P1033 - Jeep Wrangler Forum
Jeep Wrangler Forum

Go Back   Jeep Wrangler Forum > TJ Jeep Wrangler Forum > TJ Tech Forum

Join Wrangler Forum Today


Reply
 
Thread Tools

Please support our sponsors and let them know you heard about them on WranglerForum.com
Old 02-07-2011, 06:48 PM
Thread Starter
  #1
Jeeper
 
CRolandLJ's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: DFW, TX
Posts: 318
P1033

What is this code?

P1033

I have an 06 w/ 4.0. Auto

__________________
2006 Wrangler Unlimited
Bone Stock
Still fun
CRolandLJ is offline   Quote
Old 02-07-2011, 09:18 PM   #2
Jeeper
 
KawiMonsterSahara's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: DFW
Posts: 418

__________________
OIF 08-01 Marine Veteran
"'All that is necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing'' --Edmund Burke
KawiMonsterSahara is offline   Quote
Old 02-08-2011, 12:01 PM
Thread Starter
  #3
Jeeper
 
CRolandLJ's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: DFW, TX
Posts: 318
So apparently it's the 02 sensor in the exhaust manifold. Is that going to be easy to change? Does anyone have any experience changing this one? I have changed o2 sensors on other cars so as long as it's not something weird hopefully
I can handle it.
__________________
2006 Wrangler Unlimited
Bone Stock
Still fun
CRolandLJ is offline   Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-08-2011, 12:19 PM   #4
Jeeper
 
KawiMonsterSahara's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: DFW
Posts: 418
Never done it... i hate o2 sensors... they are always the cause of worry/problems...
__________________
OIF 08-01 Marine Veteran
"'All that is necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing'' --Edmund Burke
KawiMonsterSahara is offline   Quote
Old 02-08-2011, 02:06 PM   #5
Jeeper
 
cork1958's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: MI
Posts: 562
Had that same code shortly after I bought my Jeep a couple years ago.

Takes some SERIOUS heat to get it out.
cork1958 is offline   Quote
Old 02-08-2011, 02:30 PM   #6
I am JD & It's my dream

WF Lifetime Member
WF Supporting Member
::WF Administrator::
 
JDsDream's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: The Peach State
Posts: 30,760
I'm pasting this directly from the site of origin. I have an 06, auto and it has thrown that code everytime it rains during the cooler months. The CEL comes on and will stay on for 10 or so starts and then go off on it's own. I have yet to replace the sensor and it has been doing this for 3 years now. I do detect a slight exhaust leak (notorious with the 06) and that is probably the cause of mine. The computer will not store the code so it will not have an impact on emissions inspections unless the light is on when you take it to be tested.

What does that mean
?
This involves the front oxygen sensor on Bank 1. This code indicates the engine air fuel ratio is not being adjusted by the oxygen sensor signal or the ECM as expected to do so, or not adjusted as often as expected to do so once the engine is warmed or under normal engine use.

Symptoms
You will likely not notice any drivability problems, although there may be symptoms.

CausesA
code P0133 may mean that one or more of the following has happened:

The oxygen sensor is faulty
The wiring to the sensor is broken / frayed
There is an exhaust leak
Possible SolutionsThe simplest thing to do is to reset the code and see if it comes back.

If the code comes back, the problem is more than likely the front Bank 1 oxygen sensor. You will likely wind up replacing it but you should also consider these possible solutions:

Check and fix any exhaust leaks
Check for wiring problems (shorted, frayed wires)
Check the frequency and amplitude of the oxygen sensor (advanced)
Check for a deteriorating / contaminated oxygen sensor, replace if necessary
Check for inlet air leaks
Check the MAF sensor for proper operation
__________________
The kind of woman that when my feet hit the floor each morning the devil says "Oh Crap, She's up!"

To All Of Our Forum Veterans and Active Service Members.
Our Debt To You Is Greater Than We Could Ever Repay.
Thank You

__________________ThinBlueLine_________________


Become a Supporting Member!
JDsDream is offline   Quote
Old 02-08-2011, 04:28 PM
Thread Starter
  #7
Jeeper
 
CRolandLJ's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: DFW, TX
Posts: 318
And now the light is off. Haha. Sweet
__________________
2006 Wrangler Unlimited
Bone Stock
Still fun
CRolandLJ is offline   Quote
Old 02-08-2011, 05:04 PM   #8
I am JD & It's my dream

WF Lifetime Member
WF Supporting Member
::WF Administrator::
 
JDsDream's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: The Peach State
Posts: 30,760
Oh and FYI, it will randomly throw a P0138 as well. Different sensor, different bank, same problem.

__________________
The kind of woman that when my feet hit the floor each morning the devil says "Oh Crap, She's up!"

To All Of Our Forum Veterans and Active Service Members.
Our Debt To You Is Greater Than We Could Ever Repay.
Thank You

__________________ThinBlueLine_________________


Become a Supporting Member!
JDsDream is offline   Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off






All times are GMT -5. The time now is 08:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.

Jeep®, Wrangler, Liberty, Wagoneer, Cherokee, Gladiator, Mopar and Grand Cherokee are copyrighted and trademarked to FCA US LLC.
Wranglerforum.com is not in any way associated with FCA US LLC.