Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   JK General Discussion Forum (http://www.wranglerforum.com/f274/)
-   -   Overheating (http://www.wranglerforum.com/f274/overheating-243384.html)

gkaster 05-17-2013 10:26 PM

Overheating
 
I have 2008 JK and it has been repeatedly overheating. I have put in a new 160 degree thermostat, but that hasn't helped. Occasionally the temp gauge stays buried at C even after several miles. Any insights?

Tweak 05-17-2013 11:43 PM

is there fluid in the overflow bottle? My previous car had major overheating issues until I put a quart or so of water in. I nearly replaced the entire radiator assembly.

prob not your issue, but water is cheap so you might as well check.

DaK 05-18-2013 07:24 AM

Check your flow while idling. While the engine is cold, pull off your radiator cap, start the motor, or have someone start the motor, then watch the fluid in the radiator till the thermastat opens. Ya might want to have a bucket under the radiator just in case the system overflows a tad while you are doing this. Rev the motor a couple of times before putting the cap on to ensure the water gets sucked down when you accelerate. Before shutting off the motor, replace the cap. Failure to do this will most likely result in having hot fluid on the floor. DO NOT SHUT OFF THE JEEP.

Next have someone rev the motor while witnessing the lower radiator hose. IF it collapses in on itself, you have found the problem. Hoses need to be replaced. Normally these lower hoses have a spring in them to prevent them from collapsing but things happen.

Another thing you may want to check are the hoses themselves. While the engine is cold try pinching the upper and lower hoses. They should be firm and now be easily collapsible. If they are, then odds are the hose are collapsing during speed and restricting flow. As I stated previously the lower hose should have a spring in it to prevent this but some could have happened to it.

Aside from that, your water pump could be the issue. Normally they have a weep hole in them and when the seal start to go bad, you start to see fluid on the motor and ground. You should be able to tell your pump is working when you do the first test as the fluid in the radiator will lower when the system is rev'ed.

Garyk 05-18-2013 11:57 AM

Are you sure its overheating and not a bad temp sender or gauge? Isn't a 160 a little cold, aren't they supposed to 195?

SilverSport 05-18-2013 06:17 PM

Don't overlook the simple stuff like a defective radiator cap.

Also IMHO, the 160 degree thermostat is too "cold"


All times are GMT -5. The time now is 04:53 AM.