Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   TJ Tech Forum (http://www.wranglerforum.com/f210/)
-   -   98 TJ too much heat!!! (http://www.wranglerforum.com/f210/98-tj-too-much-heat-48931.html)

Oldfart 04-15-2010 10:27 PM

98 TJ too much heat!!!
 
I just bought this jeep a few months ago. I noticed this winter that the heat comes out of the dash up near the door windows, even when the heat is turned off. I did not care because it was winter and you can't have too much heat in New Hampshire. Well now it is getting warm outside and the heat is too much. The heat as I drive ( all nobs to off and cold) the heat blows out at my feet and the vents on the dash. It gets soo hot at my feet that I have to turn it to defrost every once in a while to give some relief to my feet! What could be causing this? Vacume leek? stuck open door? It is a 6 cylinder. Thanks for the help folks!!:wavey:

Oldfart 04-16-2010 06:53 PM

Anybody?
:):redface::wavey:

birdhunter 04-16-2010 07:32 PM

Do the heater cables feel hooked up?
Any sounds of vents opening or closing?
Do you have air?

greene91 04-16-2010 09:05 PM

My '99 does the same exact thing. I have had it for over two years now, but I always thought it was normal, maybe it isnt. I live in Florida, so the heat on my feet can be kind annoying, although with the top and doors off it isnt a big deal.

Oldfart 04-16-2010 09:53 PM

No air. I can hear doors closing and opening. But when every thing is in the cold and off positions it still blows out HOT. It seems to blow faster as the jeep goes faster.

Ken Steele 04-17-2010 12:08 PM

Try pulling the heater control from the dash. On the back of the heater control unit you will see the cables that hook up to the control levers. Follow the cables to the actuators to see if you can make any adjustments. I think I remember at least one of them having an adjustment ability on it.

Oswald 04-17-2010 12:13 PM

My '00 and '02 did the exact same thing, it feels like the heat is coming straight from the engine because it gets hotter the faster you go.

99tj4banger 04-20-2010 07:50 PM

to much heat
 
hey, i have a 99 tj 2.5l and i have the same exact problem. heat comes through the floor vents even when my gauge is set to cool(blue) and my fan is turned off. the air does come out faster the faster i go. does anyone have a solution to this?

holes 04-20-2010 09:01 PM

If im reading this correctly here is my explanation. Those vents that point to your windows above your front speakers are to remove fog and the ice so you can successfully see out of your mirrors. Hope this answers what your asking and that I'm understanding the question correctly. Im not sure about the feet thing, but the vents to clear ice off the windows is normal im pretty sure

s3nt3nc3d 04-20-2010 09:05 PM

Sounds to me like something isn't closing properly...like a mixing door or something along those lines.

flash19901 04-21-2010 07:02 AM

I have a 98 Wrangler. Under the dash, beneath the glove box is your cable actuated heater control valve. It's actually the blend door actuator that moves the door from a hot air source to a cold air source and vice versa. If an idiot goes grocery shopping and puts milk and other big items down on the floor and then jams them back under the dash for more floor space it is easy to snap that cable from the control. So, you have the feel of a working cable when in all actuality it is traveling but not attached. You can manually adjust the valve from hot to cold and vice versa. It will not stay in the middle so it's one or the other. Yeah, that was my example. I did that. Haven't had the need to fix it but I am all too familiar with the broken blend door cable mount hoot foot syndrome of which you speak.

Oldfart 04-26-2010 01:23 PM

Thanks for all the input. I figured it out. The cable was not connected under the dash below the glove box. I took a small wood screw, put it through the hole on the end of the cable and screwed it into the bottom of the valve that it used to be attached to. Works great now!!!

brycatanz 04-27-2010 01:11 PM

Pics
 
Can you post some pics for a newbie? I have the same problem with the heat and don't know what cable you are referring to. thanks

Oldfart 04-27-2010 05:04 PM

I will post pics tomorrow. Raining out now and I melt if I get wet!:D

brycatanz 04-28-2010 01:23 PM

Found it
 
Thanks but no need for the pics, i found the cable and sure enough the bolt holding the cable to the actuator was missing. Thanks guys.

crazee_cruizer 07-06-2010 11:10 PM

Does anyone know how to connect the cable back to the lever,I'm refering to the top not the bottom, or pics of it so I can figure out whats missing to get it hooked to lever.TY


All times are GMT -5. The time now is 10:22 PM.