Jeep Wrangler Forum banner
  • Hey everyone! Enter your ride HERE to be a part of JUNE's Ride of the Month Challenge!

1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
17 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I installed this SYE on my 97 TJ:

http://www.jeep4x4center.com/alloy-usa-slip-yoke-eliminator-for-np231-transfer-case-all-11400.html

I assumed my factory sensor and gear would work but the speedometer isn't working and it's tripping my check engine according to the code I pulled. Should I order a new sensor gear? I need to anyway to compensate for the 33 12.50 I am running. Any suggestions? If you look at the pic of the SYE you will notice the blue plastic speed gear on the shaft inside the housing. Could I have it on backwards? Lol...

Thanks for any input...
 

·
Registered
Joined
·
395 Posts
I don't think the blue speedo gear was directionally orientated. I had a similar problem when I installed my SYE. Make sure that you have the speedo sensor in all the way, mine wasn't all the way in the new tail piece, and wouldn't actually go in without a little bit of sanding on the very end, just make sure to sand it away from the hole and clean it off really well so you don't have any of the small plastic partials floating in your Tcase
 

·
Registered
Joined
·
17 Posts
Discussion Starter · #3 ·
I don't think the blue speedo gear was directionally orientated. I had a similar problem when I installed my SYE. Make sure that you have the speedo sensor in all the way, mine wasn't all the way in the new tail piece, and wouldn't actually go in without a little bit of sanding on the very end, just make sure to sand it away from the hole and clean it off really well so you don't have any of the small plastic partials floating in your Tcase
Do you think one off these gears will do the trick? I need to get one anyway to correct for my tire size..

http://www.jeep4x4center.com/jeep-speedometer-gears/index.htm
 

·
Registered
Joined
·
908 Posts
Your speedo sensor needs spun a little one way or the other . The gears are not making contact . Would have been best when everything was apart to dry fit the speedo and mark it . There is only one way that the gears mesh together a little off and nothing works .
 

·
Registered
Joined
·
527 Posts
I had the same problem. Take it back out and put it in at a different angle. I think I put it in and twisted it to the right as far as I could. Works now.
 

·
Registered
Joined
·
25 Posts
I know this thread is a few months old. But I'm looking at doing the alloy USA kit. How do you like it so far? I can pick it up for less than 160 on amazon.
 
1 - 7 of 7 Posts
Top