Jeep "Sputtering" - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > JK Jeep Wrangler Forum > JK Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 12-25-2015, 02:55 AM
Thread Starter
  #1
Jeeper
 
FIREMEDIC82's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Granville MA
Posts: 198
Jeep "Sputtering"

To all,

I searched on here and only found threads for the TJ or other models.
I have an 08 X, 6 speed, 3.8.
About a month ago I noticed that she started "sputtering" when under load.

Its mainly in 1st and 2nd gear, to the point I almost stalled out.
It also threw a CEL, and said it was an EGR issue. I replaced the EGR valve and that solved my issue for a while.

Yesterday it started again. This time it seems alot worse, and I can hear some backfiring and it smells like rotten eggs. It throws a CEL only when it occurs. The CEL goes away when the issue solves itself (usually when I give it ALOT of gas). I have zero idea what it is as I have checked the plugs, and plug wires.

All the threads on here for other models point to the IAC or the Throttle Positions Sensor (which I cannot find for my jeep).

Any help would be great.

Hope you all have a good Christmas!

FIREMEDIC82 is offline   Quote
Old 12-25-2015, 08:40 AM   #2
Jeeper
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 2,069
Sorry to say, but we'd just be guessing.
I'd take it to a shop and have them diagnose. I hate to see people spend more money trying to guess at it, rather than pay a competent tech.

Merry Christmas!

Fungun is offline   Quote
Old 12-25-2015, 09:05 AM   #3
Jeeper
 
Tweak's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Whidbey Island, WA
Posts: 6,202
What are you using to check codes? Can you pull up historical codes to see what caused the CEL?

I use the torque pro app and a bluetooth adapter and I can see everything.
__________________
Billet 2013 2 door
Dana 60 front, 14 Bolt rear, ARB's, 5.38's, 35 spline Yukon shafts, Reid Knuckles, 40" Comp Trepadors, 3 link front, triangulated 4 link rear, 14" coilovers front and rear, Tom Woods 1310 front, Adams 1350 rear, PSC Hydro assist, SuperWinch 9500,
https://www.wranglerforum.com/f314/t...ad-272841.html
Tweak is offline   Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-25-2015, 12:59 PM   #4
Jeeper
 
Steve2012's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Fort Worth
Posts: 1,615
Usually rotten egg smell comes from a bad cat converter. The advice above about having it checked out is probably your best bet.
Steve2012 is offline   Quote
Reply

Tags
emmission , jeep , sputtering , throttle

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off






All times are GMT -5. The time now is 12:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.

Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, Gladiator, Mopar and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to FCA US LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with FCA US LLC.