Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   YJ Tech Forum (http://www.wranglerforum.com/f218/)
-   -   Engine rich and possibly out of time!!!!! (http://www.wranglerforum.com/f218/engine-rich-and-possibly-out-of-time-26282.html)

Jb1234 02-05-2009 10:45 AM

Engine rich and possibly out of time!!!!!
 
My vehicle will start then shut off...Heavy smell of gas...TONS of Carbon shoots out of the tailpipe...BACKFIRES...And this only happens when cold...Will also shut off while driving...(I think thats because there is not enough oxygen to burn all of the fuel...)Could it be the fuel injectors? What do these symptons usually mean...I feel the backfire is because of the distributor is out of time...Also the RPM's are very low when braking...Almost and sometimes to the point of shutting off...ANY SUGGESTIONS ARE HELPFUL....


By the way I have a 95 Jeep Wrangler 4 Cyl. TBI

whitebuffalo 02-05-2009 12:55 PM

sounds like what mine did when the fuel pressure regulator went kaput. on mine, i could look down the throttle body and see gas pouring in.

Jb1234 02-05-2009 04:42 PM

I have replaced the Fuel pump, Fuel pressure regulator, fuel filter and the only thing i can think of is the fuel injectors...

whitebuffalo 02-05-2009 05:02 PM

is the 95 tbi or mpi? if its tbi, theres only the one injector. iirc, when the regulator went, it would run even if i unplugged the fuel injector.

i guess its possible the injector is hanging open pouring in fuel....but ive never seen it 1st hand.

is it hard to start?

jpdocdave 02-05-2009 05:42 PM

95 is multi port. and make sure the distributor is right before doing anything.

K.T. 02-05-2009 09:06 PM

I would scan it on some type of computerized diagnostic tool. They'll do a scan at most chain auto parts stores for free around here. That will give you a better place to start than replacing everything that is part of your fuel delivery system.

flattietj 02-06-2009 01:42 AM

if u r too proud or to far away just flash it and then call in the code

Jb1234 02-07-2009 09:59 AM

I have figured out it is the Computer...And it is Throttle Body Injection...The computer is not working in the cold...If I take a hairdryer and warm the computer...It starts....So I have looked for a computer...But cant find one...Is it important to have the model code...mines 56028 then in bold 828...I cant find one exactly like that...Autozone says they have a computer but with 829...Should I purchase

K.T. 02-07-2009 06:18 PM

Try car-part.com for a used one in your area to save some cheddar. It is a pretty cool used part website you can search by region and it gives you phone numbers. Just check it out if your interested.


All times are GMT -5. The time now is 11:49 PM.