No Start Condition - Maybe SKIS?? - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 01-07-2017, 05:17 PM
Thread Starter
  #1
Jeeper
 
Join Date: Sep 2015
Location: New Brunswick, Canada
Posts: 185
No Start Condition - Maybe SKIS??

I did what you should never do and bought a jeep with some bad electrical gremlins. Got an amazing deal on it because of this even if I have to put in a new engine I'm ahead.. It is a 05 LJ Rubicon. But now it's my job to fix it.

Here is what I know:
  • It ran then one day just stopped and has sat for year
  • It doesn't turn over and doesn't send power to the starter but dash lights come on and I'm getting correct voltage from the battery.
  • Every fuse and relay has been checked
  • OBDII reader will not connect but does get power
  • On the dash I get low fuel light (there is fuel in the tank), SKIS Light is on Solid, and Check Engine Light
  • When I perform the self-diagnostics I get the following errors: Bus B0, Bus B1 and Open Dash.
  • B0 means - The cluster is not receiving a MIL lamp message from the PCM. A DRBIII scan tool is required for further diagnosis. Refer to the appropriate diagnostic information.
  • B1 means - The cluster is not receiving a SKIS lamp message from the SKIM. A DRBIII scan tool is required for further diagnosis. Refer to the appropriate diagnostic information.
  • Open Panel - The cluster is not receiving an input from the the panel lamps dimmer circuitry of the left multi-function switch on the panel lamps dimmer signal circuit. Repair the open circuit or replace the faulty switch as required.

All this leads me to believe the Jeep is stuck in Security Mode. I know I have two options:

1. Tow to a dealer and have it put on the Scanner to determine what wrong.
2. Get a new PCU that doesn't have the Sentry key enabled and unplug the SKIS module.

Anyone think I'm missing something?

I'm scared to tow it to the dealership because who knows what else is wrong. I feel like there might be another issue but in the process of troubleshooting another owner has tripped the Security.

JeepingNet is offline   Quote
Old 01-07-2017, 10:47 PM   #2
Jeeper
 
MetsFan978's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: NJ
Posts: 179
You may have an issue with the Sentry key system, but it doesn't prevent the engine from starting. Maybe Jeep changed the behavior, but on my 2000 the Jeep will start and run for like 5 seconds before it dies, and then the Sentry Key light stays on. The check engine light stays off and it doesn't throw any codes. I know this because I had a spare key made and I wanted to check if the system worked before I programmed it.

This is just a guess, but it sounds like the PCM is dead or there are problems with the wiring harness. The gauge cluster is telling you it can't reach it and you can't reach it from the OBII connector either.
MetsFan978 is offline   Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off






All times are GMT -5. The time now is 02:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, Gladiator, Mopar and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to FCA US LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with FCA US LLC.