Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   JK General Discussion Forum (http://www.wranglerforum.com/f274/)
-   -   cb frustration. ideas?? (http://www.wranglerforum.com/f274/cb-frustration-ideas-237934.html)

robdizzle 04-26-2013 01:27 PM

cb frustration. ideas??
 
3 Attachment(s)
I just installed a new cobra DX lV cb. Powers on, ran a p.a system into the engine bay. That works. I have zero communications through any of the channels. Routed all coax cable under the roll bar covers and mounted to the back door with aluminum mounting tab. Maybe my ground isn't good enough???

Attachment 241382



Attachment 241383



Attachment 241385

Sinister6 04-26-2013 01:39 PM

If you STILL have power ie didn't blow fuse somewhere... Connections tight? Bad coax? What readings you getting through SWR Meter?

robdizzle 04-26-2013 01:47 PM

I went through all connections and they are good. Brand new coax because I broke the end off my first one. Not sure how to test the swr meter just yet. Need to reread the manual but when I depress the mic switch I've got bars all the way across

robdizzle 04-26-2013 01:50 PM

New to installing CB's so pardon my ignorance

Sinister6 04-26-2013 02:00 PM

No worries. SWR-The SWR meter or VSWR (voltage standing wave ratio) meter measures the standing wave ratio in a transmission line. The meter can be used to indicate the degree of mismatch between a transmission line and its load (usually a radio antenna), or evaluate the effectiveness of impedance matching efforts.

You might be able to borrow one or Radio shack sell them for $40. The bars show you have power not necessarily signal. Check you have a good ground and wire didn't kink or get broken.
Good luck.

robdizzle 04-26-2013 02:05 PM

I appreciate the help.

Silverton34 04-26-2013 02:07 PM

Ground.

robdizzle 04-26-2013 02:18 PM

I ground the paint off where I connected the antenna and reused a factory bolt on the tailgate when I retightened it. Maybe I need try something different. Now I'll just be thinking about it all night long while at work.

Silverton34 04-26-2013 02:21 PM

You are counting on the tailgate being properly grounded through the hinges. Try a temporary ground wire from the antenna to the engine block, that would rule out the ground issue.

robdizzle 04-26-2013 02:30 PM

Yes I did assume that. Would a ground wire from the antenna to my steel xhd rear bumper do the same or no?

Senior Chief 04-26-2013 02:37 PM

If your SWR is way off you'll blow a final-output transistor. If there's a reputable CB shop close by they'll check your SWR for a small fee.

termite 04-26-2013 02:45 PM

Quote:

Originally Posted by robdizzle (Post 3686534)
Yes I did assume that. Would a ground wire from the antenna to my steel xhd rear bumper do the same or no?

Quote:

Originally Posted by Senior Chief (Post 3686567)
If your SWR is way off you'll blow a final-output transistor. If there's a reputable CB shop close by they'll check your SWR for a small fee.

The extra ground may help in the long run, I added a separate ground just to be sure; however, it will be a moot point until you get your SWR tested/adjusted. It is super easy if you can get a SWR meter, or like Chief stated, check around you local area, there should at least be a truck stop nearby that has a CB shop that will check your SWR.

jeepers29 04-26-2013 03:17 PM

I had the same problem. I tried to mount my antenna to 2 different locations on bumper and tire carrier. Niether worked. Ended up going with a Teraflex tail light mount and all was good. I guess I was not getting a good ground thru the bumper.

robdizzle 04-26-2013 03:28 PM

There were 2 times I heard some bits of conversation come through but then that was it.

SilverSport 04-26-2013 04:31 PM

1) Run a ground wire from the antenna mount thru the tailgate to the body.
2) Tune your antenna with an SWR meter.

Sinister6 04-26-2013 04:44 PM

Quote:

Originally Posted by robdizzle (Post 3686712)
There were 2 times I heard some bits of conversation come through but then that was it.

Okay what I'm about to ask. Is not meant to imply anything... Could your CB be working... Just that nobody is actually talking on their CB??? Do you have somebody with a CB that could come over and actually see if it is working??? Weirder things have happened!

NFRs2000NYC 04-26-2013 04:58 PM

Did you ground the antenna? If you did, post a pic of it up close.

robdizzle 04-26-2013 05:18 PM

I did not specifically run a ground from the antenna to a spot on the frame. I was under the assumption that as long as I bolted the antenna mount to the back door of the jeep it would be fine. Guess this it what happens when you assume

NFRs2000NYC 04-26-2013 05:44 PM

Quote:

Originally Posted by robdizzle (Post 3687084)
I did not specifically run a ground from the antenna to a spot on the frame. I was under the assumption that as long as I bolted the antenna mount to the back door of the jeep it would be fine. Guess this it what happens when you assume

You assumed correctly. I had a ground run to my antenna mount (mount was attached to tire carrier) and was getting crap for SWR. Frustrated, I took it to a pro CB shop, the guy told me "you are the 10th person with a Jeep that did this." Removed the ground, and all was well. I just wanted to make sure you didn't make the same mistake. You checked your SWR readings? Is your coax pinched?

robdizzle 04-26-2013 05:49 PM

I know the coax isn't pinched as I took extra time and effort to lay it out nicely. Wasn't aware of testing the swr till I got to work. I work 2nd so now im at work and all i can think about is getting the heck out of here. Only about 5 hours left tick tick

NFRs2000NYC 04-26-2013 05:53 PM

Yea, without tuning your antenna, you're just shooting blind.


All times are GMT -5. The time now is 05:26 AM.