Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   TJ Tech Forum (http://www.wranglerforum.com/f210/)
-   -   Just jiggle the wire and it will start! (http://www.wranglerforum.com/f210/just-jiggle-the-wire-and-it-will-start-2259.html)

PKO 07-12-2006 12:40 PM

Just jiggle the wire and it will start!
 
Now that I've got your attention. Here is the problem, 1 out of 10 times when I go to start my Jeep there is nothing, doesn't even turn over, almost like a completely dead battery. Initially that's what I thought it was. Then I checked fuses, all looked good, then I tapped the fuse block, had the wife turn it over and it started. Tried that the next time, didn't work, but now I know what to do every single time the Jeep doesn't start. Simply grab and wiggle any of the wires you see pictured below (right next to the fuse box) and problem solved, starts every time. It will go from absolutely nothing when you turn over the key to starting right up after jiggling these wires. Anyone know a possible solution to this problem? Here are the wires below.
http://i20.photobucket.com/albums/b2...O/IM000387.jpg
http://i20.photobucket.com/albums/b2...O/IM000386.jpg
http://i20.photobucket.com/albums/b2...ithin/jeep.jpg
Thanks, Keith
98 Wrangler
4.0 L Auto

JeepCrawler98 07-12-2006 12:43 PM

Firstly if it's just those two large wires, I'd recommend unbolting them (don't let them touch the body though - better disconnect your battery first ;) ), cleaning the terminals, and tightening them back up. See if that gets you anywhere. It's possible the terminal on the power distro box is just worn out (or possibly broken, but you can check this with a multimeter)

Does it turn over when you try to start? If so you may want to check the voltage at the starter while your wife shakes the lead coming from the battery. If the voltage stays good there, I'd say the solenoid on your starter is bad if you can't even hear it click, and you'd need to replace your starter. You may also want to check the ASD relay in the fuse box.

Oh and it's possible you just have a bad wire somewhere - I know I've had to replace a number and they're fun to chase down; I love how they sold the wiring harness manufacture to the lower bidder :mad:

If you find yourself doubting the wiring get yourself a factory service manual (FSM) and a good digital multimeter and have at it :(

PKO 07-12-2006 01:06 PM

No it does absolutely nothing when I go to start it, nothing at all, almost as though the battery is totally disconnected. Then the other 9 out of 10 times it starts up just fine. I have suspicions about my starter because sometimes when I start the jeep it grinds some, not sure what the deal is there but I know it's not right. I will try disconnecting and cleaning all of the wires and go from there.
Thanks

bluvikng 07-12-2006 02:08 PM

Have you checked the connections on the starter itself. Sometimes these can become loose, and or, corroded. Just a thought as you mentioned wiggling the wires, and getting it too start. I would think you have a loose connection, at some point.

LimeTJ 07-14-2006 06:41 AM

PKO: My Jeep (05) has just started doing exactly what yours is doing. Last Sunday it did it twice in one day. Turn the ignition and absolutely nothing happens. Turn it off and then turn it back on and she fires right up. I'm still under warranty and I'm taking it back to the dealer on the 18th. Will report their findings. Is yours a stick shift? Mine is and I had a stick shift pickup that the switch on the clutch went bad. (Won't let you start the vehicle if the clutch pedal is not pushed in) Just noticed in your signature that your is an automatic tranny.

PKO 07-14-2006 02:21 PM

Sorry no update yet fellas, the Jeep is the wife's daily driver and I'm waiting until the weekend when I've got time to apply some of the tips you've given.

Thanks

LimeTJ 07-18-2006 04:22 PM

Quote:

Originally Posted by LimeTJ
PKO: My Jeep (05) has just started doing exactly what yours is doing. Last Sunday it did it twice in one day. Turn the ignition and absolutely nothing happens. Turn it off and then turn it back on and she fires right up. I'm still under warranty and I'm taking it back to the dealer on the 18th. Will report their findings. Is yours a stick shift? Mine is and I had a stick shift pickup that the switch on the clutch went bad. (Won't let you start the vehicle if the clutch pedal is not pushed in) Just noticed in your signature that your is an automatic tranny.

Took the TJ to the dealer today and it turns out that the nut that holds the ground wire to the starter was missing. Must have come loose and backed off the bolt.
I am not mechanically inclined and have no idea where to look for this ground wire. :confused: Have an 05 4 cylinder & when I pick the TJ up, will ask the dealer to show me where to look next time.

PKO 07-18-2006 11:21 PM

Thanks for the update, I will have to check this as well. I removed, cleaned up, and retightened the connections but I've still got the problem, I'm thinking it's the red wire itself that is faulty because if I ever so slightly move it while my wife holds the key in the starting position the jeep will start, it's wild stuff.


All times are GMT -5. The time now is 09:45 AM.