Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   TJ Tech Forum (http://www.wranglerforum.com/f210/)
-   -   front drive shaft (http://www.wranglerforum.com/f210/front-drive-shaft-43928.html)

wasurfer86 02-04-2010 01:24 AM

front drive shaft
 
ive been getting vibration in the front end just a bit forward of the center console. its been getting rougher the last few days, any suggestions on what i should check? the front drive shaft has a little play in it and i can twist it maybe a 1/4 turn by hand. could this be causing the vibration? i dont feel it in the pedals or stick. if its the front drive shaft what do i have to do to fix it?

snwchris 02-04-2010 06:12 AM

Check the U-joints at the Front Pinion and then check at the CV and up near the T-Case output. Physically grab the joint and push up & down, back & forth to see if there's play in anyone the u-joints.

If they all seem fine after that, then next thing to check would be the Unit Bearings.
Jack up the front end and grab the wheel at Top & Bottom and puch back & forth in rocking motion to see if play in the Hub.

Chris

ChrisTX 02-04-2010 10:35 AM

Take it off and see if it goes away. If it does, take it to a shop and have them check the runout. They bend real easy.

Schmo 02-04-2010 10:46 AM

If you think it's coming from the DS, it's just 8 bolts, so just pull it off and see if that was the culprit. As mentioned, see if you can feel any play in the DS the double cardan joint/center ball is where I've had issues with my driveshafts.

wasurfer86 02-04-2010 02:39 PM

i crawled under today and put my hands on every u joint that i could see and none of them moved. i tried moving everything i could get my hands on and everything was snug and didnt move. i should be able to twist the drive shaft by hand a little bit right?

Schmo 02-04-2010 02:55 PM

Quote:

Originally Posted by wasurfer86 (Post 538545)
i crawled under today and put my hands on every u joint that i could see and none of them moved. i tried moving everything i could get my hands on and everything was snug and didnt move. i should be able to twist the drive shaft by hand a little bit right?

Twist . . . yes . . . shake or wobble . . . no.

Jerry Bransford 02-04-2010 03:07 PM

Such symptoms often happen when the front driveshaft's centering mechanism inside the double-cardin (CV) joint goes bad. I'd drop the driveshaft & carefully check the CV for unwanted movement or unusual noises as you move it around. Drive the Jeep after removing the front driveshaft to see if the problem goes away.

To get to the bolts that hold the front driveshaft to the transfer case, it's really best to drop the t-case skidplate after supporting the transmission first with a jack. Don't forget to remove those four small nuts in the center of the skidplate first, they hold the skidplate to the transmission mount directly above those nuts.

wasurfer86 02-04-2010 04:23 PM

Attachment 15385
heres the culprit. just put it in there a couple of days ago. few more zip ties and the vibration was gone.

jtalar 02-04-2010 04:28 PM

Are you serious?

snwchris 02-04-2010 05:08 PM

I hope your joking... why not store inside the Jeep along the rollcage or something.

Chris

Schmo 02-04-2010 05:12 PM

DOH:doh:

JeffsJeep 02-04-2010 05:18 PM

Yeah, ummm. I wouldn't recommend having that in your engine compartment. From the looks of it, the pointed end is dangerously close to your battery terminal, and if it's your positive terminal, that metal end could pretty easily short it to ground. I can think of many other places I'd put that rather than under the hood.

Mount it where most people mount their winch. Since I suspect you have it because you don't have a winch. I think I've only had to use a shovel once in the 8 years I've had my Jeep. If not, somewhere on the front or rear bumper, behind the front seats, etc.

wasurfer86 02-04-2010 06:18 PM

Quote:

Originally Posted by JeffsJeep (Post 538677)
Yeah, ummm. I wouldn't recommend having that in your engine compartment. From the looks of it, the pointed end is dangerously close to your battery terminal, and if it's your positive terminal, that metal end could pretty easily short it to ground. I can think of many other places I'd put that rather than under the hood.

Mount it where most people mount their winch. Since I suspect you have it because you don't have a winch. I think I've only had to use a shovel once in the 8 years I've had my Jeep. If not, somewhere on the front or rear bumper, behind the front seats, etc.

i feel like a total retard by putting it there right next to the battery:doh:

Jerry Bransford 02-04-2010 06:30 PM

Those radiator support rods are tempting to mount stuff to but resist that temptation if it's much heavier than a manifold burrito.

In the late nineties, the rage was to mount Hi-Lifts to the support rods. I did that myself, for a while. Then the area behind the dashboard started making this horrific snapping sound when driving around. Like something loose banging into the firewall. This started happening to other TJ owners with Hi-Lifts mounted there too.

After MUCH investigation born out of hating that snapping sound, I discovered that the weight of the Hi-Lift was continually flexing the support rods thus breaking the support rod mounts where they were spot welded to behind the fire wall. The support rods were bolted to those mounts. Once the welds popped on one side of the bracket, it would start flexing & popping. Unfortunately, removing the Hi-Lift didn't stop the snapping noise since the weld was broken by that time.

I used JB-Weld to fix it for several years but later ended up welding the broken support rod mount back to the firewall.

89PBR96 02-04-2010 06:31 PM

Atleast turn it the other way and use bungie straps to hold it in place

wasurfer86 02-04-2010 07:00 PM

Quote:

Originally Posted by Jerry Bransford (Post 538736)
Those radiator support rods are tempting to mount stuff to but resist that temptation if it's much heavier than a manifold burrito.

In the late nineties, the rage was to mount Hi-Lifts to the support rods. I did that myself, for a while. Then the area behind the dashboard started making this horrific snapping sound when driving around. Like something loose banging into the firewall. This started happening to other TJ owners with Hi-Lifts mounted there too.

After MUCH investigation born out of hating that snapping sound, I discovered that the weight of the Hi-Lift was continually flexing the support rods thus breaking the support rod mounts where they were spot welded to behind the fire wall. The support rods were bolted to those mounts. Once the welds popped on one side of the bracket, it would start flexing & popping. Unfortunately, removing the Hi-Lift didn't stop the snapping noise since the weld was broken by that time.

I used JB-Weld to fix it for several years but later ended up welding the broken support rod mount back to the firewall.

i think ill avoid mounting anything from the support rods then


All times are GMT -5. The time now is 11:07 AM.