Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   TJ Tech Forum (http://www.wranglerforum.com/f210/)
-   -   Phantom Gas Whistle/Squeak (http://www.wranglerforum.com/f210/phantom-gas-whistle-squeak-229202.html)

Herbie424 03-20-2013 08:46 PM

Phantom Gas Whistle/Squeak
 
So I have searched high and low on this one and have not been able to find the culprit. I have a 99 TJ 3 Speed auto and 85% time I press on the gas (D or R) I get a squeak/whistle noise.

At first I thought it was a joint in the drive shaft, but everything feels tight. Moved onto the intake, but when in neutral or idle the noise isn't there if I press on the gas. I am replacing a front axle U-joint this weekend for it is a bit loose, but wouldn't that squeak the whole time the Jeep is moving? Could a bushing of some sort cause the squeak?

I know all jeeps have their own little squeaks, but this one just came out of the blue and is starting to bug the hell out of me :banghead:

Anyone have some idea's on where to look next? Thanks in advance for the help.

Hiatus83 03-20-2013 10:20 PM

probably a hub bearing, listen for the noise in the morning, mine are still good but in the morning ill get an occasional squeak... would explain while its occuring in drive or reverse only.

Herbie424 03-21-2013 01:59 PM

Quote:

Originally Posted by Hiatus83 (Post 3531479)
probably a hub bearing, listen for the noise in the morning, mine are still good but in the morning ill get an occasional squeak... would explain while its occuring in drive or reverse only.

Would the hub bearing cause the squeak on when on the gas or all the time?

Hiatus83 03-21-2013 08:47 PM

I'm not 100% sure but listen in the morning when ur car has been sitting for sometime, see if its the noise ur hearing, cause I know that if its squeaking in the am then it's most likely a shot hub bearing

Hiatus83 03-21-2013 08:48 PM

Also if your accelerating ur putting more stress on the bearing as opposed to coasting to a stop

Herbie424 03-21-2013 08:54 PM

I will check it out tomorrow morning. Thanks for the input. I replaced the other hub about a month ago so maybe after 180k the other one finally went.

HaloNHorns2002 03-25-2013 01:30 PM

I've noticed the same problem with my '99, just hit 186,000 miles today. It's more of a whistling noise than a squeak IMO. I too thought it might be the intake, but it’s kinda impossible to drive with your ear next to the intake, LOL. Let me know if the hub takes care of it, I’ll add that to my to-do list for the spring/summer… It keeps growing…

mpbannon60 03-25-2013 02:16 PM

I would still clean the iac never hurts

Herbie424 04-01-2013 11:29 AM

So I replaced both front axel u joints and both hub assembly's and while it feels a bit smoother the thud is still there. Thought it might be that transfer linkage...replaced that and still there. There is slight play in my rear axel u joint where my dv connects to my sye. Would that cause the chirp/thump on acceleration. I'm starting to think its that due to the slight sound of sparrows

mpbannon60 04-03-2013 06:16 PM

My drive shaft was barely moving I pulled it and half the u jaunt was gone and I had a thump noise and a shake

Herbie424 04-03-2013 07:43 PM

Quote:

Originally Posted by mpbannon60 (Post 3590403)
My drive shaft was barely moving I pulled it and half the u jaunt was gone and I had a thump noise and a shake

Yea I'm going to replace my cv this weekend. New parts should be here tomorrow. I'll keep ya posted


All times are GMT -5. The time now is 09:38 PM.