Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   YJ Tech Forum (http://www.wranglerforum.com/f218/)
-   -   Idle air control and throttle position sensor question (http://www.wranglerforum.com/f218/idle-air-control-and-throttle-position-sensor-question-237091.html)

Sandstorm95 04-22-2013 09:48 PM

Idle air control and throttle position sensor question
 
I have a rough idle that at its lowest is 1100 and after driving for a while it can get up to 1900. Heard it could be gaskets to I changed my tb/intake gasket. No fix. I don't want to change the intake/exhaust manifold just yet so I'm gunna try changing the IAC and TPS. I found the TPS without a problem but whenever I find a IAC it says for 2.5 AND 4.0 but I no for a fact they use two different IACS. I have a 2.5 and want to know if I am wrong

Wrangler Haven 04-22-2013 10:23 PM

Check ALL the bolts to the intake manifold. Air seeping past the gasket (ie vacuum leak) is the usual culprit of high idle.
Another trick is to get a propane bottle with a hose. Use a small amount of propane and probe around the engine and listen for an sudden increase in idle. That will be the location of your vacuum leak.
Also, before you change the IAC motor, remove it and give it a good cleaning. They can sometimes get gummed up.

Sandstorm95 04-22-2013 11:12 PM

Yea I forgot to mention I did that aswell. Cleaned that and the entire TB. Now could it be something in my vacuum lines? Cus one of my lines cracked coincidently at the same time my radiator spit out extra coolant and coolant got suckesucked throw my vacuum lines and into my oil. I mean I flushed my oil and fixed the hose and that's all it was but after that is when my idle went bad

Squirrel 442 04-23-2013 12:31 AM

Quote:

Originally Posted by Sandstorm95 (Post 3670635)
Yea I forgot to mention I did that aswell. Cleaned that and the entire TB. Now could it be something in my vacuum lines? Cus one of my lines cracked coincidently at the same time my radiator spit out extra coolant and coolant got suckesucked throw my vacuum lines and into my oil. I mean I flushed my oil and fixed the hose and that's all it was but after that is when my idle went bad

Yes that could be your issue. Replace all the old vacuum lines with new rubber. Should not cost that much. Peace of mind is worth it.


Did you pull the IAC off and clean it with throttle Body Cleaner and some baby brushes?

Check out this link for location and instructions.

Cleaning IAC and Throttle body write up (for dummies) - JeepForum.com

Sandstorm95 04-23-2013 12:49 AM

No brushes but I spent a lot of time on it with a rag. About the vacuum lines: they seem to be skinny plastic tubes covered in a foamish rubbery wrapping. Replacing these hoses with regular rubber housing won't be an issue ?

Squirrel 442 04-23-2013 01:03 AM

Not sure? Maybe they are insulated, what does the OEM replacement cost? They do have better rubber these days. See if you could research that a little more.


My educated guess would be it would be fine to replace them with new rubber (as long as they don't run along the header or manifold). Another caution is if you live in a state with smog laws/emission testing it may not pass the visual inspection.


I'd snap some pics and start a new thread if I was you. There are smarter Jeep heads than I out there that may know why the factory look like that.

Squirrel 442 04-23-2013 01:06 AM

Oh Long Island ... my wife is from Riverhead. When she gets pissed at me her accent comes out! I love it!:rofl:

Sandstorm95 04-23-2013 08:09 AM

Hahah yea we try to hide it but sometimes we just can't help it. I'm gunna look around for the oem ones and see what I come up with


All times are GMT -5. The time now is 07:06 PM.