Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   YJ Tech Forum (http://www.wranglerforum.com/f218/)
-   -   95 2.5L 4cyl Can't Get Serpentine Belt Back On! (http://www.wranglerforum.com/f218/95-2-5l-4cyl-cant-get-serpentine-belt-back-on-56980.html)

dsierra5 08-02-2010 04:22 PM

95 2.5L 4cyl Can't Get Serpentine Belt Back On!
 
Hey all,

I just changed the water pump on my 95 2.5L and now I can't get the serpentine belt back on. My Jeep uses the PS pump as the tensioner. I loosened both bolts on back and on front and adjusted the tensioner screw that screws out toward the driver side fender. Even when I pull the PS pump assemply all the way forward, I still can not slip the belt on. What am I doing wrong or is there another adjustment I need to make? The alternator does not have an adjuster and is simply bolted on with two bolts. Thanks for any help you can lend.

dsierra5 08-02-2010 06:47 PM

I have the correct belt and am follwing the routing diagram on the fan shroud. Any suggestions will help to keep me from flipping out. I did all this work to replace the water pump and would hate to have to pay someone more than usual for simply coming out to put on my belt. Thanks.

dstnly2000 08-02-2010 07:11 PM

I did the same thing last month
 
try changing what side of the belt you are starting with and work your way around the diagram. I found that if i started on the right side near the ps pump it was easier than starting over by the alternator. Don't know why but it worked for me.

jeepjones 08-02-2010 07:21 PM

Are you reusing the old pulley or did the water pump come with a new one? If it came with a new one make sure it is the same size as the old one or if you are installing a new belt remember it won't be stretched out like the old one which means you will have to readjust the tensioner pulley. Make sure also that the belt isn't getting hung up on the side of the crank pulley or anything else.

leeejone 08-02-2010 10:30 PM

I put a new serpentine belt on my 95 2.5L a couple of months ago as well... it was a bitch of a time.
Finally figured out that the adjustment screw on the right needs to be turned in the OPPOSITE direction you would expect (On the alternator mount I think, could be wrong). Weird, but effective.

Tate07 08-03-2010 07:43 AM

I agree.. I just replaced the belt and water pump on mine and just make sure you loosen those bolts on the power steering pump . Those are the tension adjustment bolts and best I can remember there is one on the bottom backside of that bracket.

WhiteWillSmiff 08-03-2010 09:00 AM

I used a large screwdriver as kind of a shoe horn to slip it over the fan pulley. Make sure the PS pump is completely loose.

Slik2010 01-04-2011 12:44 PM

Does anybody have pictures of the bolts that are supposed to be loosen for the belt tensioner???....I'm having sort of the same problem and i believe I got the right bolts but the damn thing just won't move and it's really starting to piss me off some hahaha

Garyk 01-04-2011 01:56 PM

Don't have a picture but......facing the pump from front bumper there is a bolt on the top of bracket (loosen) there is another at the rear of the pump (bolt is facing firewall)(loosen) there is a third nut that needs to be loosened that locks the tensioner adjustment bolt. This is located directly below the PS pulley in front(actually can't see it but can feel it). Even with this a new belt will be tight

JDGROVER 01-04-2011 02:18 PM

i had the same problem i couldnt get the tensioner to move then i finnally found the last bolt. it was on the back of the pump the side facing the fire wall. it was easier to loosen from under the jeep.

crtaylor 01-04-2011 02:30 PM

heres a pic ,I dont know how to edit pics yet the add an arrow

sevenservices 01-04-2011 04:03 PM

oh snap! I had that problem on my I6...

I used the engine to seat the belt. Even with all the tension off, I could not get it over the lip. Tried and tried like hell... Then I put it on as far as I could and bumped the engine over (with coil wire off so it would not start). Of course, I had it the wrong way and the belt popped off when I bumped it. I then fed it starting the opposite way, bumped the engine over and whalla! It was on all the way :)

(note, I did have the tensioner backed all the way. The last bolt is tricky to find. Its like five bolts you have to loosen to get it to move.)

Slik2010 01-05-2011 09:56 AM

Holy shit guys I finally got it....I've never had so much trouble with a serp belt in my life....especially with that damn bolt facing the firewall lol...anyways guys thanks a lot for all the help

Jeffd34 01-05-2011 10:18 AM

Does it squeal at all? I replaced mine a few weeks ago and i get a squeal when the jeep is cold. Same year and engine.95 2.5l.

YJquin 02-18-2014 04:11 AM

Necromancy ..but i have to say i couldnt have figgired this out at all with out this thread. Hayns was way off and all of the internet save here told me it was auto adjust ..so happy


All times are GMT -5. The time now is 12:41 PM.