Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   TJ Tech Forum (http://www.wranglerforum.com/f210/)
-   -   Trans question (http://www.wranglerforum.com/f210/trans-question-241293.html)

SHADYDC 05-08-2013 11:42 AM

Trans question
 
ill try to explain this best i can this is my first auto jeep so wondering if this is normal

if holding brake while in gear ( like stopped at redlight) the jeep feels like its a drag car staging at the christmas tree. like there is alot of torque at idle. when you let off brake it doesnt start slight roll like most vehicles. its more of a launch. i know it isnt the raw power of the jeep lol but its harder to hold the jeep still at idle than my 650hp diesel. if you drop it to N you can really tell how bad it was torqued.
hope i described this well enough for anyone to understand. i have the 4.0 and 3 speed, never had a veicel feel like this

joeinajeep 05-08-2013 11:47 AM

What's your idle rpms?

SHADYDC 05-08-2013 11:50 AM

i cant quote it right now but i think its around 900-1100

joeinajeep 05-08-2013 11:52 AM

Quote:

Originally Posted by SHADYDC (Post 3733530)
i cant quote it right now but i think its around 900-1100

That would be too high, you should be around 500 (give or take).

Jerry Bransford 05-08-2013 11:55 AM

Those idle RPMs are too high, has any work been done to your engine like replacing the exhaust manifold, or any other work that could have involved or affected any of the various vacuum hoses?

Has anything ever been done to the transmission's kickdown cable adjustment? It is also possible it has been misadjusted so it is too tight. But at this point, I would suspect the higher than usual engine RPMs as the root cause of your problem... which is usually caused from a vacuum leak.

SHADYDC 05-08-2013 12:05 PM

i will dbl check the rpm's tonight. ive not drove jeep in a week so im going off memory. as far as what been done to jeep. i cant be for sure because ive only had it sincee march. but everything is stock and does not look to be recently replaced and the PO told me a list of things that he had done maintenance and he did not say anthing about the things you listed. ive not really tried to trouble shoot it yet.

SHADYDC 05-10-2013 07:43 AM

i was wrong my RPM's are not htat high. so i guess vaccum leak isnt the issue

OhSixTJ 05-10-2013 08:14 AM

Do you have to gold the brake pedal down hard or can you use "normal" pressure?

I'm voting for "that's just how it is" since you said this is your first auto.

OhSixTJ 05-10-2013 08:15 AM

Quote:

Originally Posted by SHADYDC (Post 3740563)
i was wrong my RPM's are not htat high. so i guess vaccum leak isnt the issue

Is this in park or drive?

SHADYDC 05-10-2013 08:20 AM

this isnt my first auto, just first one in a jeep. not sure if i made tha clear. i have to hold it down hard and that pic is in drive

OhSixTJ 05-10-2013 10:21 AM

Quote:

Originally Posted by SHADYDC (Post 3740659)
this isnt my first auto, just first one in a jeep. not sure if i made tha clear. i have to hold it down hard and that pic is in drive

Then that's not normal. What are RPMs in park?

Jerry Bransford 05-10-2013 10:25 AM

With that low of an RPM, it could be that the lock-up circuit for the torque converter is holding it locked so it can't slip at a stop.

Edit: Is that RPM you show in the photograph with the transmission in Drive or Park? If they are in Drive, what are the RPMs in Park or Neutral?

SHADYDC 05-10-2013 10:25 AM

about the same, just slightly higher, just about above the dot that above needle in pic.

SHADYDC 05-10-2013 10:53 AM

deleted

SHADYDC 05-10-2013 10:54 AM

any idea of cause or solution or should i even worry about it? it would make sence if it was that, i was kinda impressed with the take off power with the 33's honestly lol

SHADYDC 05-13-2013 08:36 AM

the rpm in park are just over 1000, checked it this morning before coming to work


All times are GMT -5. The time now is 04:48 PM.