Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   JK General Discussion Forum (http://www.wranglerforum.com/f274/)
-   -   drivers side front tire locked up!! (http://www.wranglerforum.com/f274/drivers-side-front-tire-locked-up-250463.html)

unodog4 06-19-2013 07:19 PM

drivers side front tire locked up!!
 
My 08 2dr.jk has been driving great. I put a new set of 285 17" toyo at 2's on it Monday. Today my wife drove it about 90 miles. about 6 miles from the house the esp light and stability control light came on and she could not get it over 40mph. after inspection it, drivers side front rim was scalding hot and you could hardly turn the tire. could this be a snesor or does it sound like a caliper?:banghead:

WatchThis! 06-19-2013 07:21 PM

That or it could be a unit bearing. Have you jacked it up and seen if the wheel will move up and down.

unodog4 06-19-2013 10:38 PM

when I jacket it up to see if the wheel would turn I did not seem like it had any movement.

WatchThis! 06-19-2013 10:43 PM

Might just be a stuck caliper then.

JEEPbug 06-19-2013 10:46 PM

Not my Jeep (thank God) but I had an old Mazda that had an issue similar to this and it turned out it was the wheel bearing. Good luck.

unodog4 06-19-2013 10:57 PM

Surely it cant be that major, its never been offroaded or anything. I guess it just didn't like the new wheels and tires I put on it. Ha!

WatchThis! 06-19-2013 10:59 PM

The unit bearing(wheel bearings) going out is not uncommon at all.

unodog4 06-19-2013 11:02 PM

do I need to change both sides while am at it?

WatchThis! 06-19-2013 11:19 PM

If that is the case it all just depends on if you want to spend the coin on doing both of them.

JEEPbug 06-19-2013 11:37 PM

When my Mazda had its issues, the driver side went out, and then the passenger side. Both bearings. Turned out the seals inside the hubs were both bad an allowed moisture to get to the bearing. When my buddy (mechanic) showed me the old bearing it was full of "pits". He told me if moisture gets on the bearing its game over. Also it was a PITA process to press the bearing out to get the new one in.

Lusus_Naturae 06-19-2013 11:43 PM

If it's the wheel bearings, you may want to tackle the other side soon too.

unodog4 06-20-2013 04:56 PM

OK, here is what I found out at my local mechanics shop. He said the first thing they done was hooked it up o the computer and checked the sensor lights that were on and this is what he came up with. It showed that the YAW sensor needed to be reset. After they did that and reset everything it drove like a new one. They checked the front end and all was good. I had been running my stock 255 r70 17's up until Monday. Then I put my new 17x9 Moto's on with the new 285 r70 17 toyo's on and thats when it went crazy.

WatchThis! 06-20-2013 05:11 PM

Got to love an easy cheap fix.:dance:

jagerhelix 06-20-2013 05:17 PM

Quote:

Originally Posted by WatchThis! (Post 3882587)
Got to love an easy cheap fix.:dance:

Gotta love your Jeep being crippled because the computer went wacko...but glad it was a simple fix.

scottmphoto 06-20-2013 05:33 PM

It still seems like that should not have made your wheel scalding hot...weird. Would the sensor engage the brake pad or something? Where did that heat come from?

JEEPbug 06-20-2013 06:09 PM

Glad your problem worked out without being the bearings! Awesome! Computer issues causing that problem....not awesome.

damndirtydog 06-20-2013 06:21 PM

Computerized stuff......Lord, how did we ever live without it.

unodog4 06-20-2013 08:38 PM

After talking with the mechanic a few minutes ago about this issue again, it seems that the YAW sensor has something to do with the steering and the balancing of the jk. It all fits together now because for the last few weeks I have been noticing my steering wheel more cocked to the right. Someway or another he was able to reset the alignment of the steering wheel by the computer setting and its perfectly strait again. Seems the sensor was making the drivers front tire compensate for the unbalancing of the computer.

unodog4 06-21-2013 09:25 PM

Thought I had it fixed! Tonight I just got back from about a 50 mile drive and the drivers front wheel is hot again, I jacked it up and I can barely turn it. It seems like the caliper is hung & also I have oil leaking pretty bad out the axle behind the u joint. At least no sensors on this time. Any Ideas?:banghead:

JEEPbug 06-22-2013 12:12 PM

Damn this sucks! Ill stay tuned

WatchThis! 06-22-2013 12:20 PM

That's pretty strange. The only seals in the front are in the diff, I don't see anyway you could have generated enough heat to damage the axle seal unless the axle tube is bent enough for the axle shaft to be binding against it.

Not saying that's what it is, just thinking out loud. Maybe it is a computer related brake problem and the leak is just a coincidence. Or maybe you cooked the grease out of the axle joint?

kjeeper10 06-22-2013 12:41 PM

That yaw thing made no sense. My guess caliper.
My passenger was sticking and a friends 10 caliper froze on him (gluestick)

unodog4 06-22-2013 01:21 PM

Just talked with my mechanic. i'm taking it back in Monday, he also thinks its a caliper. Also am going to get the seal fixed. I will keep everyone posted. Just now getting the money to do mods and this crazy stuff just takes the wind out of my sails!!! Crazy thing is that this was a one owner mall crawler that has still never been off roaded.

scottmphoto 06-22-2013 01:45 PM

Quote:

Originally Posted by unodog4 (Post 3888599)
Crazy thing is that this was a one owner mall crawler that has still never been off roaded.

...or so you thought :whistling:

unodog4 06-22-2013 04:52 PM

So, true, but I new the person that bought it new. She might have been a Dr. Jeckle & Mr. Hyde Ha!

floridajpr 06-22-2013 08:39 PM

The same thing happened when I owned my LJ. It was the caliper piston ring, it's made of plastic and melts if it gets too hot. The mechanic ended up getting a new caliper and rotor for the drivers side front and new brake pads for both sides of the front.
I could not believe it when he showed me the plastic wall ring that the OEM caliper piston rides in. What was Chrysler thinking!

unodog4 06-30-2013 10:21 AM

Finilly got my JK back Friday from the shop. It ended up bieng a bad caliper. Also got the front seals replaced. Have driven arount 150 miles so far and it drives perfect. Hopefully that got it.:dance:

JEEPbug 06-30-2013 08:42 PM

Congrats!


All times are GMT -5. The time now is 01:59 AM.