Jeep Wrangler Forum banner

1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter #1
So my oil pressure has been odd. Sits around 40 on start up and goes to around 20 after hitting temp. However, if I slow down it drops lower (5-8) and remains there even after I accelerate/raise rpm. I am assuming I need a new pump as I have changed out the sending unit and oil changed recently. Are there any tricks/tips for changing the pump? Or is there anything else that could cause this. I changed out the water pump recently as well due to the bearing going out. 97 Wrangler 2.5 4cyl
 

·
Registered
Joined
·
3,196 Posts
If you already replaced the oil sending unit, I sure wouldn't drive it with only 5psi of oil pressure... To answer your question, if you are sure the sending unit is working and the oil pressure is that low, you should replace the pump. What weight oil are you running?
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter #5
5/30, forgot to mention that I can drive forever with it at normal pressure, it doesn't drop and stay until I slow down. That's where I am confused, I would think that it would go low no matter what
 

·
Registered
Joined
·
113 Posts
I just replaced my oil pump because I had a lifter hydraulically fail and I thought due to low oil pressure. After a tense 15 minutes of 2000 rpm run time at 18 psi followed by a 1 hour set time my pressure is still about 10 psi at idle. Better than the 0 psi at idle during that 15 min. I will be changing my pick up as it didn't fit as tightly as I would like. I will update this after but right now Id say a new pump will not make it better. By the way I also replaced all the lifters, timing chain and gears.
 
1 - 7 of 7 Posts
Top