Jeep Wrangler Forum

Jeep Wrangler Forum (http://www.wranglerforum.com/)
-   Communications and Electronics (http://www.wranglerforum.com/f40/)
-   -   Wiring for Subwoofer and Amp?... (http://www.wranglerforum.com/f40/wiring-for-subwoofer-and-amp-8666.html)

lap49X 06-11-2007 01:33 PM

Wiring for Subwoofer and Amp?...
 
I started having an issue with the subwoofer cutting out about a month ago. When I first started having the problem, the subwoofer worked fine for a couple of minutes before it stopped working. Gradually, it got worse and would only work for a few seconds before cutting out. Finally, it stopped working completely.

I'm not sure what the problem is...if it's a plug that is faulty or if the amp is faulty or something else. Is there a way to find out? I already removed the entire center console.

I was also thinking of maybe replacing the stock amp with another amp that I install under the seat. Does anyone know how to wire another amp to the stock wiring that exists?

Any help or suggestions are appreciated.

erickpl 06-11-2007 03:41 PM

Check the power lead to the amp and see if it is getting juice. I had a similar problem last year after a flop. Turns out the acide came out of the battery and ate through that particular cable. Fixed the cable and it has been problem free since then.

If your amp is getting power, then you've got a wiring problem between the amp and sub, likely a grounding issue.

lap49X 06-11-2007 06:40 PM

Quote:

Originally Posted by erickpl (Post 90665)
Check the power lead to the amp and see if it is getting juice. I had a similar problem last year after a flop. Turns out the acide came out of the battery and ate through that particular cable. Fixed the cable and it has been problem free since then.

If your amp is getting power, then you've got a wiring problem between the amp and sub, likely a grounding issue.

Well, I'll check everything.

The subwoofer base would cut out and not come back on until maybe the next day. It was not an intermittent problem where the base would cut in and out. Once the base cut out, it would not work again until the next day.

If I want to hook up a new amp instead of using the stock one, what's the best way to connect it? Could I use the stock wiring?

Triple88a 06-11-2007 06:40 PM

Does it light up saying overpower or something or does it have an auto shut off? How many speakers do you have attached to it? Bridged? stereo? How are the speakers wired series/parallel. Ohms? I know that for sure (experience) that lower ohms than the amp can handle will do the same.. shut off and then come back on again little after.

just curious where did u run the 12 volt power wire through? I cant find a hole and dont want to drill one in the wrong place or run it through to the drivers side.

Triple88a 06-11-2007 06:45 PM

Quote:

Originally Posted by lap49X (Post 90744)
If I want to nook up a new amp instead of using the stock one, what's the best way to connect it? Could I use the stock wiring?

how many amps is the new amp and what size are the wires (gauge)? ~16 gauge wires for the speakers are perfect (amp to speaker.. not amp to battery)

lap49X 06-11-2007 06:58 PM

Quote:

Originally Posted by Triple88a (Post 90745)
Does it light up saying overpower or something or does it have an auto shut off? How many speakers do you have attached to it? Bridged? stereo? How are the speakers wired series/parallel. Ohms? I know that for sure (experience) that lower ohms than the amp can handle will do the same.. shut off and then come back on again little after.

just curious where did u run the 12 volt power wire through? I cant find a hole and dont want to drill one in the wrong place or run it through to the drivers side.

Quote:

Originally Posted by Triple88a (Post 90748)
how many amps is the new amp and what size are the wires (gauge)? ~16 gauge wires for the speakers are perfect (amp to speaker.. not amp to battery)

I'm not sure about the "overpower." I didn't see that at all.
As far as I know, everything is stock and I don't think the previous owner added anything himself. I have a stock 6-CD player, stock speakers, stock "half moon" speaker-light bar (not the solid bar), and the stock amp w/subwoofer in the center console.
I don't think any modifications were made.

As far as the other amp, it's a cheap aftermarker brand (similar to "Pyramid") that someone gave to me. I think it's a 200W or something.

