Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   YJ Tech Forum (http://www.wranglerforum.com/f218/)
-   -   Right turn signal won't turn on. (http://www.wranglerforum.com/f218/right-turn-signal-wont-turn-on-211851.html)

TwoPointFiveLiter 01-14-2013 12:57 PM

Right turn signal won't turn on.
 
Just put a new steering column in when I accidentally snapped my turn signal lever... :whistling:

Anyways, the swap went smooth, but now my right turn signal doesnt work! The left one works fine, but the right one will click into position and nothing happens.
No light on the dash, no blinking in the front or the back. When my hazards are on, only the left one comes on.

It also appears that the side lights on the front, on the fenders also won't blink. That doesn't bother me as much though.

Would that be the turn signal switch? if so, I have a spare but don't wanna take the whole steering column apart when it's right at the top. Could I just snip the wires and snip the wires on the spare and solder them together?

It's a 1989, 2.5L, 5 speed, without tilt or intermittent wipers. Thanks guys!

TwoPointFiveLiter 01-14-2013 01:17 PM

also, I have brake lights, and when my lights are on, they all light up, just don't flash.

TwoPointFiveLiter 01-14-2013 01:29 PM

went out and checked it again, and the rear signal is actually working. I coulda sworn it wasnt, but it is.

So I guess the only signal not working is the front passenger side and on the dash. all the others work (except the front fender blinkers.)

Both when I use the hazards, and when my turn signal is on, the right side will not flash. but the bulbs will light up when I have my lights on, so it's not a bulb issue, they just don't flash...:/

sevenservices 01-14-2013 01:41 PM

doh, thats the end of it. you'll have to sell the jeep now.

lol

check your right front bulb first. They are cheap and will cause that sometimes... Aside from that, trace the wire back from the dash light and see if its disconnected or cut somewhere. the front and back should run off the same blinker so it makes me think either the bulb up front is bad or the bulb in the dash is bad or disco'd.

TwoPointFiveLiter 01-14-2013 01:45 PM

Quote:

Originally Posted by sevenservices (Post 3227331)
doh, thats the end of it. you'll have to sell the jeep now.

lol

check your right front bulb first. They are cheap and will cause that sometimes... Aside from that, trace the wire back from the dash light and see if its disconnected or cut somewhere. the front and back should run off the same blinker so it makes me think either the bulb up front is bad or the bulb in the dash is bad or disco'd.

Haha, I hope not! I've put so much money into fixing this Jeep by now that I coulda bought a real nice one for the same price!

Anyways, Yeah, I'll try that, but the dash bulb I know is not defective because I pulled the bulb out of the left signal slot that was working, threw it in the right signal slot and it didnt work. then I threw it back into the left slot and it worked again.

And before I swapped the steering wheel, everything worked fine, which makes me think that something is bad in there. or during the swap I caused a bad ground. I havent looked under the dash too much since I bought it, but it looks like a mess under there.

TwoPointFiveLiter 01-14-2013 01:54 PM

Quote:

Originally Posted by TwoPointFiveLiter (Post 3227347)
Haha, I hope not! I've put so much money into fixing this Jeep by now that I coulda bought a real nice one for the same price!

Anyways, Yeah, I'll try that, but the dash bulb I know is not defective because I pulled the bulb out of the left signal slot that was working, threw it in the right signal slot and it didnt work. then I threw it back into the left slot and it worked again.

And before I swapped the steering wheel, everything worked fine, which makes me think that something is bad in there. or during the swap I caused a bad ground. I havent looked under the dash too much since I bought it, but it looks like a mess under there.

just as a quick look, I'll swap the right and left front signal bulbs and see what happens.

TwoPointFiveLiter 01-14-2013 02:07 PM

tried it. It's not the bulbs cause the left side still worked with the right side bulb in it, and the ride side didnt work with the bulb I knew was workin.

Is there any chance it's the turn signal switch?

TwoPointFiveLiter 01-14-2013 02:40 PM

Okay, so I swapped out the hazard and turn signal flashers and nothing changed, so it's not that...hmm...

Gah...Im gettin ticked off.

ThePhantomPatriot 01-14-2013 04:07 PM

If it flashes at a weird and inconsistent timing it could be the relay located on the fuse box under your driver side dash. There's one for hazards and one for blinkers. I had to replace mine because sometimes my blinker would just light up and not blink other times it would blink, stop, blink, etc.

TwoPointFiveLiter 01-14-2013 04:24 PM

Quote:

Originally Posted by ThePhantomPatriot (Post 3227871)
If it flashes at a weird and inconsistent timing it could be the relay located on the fuse box under your driver side dash. There's one for hazards and one for blinkers. I had to replace mine because sometimes my blinker would just light up and not blink other times it would blink, stop, blink, etc.

nah, it's just plain not coming on.

TwoPointFiveLiter 01-14-2013 09:12 PM

gotta be a bad ground.

Now that it's night, I noticed one of the parking lights in front is dim, and the right turn signal started illuminating on the dash. Then stopped. Then started again.

Didnt fix the problem when it was on, however. :/ which also points to a ground issue.

TwoPointFiveLiter 01-15-2013 02:39 PM

Yup, it was a bad ground. It just really threw me off that it happened to start being a problem exactly when I put the new steering column in.

But yeah, I found the two grounds near the headlights, took em off and cleaned em up and everything worked perfectly after.

sevenservices 01-15-2013 04:45 PM

Good find... good thinking on isolating the issue as well.


All times are GMT -5. The time now is 11:38 PM.