Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   TJ Tech Forum (http://www.wranglerforum.com/f210/)
-   -   TJ w/ 8.8, how do you adjust the parking brake (http://www.wranglerforum.com/f210/tj-w-8-8-how-do-you-adjust-the-parking-brake-288649.html)

WingingIt74 09-11-2013 09:14 PM

TJ w/ 8.8, how do you adjust the parking brake
 
I adjusted the drums till they started to drag and then adjusted the middle adjuster, however the middle adjuster is bottomed out and it's still not holding very well.

What am I doing wrong?

4Jeepn 09-11-2013 09:22 PM

If I recall correctly, the is a great deal of slop in the parking brake parts/pads.. You might just need to make sure everything is lined up.. Again, not sure that is the issue. I never connected mine on my 8.8 as I never trust parking brakes.

Bskank 09-11-2013 09:58 PM

Loosen the middle adjuster about an inch, adjust the drums until they're are tight then back them off about 5 clicks. Then tighten the middle adjuster a few turns and check the handbrake for ebrake engagement and repeat tightening the middle adjuster and checking ebrake engagement until its good. This is what I did and its good.

WingingIt74 09-12-2013 08:16 AM

Tight as in you can't turn the wheel, or just enough to feel them drag?

Bskank 09-14-2013 09:03 AM

Tight as in the adjuster won't turn any more.

Owen_TJ 09-14-2013 01:52 PM

You need new lines...

the stock brake lines have too much slack and even when fully adjusted, you wont be able to make them work.

Some people have cut the stock lines and fastened new ends on them but i think you can you some XJ lines...cant remember.

do a google search and read the thread posted on jeepforum...

i'll soon be doing my lines as well. I just dont use my parking brake at the moment.

WingingIt74 09-21-2013 06:43 PM

Here's my fix.

Old:
https://scontent-a-iad.xx.fbcdn.net/...67946596_n.jpg

Fix:
https://scontent-a-iad.xx.fbcdn.net/...35605173_n.jpg

Owen_TJ 09-21-2013 06:56 PM

what did you end up doing? Might follow suit with mine tomorrow...

WingingIt74 09-21-2013 07:02 PM

I rotated the pics so you can see what I did better. Basically took that funky connecter out, drilled the hole slightly bigger and slid the original adjuster bolt in place. Works like a top now.

Owen_TJ 09-21-2013 07:20 PM

good idea...cheers to you

i'll be doing this tomorrow so my ebrake will finally work lol

WingingIt74 01-23-2014 03:33 PM

I ground down the brad that holds the "V" wire, spread the wire clamp and removed the threaded rod. Also removed the "V" wire from the oval cupped piece. I then enlarged the hole just enough in the cupped piece for the threaded rod to go through.

Still has been working good :)

dove00021 01-23-2014 05:02 PM

My Ebrake had too much travel when I bought it and it made it completely useless, so I did what this guy did
How to adjust your hand brake (easy) - YouTube
and it totally fixed it. Took all of 15 minutes. And I still have some travel left in it too.

WingingIt74 01-23-2014 05:09 PM

If you look at the pic above, I was at the end of my adjustment after my Ford 8.8 rear-end swap, so that wouldn't work.

Owen_TJ 01-23-2014 05:34 PM

I was at the end of my adjustment as well (8.8 here)...

i'm about half way through...just have a bit of a headache (was hoping it'd go away while i did this). I've got the bolt out so just need to widen the opening in the cup and rethread it.

I found my angle grinder and just cut the "v" then cut the clip and removed the bolt. Gonna go back out in a sec.

dove00021 01-23-2014 05:35 PM

Quote:

Originally Posted by WingingIt74 (Post 7667161)
If you look at the pic above, I was at the end of my adjustment after my Ford 8.8 rear-end swap, so that wouldn't work.

Oh,.... well then I gots nuthin. sorry.

Owen_TJ 01-23-2014 09:50 PM

Looks like i'm back to the drawing board...

Got everything completed and now my actual e-brake lever is tight and it pulls the cables but i'm not getting any grip from the brakes.

Owen_TJ 01-23-2014 10:32 PM

Edit: going to take the wheels off and use some lubricant/grease and make sure the mechanism is actually moving free behind the rotor...probably do this in the next week or two.


All times are GMT -5. The time now is 11:42 AM.