Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   YJ Tech Forum (http://www.wranglerforum.com/f218/)
-   -   Newbie with fuel problem, need advice (http://www.wranglerforum.com/f218/newbie-with-fuel-problem-need-advice-31985.html)

cyclebender 06-12-2009 09:19 PM

Newbie with fuel problem, need advice
 
Read a lot of good post here on fuel pump issues, but none have addressed my question completely. I recently purchased a 1990 w/2.5 4 cyl. Jeep had been setting for several years. Driving it home, the fuel filter keep clogging up. Removed the fuel filter and found large pieces of what appeared like rust. Installed new filter, but problem recurred after 20 min of driving. Changed the filter three times to get in home (trip was 250 miles) After I got it home, I found if I let the car set for several min, it would run fine for about 10 miles, then loss of power again. I took the gas tank out, and found pieces of rubber in the tank. Both the rubber line on the fuel pump and the rubber seal at the bottom of the return line were deteriorated
Two questions: Did something in the fuel cause the rubber to deteriorate, and how is it possible for a debris in the fuel tank to get past the screen on the pump itself.? I guess the reason the car would run again after setting is that the loss of vacuum at the pump would cause the junk to settle back down to the bottom from the fuel pump screen. My original problem might not have been the fuel filter to begin with. Any thoughts.

FireRoo 06-15-2009 01:42 AM

My experience with motorcycle gas tanks that have been left to sit for a few years is that the insides of the tank break down after a few years and need to be replaced. I don’t know if your tank has a lineing inside though. I think your filter is not your problem. As for your pump letting bits through, maybe the screen on the filter has a hole? Or does not have a strong seal at the pump. Rust might of got in the line it self between the tank and filter.

Offroad_yj 06-15-2009 07:50 AM

There are many variables in this situation, if the tank sat empty it could have rusted inside the tank.

The seals could have dry rotted in the tank from sitting so long.

Id pick up a cheap new fuel tank, and a new pump. clear out the lines or replace them if needed and go from there.

Jon H 06-16-2009 06:18 AM

It sounds like the gas sat in the tank long enought to eat away at the seals. After a while gas just goes bad and turns into a sludge basically. I would pull the tank and use a pressure washer inside it to clean it out but make sure you let it dry well, We had the same thing happen to our uncles 1959 chevy pickup.

morphious 07-02-2009 11:59 PM

i had this exact same problem on a chevy of mine a while back u either need to get used to swaping and blowing out fuel filters or get a new tank and don't get a junk yard tank unless u know its clean on the inside cost me more money trying to save money on junk yard crap then it would have to just buy a new one

ccpanel 07-07-2009 01:25 AM

Quote:

Originally Posted by cyclebender (Post 386782)
Read a lot of good post here on fuel pump issues, but none have addressed my question completely. I recently purchased a 1990 w/2.5 4 cyl. Jeep had been setting for several years. Driving it home, the fuel filter keep clogging up. Removed the fuel filter and found large pieces of what appeared like rust. Installed new filter, but problem recurred after 20 min of driving. Changed the filter three times to get in home (trip was 250 miles) After I got it home, I found if I let the car set for several min, it would run fine for about 10 miles, then loss of power again. I took the gas tank out, and found pieces of rubber in the tank. Both the rubber line on the fuel pump and the rubber seal at the bottom of the return line were deteriorated
Two questions: Did something in the fuel cause the rubber to deteriorate, and how is it possible for a debris in the fuel tank to get past the screen on the pump itself.? I guess the reason the car would run again after setting is that the loss of vacuum at the pump would cause the junk to settle back down to the bottom from the fuel pump screen. My original problem might not have been the fuel filter to begin with. Any thoughts.

POS CA gas kilsl any engine.

if sat for more than 12 months, remove tank, remove all parts from in/on/around tank. take to local radiator shop-have it boiled out and pressure tested. after getting it back, blow out all fuel lines, replace all rubber parts, new FF and drive w/no probs. oh-and if carb-prob gonna have to at least remove and clean carb.

morphious 07-07-2009 12:45 PM

d@#m glad i dont live in ca now up here i let my chev sit for a year and a half and it still started and drove fine ur gas must suck

jyounk83 05-30-2011 10:08 PM

I am having the same issue with mine but you can at least get 10 mile...mine only runs until the fuel that is in the carb is burned up. Its driving me nuts trying to figure out what the heck is up. Did you ever find out what the issue was?


All times are GMT -5. The time now is 06:24 PM.