Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   Communications and Electronics (http://www.wranglerforum.com/f40/)
-   -   Subwoofer connector to RCA conversion (http://www.wranglerforum.com/f40/subwoofer-connector-to-rca-conversion-25559.html)

Meatpuppet 01-18-2009 07:03 PM

Subwoofer connector to RCA conversion
 
Hello,

I recently purchased a 2006 Jeep Wrangler Unliimited. I replaced the factory stereo with a Kenwood so I could have bluetooth and ipod functionality. The factory stereo had three connections on it. One for the power and speakers, one for the antenna and one smaller one that I traced back to what appears to be a subwoofer under the center console. The Kenwood stereo has two RCA connectors labled as subwoofer but the original connector is kind of a little 1/2 inch box with 6-8 wires (maybe more) going into it. Do you guys have any advice on how to connect the factory subwoofer to my new stereo?

Thanks!

PS. I have never been into cars and stuff but this Jeep is really making me want to figure it out. The stereo installation actually went suprisingly well...except for this subwoofer part! This site is sweet!!! :punk:

PPS. I am also looking for good running boards and a locking gas cap if you guys have any advice.

chesterspl 01-18-2009 09:41 PM

From what you are saying the sub has it's own amp. I would find it. You may need to feed the sub from an aftermarket amp. I would so some research but there is not a way to adapt from the plug to the RCA's. What size is the sub. I personally would take the sub out and if possible, I do not know what size the hole is but drop in an aftermarket sub and put an aftermarket amp. Easy fix.

The plug you are describing is just a signal feed. It feeds a remote "turn's amp on" and sound signals. it's very low voltage to the subs amp. The amp receives it power from another source.

It's hard to explain what I am thinking but you can't adapt as far as I know. Check with a local sound shop and maybe they can help. They may be able to help.

chesterspl 01-18-2009 09:43 PM

Quote:

Check with a local sound shop and maybe they can help. They may be able to help.
Sorry for the double saying there, I am tired and thinking to hard

KellyK 01-18-2009 09:54 PM

You could use the sub but you will have to find the amp for it. The amp needs to have the input from your new deck and then it will push it through the sub. I think you would be better off getting an aftermarket amp and sub and do your own install that way. Sell the stock sub and amp intact. They want alot for them at the stealership for them.

Jma20a 01-21-2009 06:40 PM

while you are at it just do a full upgrade now, nothing over the top.

ChaddG 04-13-2013 03:08 AM

Quote:

Originally Posted by KellyK (Post 310405)
You could use the sub but you will have to find the amp for it. The amp needs to have the input from your new deck and then it will push it through the sub. I think you would be better off getting an aftermarket amp and sub and do your own install that way. Sell the stock sub and amp intact. They want alot for them at the stealership for them.


+1

I had the same issue, get a 6 inch sub and an small amp from walmart, mine doesn't need more than 140 Watts.
kicker sells one. sounds great!

eboven 04-13-2013 09:25 AM

So the sub in question - it's in the center console, and it's factory installed, right? You can easily retain the sub by hooking up the amp turn on wire at your new stereo. You will not use the SUB RCA connectors, those are for aftermarket systems. Instead, you will just need to ensure that the Blue/White wire coming off your stereo is connected to the amp turn on lead. If you used a wiring harness adapter to plug directly into your factory radio harness, the amp turn on wire should be Blue/White as well, though older TJ's used a solid Blue wire there instead. This will turn on the factory amp and get your sub working again.

tevans60 04-14-2013 11:08 AM

Quote:

Originally Posted by eboven (Post 3631420)
So the sub in question - it's in the center console, and it's factory installed, right? You can easily retain the sub by hooking up the amp turn on wire at your new stereo. You will not use the SUB RCA connectors, those are for aftermarket systems. Instead, you will just need to ensure that the Blue/White wire coming off your stereo is connected to the amp turn on lead. If you used a wiring harness adapter to plug directly into your factory radio harness, the amp turn on wire should be Blue/White as well, though older TJ's used a solid Blue wire there instead. This will turn on the factory amp and get your sub working again.


I am having the same issue and haven't tackled iot yet since i am finding two harnesses available. I also have the sub and am replacing the speaker with a Pyramid 6.5 so i want to retain it. Which wire harness will I need? One is all wires and the other has RCA connections which my new radio doesn't have.


All times are GMT -5. The time now is 12:30 AM.