last repair has done the trick. It's been almost 2 months now and no more grinding or popping out of gear.

Only time will tell for sure.


All times are GMT -5. The time now is 08:17 PM.