Triple88a 06-11-2007 07:13 PM

i dont have any idea what size the stock wiring is since i dont have stock sw :( What size is the wire.. put a ruler to it, i have a chart to convert inch or mm to gauges, maybe take a pic with the ruler over it to give aproximate diameter of the cable. There isnt a light or anything on it that says overpower or something of that kind? Is there a light at all? There should be at least 1 light that is the power/on led that should be lit when the cd player is on. I used to have a pyramid amp.. 1000wats 300rpm per channel.. for some reason one channel blew even though i had 2 speakers connected to it in stereo mode :confused:

skippy 06-11-2007 11:23 PM

That is weird cause my 06sub runs right off of the new deck I put in there. I figured it was just powered by the head unit with an internal amp. Mine has never cut out. I wired my sub directly to my new head unit using the right positive and left negative and it works flawlessly. What year do you have and do you have a warranty on it still?

lap49X 06-12-2007 12:03 AM

Quote:

Originally Posted by skippy (Post 90931)
That is weird cause my 06sub runs right off of the new deck I put in there. I figured it was just powered by the head unit with an internal amp. Mine has never cut out. I wired my sub directly to my new head unit using the right positive and left negative and it works flawlessly. What year do you have and do you have a warranty on it still?

It's an '04 X, no warranty :(

Triple88a 06-12-2007 06:02 PM

Quote:

Originally Posted by skippy (Post 90931)
That is weird cause my 06sub runs right off of the new deck I put in there.


What deck did u put in there?


usually what happens is there is an small amp, or big in some strong stock systems, hidden somewhere, usually under one of the front seats or behind the rear seats. When you install the after market stereo there should be a cable called something like power cable which you connect to the amp power on the new stereo or some stock amps are just wired into the acc signal so whenever the car is on the amp is on with it. So you connect the wires to the stock harness which sometimes go directly into the amp (all 8 speaker wires [2 per speaker] go directly into the amp and then come out to each speaker or sometimes only 1 speaker signal is used so the wires for that one speaker get split wired in parallel circuit so the 2 wires go to the speaker and the others go to the amp to be processed/amplified and sent to the sub) so although it seems like it's powered by the cd player its really by an amp you never saw.

skippy 06-12-2007 09:49 PM

The deck I put in is my older pioneer deh-p740mp.
That sounds accurate but generally if you hook the stock cd player to a stock amp it will cut out after a while as it isnt actually powered properly. I have had that happen in a few other vehicles I have owned (mitsubishi). It could be cause there was a second remote wire that was used. Maybe the two wires that I did hook up arent actually doing anything anyway. I am sure that it didnt work until I I got the two wires (r+ and l-). I used to have that happen on my eclipse that had a stock center channel and it wouldnt work until you hooked it up that way. I have done well over 100 stereo hook ups (used to do it for myself and friends and friends of friends). Please dont look at this like I am arguing I am just trying to figure out. On the crutchfield site that said there is some $100 adapter that you have to use to get the sub to work. I am pretty sure (without taking apart the center console) that the sub is powered off the deck.

Triple88a 06-12-2007 10:06 PM

Skippy i cant argue with you if the sub is or isnt powered by the deck.. i don't have an stock sub so i can't check to make sure for my self. I'm telling you what i know.. couple of buddies of mine and i also install stuff like cd players/dvds/navigation systems/full sound systems(subs...amps...etc)/made custom sub boxes and whatever people want us to do..we've worked on many vehicles such as Mercedes Benz where there aren't even any wire diagrams.. basically as i said the stock amps that i've seen on all them are either powered automatically when u turn the key or the other ones are powered using the amp remote wire and get the music signal from either the rear or front speaker wires.

lap49X 06-13-2007 11:29 PM

I checked the ground wires...everything seems connected well. I will clean the contacts and plug it in for another try.

I was thinking that if I knew what wires power the amp, i could just run those wires to a new amp?

Triple88a 06-14-2007 01:29 AM

do you see the amp there? take few pics of it connected.. might be able to help you out. Still no info on the size of the +/ground wires though..

lap49X 06-14-2007 03:09 AM

I'll take pics in the morning.


All times are GMT -5. The time now is 05:23 PM.