Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   YJ Tech Forum (http://www.wranglerforum.com/f218/)
-   -   88 4.2 v6 wont start (http://www.wranglerforum.com/f218/88-4-2-v6-wont-start-68154.html)

flipflop 11-08-2010 01:08 PM

88 4.2 v6 wont start
 
Hello everyone! My name is Jeff and I finally bought my first jeep about 3 months ago! It is a 1988 wrangler sahara 4.2 v6 manual. I found it on craigstlist for $4000. I am a DIY enthusiast and have already troubleshooted a few problems using this forum, thanks to you all. I used to work on my motorcycle but now im on to cars which i do not know to much about.

I do know the following repairs where done between 06-08

valve cover gasket set
upper and lower radiator hoses
clutch master cylinder
clutch slave cylinder
water pump
replaced exhaust pipe from manifold to convertor
fuel line hose
fuel filter
brake calipers, rotors, and drums, master cylinder
motor mounts

I have personally done:

rear yoke kit
starter motor
battery
oil filter

all trying to solve a problem. The engine runs VERY strong but every now and then it wont start. I rechecked the starter solenoid and motor, and battery. When i go to start it, it wont turn over just a click. Any suggestions? The last two times this happened i disconnected the cable that goes from the solenoid to a stud in the body which i believe to be a relay? not to sure but when i reconnected it the jeep started right up. did this a couple times but it doesnt work anymore. If anyone has any insight it would be greatly appreciated :) Thanks

kik 11-08-2010 01:36 PM

Welcome to the forum. On your straight 6 4.2 it could be as simple as a bad ground, due to the cable, or your battery could be bad. If you're not sure how old the battery is I would replace it anyway. The solenoid could also be going bad. It really has to be either a bad ground, battery and/or starter. Start with the ground/cable first. How did you check the battery and starter? It is possible that there is a problem with the ignition switch, but that would be the last thing I would look at.

flipflop 11-08-2010 06:39 PM

Quote:

Originally Posted by kik (Post 865484)
Welcome to the forum. On your straight 6 4.2 it could be as simple as a bad ground, due to the cable, or your battery could be bad. If you're not sure how old the battery is I would replace it anyway. The solenoid could also be going bad. It really has to be either a bad ground, battery and/or starter. Start with the ground/cable first. How did you check the battery and starter? It is possible that there is a problem with the ignition switch, but that would be the last thing I would look at.

Thanks for the reply! I have replaced the battery, batt terminals and starter solenoid and motor within the past 2 months. i took them both off and had them checked out and both are doing great. i just replaced the starter relay. it was in pretty rough shape. jeep started right up. went to start it about a hour later and it wouldnt start again. HM. no idea. I Am going to try replacing the battery/starter cables now..... :-/

wasomma 11-08-2010 07:32 PM

Quote:

Originally Posted by flipflop (Post 865461)
Hello everyone! My name is Jeff and I finally bought my first jeep about 3 months ago! It is a 1988 wrangler sahara 4.2 v6 manual. I found it on craigstlist for $4000. I am a DIY enthusiast and have already troubleshooted a few problems using this forum, thanks to you all. I used to work on my motorcycle but now im on to cars which i do not know to much about.

I do know the following repairs where done between 06-08

valve cover gasket set
upper and lower radiator hoses
clutch master cylinder
clutch slave cylinder
water pump
replaced exhaust pipe from manifold to convertor
fuel line hose
fuel filter
brake calipers, rotors, and drums, master cylinder
motor mounts

I have personally done:

rear yoke kit
starter motor
battery
oil filter

all trying to solve a problem. The engine runs VERY strong but every now and then it wont start. I rechecked the starter solenoid and motor, and battery. When i go to start it, it wont turn over just a click. Any suggestions? The last two times this happened i disconnected the cable that goes from the solenoid to a stud in the body which i believe to be a relay? not to sure but when i reconnected it the jeep started right up. did this a couple times but it doesnt work anymore. If anyone has any insight it would be greatly appreciated :) Thanks

K so anytime i hear stuff like this my first thought is corrosion in the battery cables. Do this quick 5 min check and it may end up solving your problem.

A very common issue with starting is corrosion in between the battery cables and the battery posts. When this is an issue what you will experience when attempting to start is an audible click and maybe failure of the electrical system immediately afterwards. If this sounds like you the first step is to get a battery corrosion cleaning kit from napa, autozone, etc. (about $10). Next disconnect the battery cables from your car (remember neutral first THEN positive), visually inspect the inside of the battery cables, the cables themselves and the battery posts. What you are looking for inside the battery cable connectors is a dull metallic grey film, if you see that you have corrosion and it needs to be cleaned. What you should actually see is clean shiny metal. If you see corrosion use the metal brushes from your cleaning kit and the corrosion cleaning spray and thoroughly clean the connectors and battery posts. Apply anti corrosion spray after cleaning and the anti corrosion felt rings if your kit comes with them. Make sure you reconnect the battery cables positive first then neutral (reverse from when you disconnected them).

Now this will solve your corrosion problem temporarily, you will have to replace the battery cables to make sure you no longer have corrosion issues. You are also going to want to clean any surface the battery cables touch as well.

hope this helps.

flipflop 11-10-2011 08:45 AM

just saw i never made it back to this thread.

I fixed the issue just replacing the battery cables and terminals all together like you said. Have had no problems since.

Thanks Wasomma and kik

dgsinclair 10-15-2012 08:31 PM

1988 Jeep Wrangler Sahara 4.2L (258)
 
I have a similar problem, except I can unplug wire coming from key and touch it to post on relay and it cranks right up. Change starter relay. Same problem. Recently clean up cables and replace ignition switch. Any other suggestions?

flipflop 10-15-2012 09:58 PM

starter relay
 
when i installed my new starter relay i was told not to overtighten the nuts because it will turn them on the inside of the relay...

have you been able to start the jeep before? anything out of the ordinary before the problem started?

camarozz 10-16-2012 08:23 AM

Quote:

Originally Posted by dgsinclair (Post 2893465)
I have a similar problem, except I can unplug wire coming from key and touch it to post on relay and it cranks right up. Change starter relay. Same problem. Recently clean up cables and replace ignition switch. Any other suggestions?

Sounds like it could have a wiring/ignition switch issue. You can test the ig switch with a meter.

Is your symptoms "turn the key and nothing"? But you can jump that wire and have it start? If you turn the key and it "clicks" then you have a connection/bad relay issue.

dgsinclair 10-16-2012 08:42 AM

YES. Turn the key all gauges come on. Turn all the way over to start, No click or anything and no start. Leave key on, unplug wire from relay and touch bolt terminal on relay, it turns over and starts up. Whatever contact is being touched when I turn the key all the way over to turn the starter, seems to be the issue.

camarozz 10-16-2012 09:18 AM

Quote:

Originally Posted by dgsinclair
YES. Turn the key all gauges come on. Turn all the way over to start, No click or anything and no start. Leave key on, unplug wire from relay and touch bolt terminal on relay, it turns over and starts up. Whatever contact is being touched when I turn the key all the way over to turn the starter, seems to be the issue.

Ima leaning towards a wireing or ignition switch issue.


All times are GMT -5. The time now is 06:51 PM.