Blown injectors, pumps & Turbo - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > JK Jeep Wrangler Forum > JK Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 08-10-2017, 07:45 AM
Thread Starter
  #1
Newb
 
Join Date: Mar 2015
Location: Zimbabwe
Posts: 2
Blown injectors, pumps & Turbo

If anyone has an idea how all the injectors, the high-pressure pump and the turbo could all fail simultaneously, I'd be grateful to listen to advice. History of the last couple of weeks is this: the vehicle began to judder when idling or at very low speed, then it refused to start altogether. Jeep dealership in Johannesburg, South Africa, said it had blown oil back into the turbo. When they attempted to start it, it backfired loudly, then started but poured white smoke through the exhaust/tail pipe. They thought this was dirty fuel, as it smelled of diesel. Few days later, they said it was ready, so I collected it and it was running fine, no smoke. Ten days later, the juddering returned, so I sent it back to the dealership/agent again on the back of a flatbed. This time, apparently, and on a more detailed inspection, they tell me the injectors, diesel pump(s) and turbo are shot to hell.
Their (Chrysler Jeep) quote comes to the equivalent to $14,865 when converted to dollars - to make it easier for you guys.
Bosch Diesel quote comes to $4,386 - excluding the turbo which I use costs in the region of $600.
Vehicle travels about 1,500/month on a mixture of freeway, potholed tar and dirt roads across several southern African countries.
I bought it four years ago and it has yet to use a drop of water or need an oil top up between services. Though fitted with a high snorkel, the last service revealed a huge (mechanic's description) amount of dust in the air filter.
It has never broken down until now - and with a vengeance.
2010 Jeep Wrangler Sahara Unlimited CRD 2.8 with 175,000 KM (109,000 miles) on the clock. Many thanks in advance. PS If I'm late in replying, apologies in advance, but I spend a lot of time on the road. I am nonetheless hugely grateful for any and all opinions.

blatham is offline   Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off






All times are GMT -5. The time now is 05:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.

Jeepģ, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, Gladiator, Mopar and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to FCA US LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with FCA US LLC.