Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   TJ Tech Forum (http://www.wranglerforum.com/f210/)
-   -   Startup issue..?? (http://www.wranglerforum.com/f210/startup-issue-253342.html)

Robertsk1 07-03-2013 08:01 AM

Startup issue..??
 
Hey guys, so I'm having a bit of an electrical gremlin. I have a leaky gas regulator on the fuel pump, so whenever I start the jeep cold, I turn the key to ON, then OFF, about 3-4 times to get gas back in the system. The jeep usually turns over without issue. Well about 3-4 days ago, the jeep refused to crank, (in the parking lot 20 miles from home, figures :banghead:). I narrowed it down to a corroded connection between the battery cable and the PDC fuse box under the hood. I cleaned that connection and it started right up.

Well this morning, I did the usual key on/off deal, my dash lit up like normal, the jeep beeped at me to tell me the keys where in the ignition, go to crank, something like a 'thunk" and then nothing. Tried to turn it again, nothing, and my dash lights were barely flickering. Put a volt meter to the battery, 12-14 volts (I have an old meter not very accurate). Volt meter to the PDC post, same reading. So I had my father turn the key while I listened under the hood and there's a buzzing coming from the fuse block under the hood.

Didn't have time to jump it or check which relay it was, I was late for work as is. My suspicion is that the battery can hold a charge, but can't take a load.

Any thoughts? I have a 97 wrangler, 4.0. I appreciate any insight you may have

Thanks in advance

Mr Mac 07-03-2013 08:51 AM

Try to get it running and then check the voltage with a good meter and verify it is between 13.8 and 15.3 VDC, that will verify the voltage from the alternator and voltage regulator. After that, get in there and replace the fuel pressure regulator!

Wattapunk 07-03-2013 08:55 AM

Drive it to an autoparts store like Autozone to have both battery and alternator load tested for free.

Robertsk1 07-03-2013 09:28 AM

I think it might be the battery because my dash lights were on and bright before I tried to crank it but after I tried to start it and put the load of a starter on it, they became dim and flickering. Just speculation..

Robertsk1 07-03-2013 05:55 PM

In case anyone was wondering, I cleaned the connections on the battery terminals, the starer, and the engine ground and it fired right up. Hopefully that does it.


All times are GMT -5. The time now is 09:47 AM.