Jeep Wrangler Forum banner

89 2,5 Gdzie jest czujnik temperatury?

1 reading
15K views 18 replies 5 participants last post by  Route65  
#1 ·
Tak naprawdę nie ufam swoim wskaźnikom temperatury i ciśnienia oleju, więc zamierzam zamontować kilka nieoryginalnych pod deską rozdzielczą. Lokalizacja czujnika ciśnienia oleju jest dość oczywista, ale nie mogę znaleźć czujnika temperatury? Czy ktoś może mi pokazać drogę?

#3 ·
Spodziewałem się tego tam znaleźć, ale tego tam nie ma. Z lewej strony obudowy termostatu znajduje się śruba z łbem sześciokątnym w porcie. Może dlatego nie działa, co? Może poprzedni właściciel uszkodził czujnik podczas majstrowania w tym obszarze i włożył zaślepkę do portu. Jest odłączona wtyczka elektryczna, która ma w przybliżeniu odpowiednią długość, aby sięgnąć tego obszaru, ale wygląda na 3-pinową. Wydaje się, że to dużo przewodów jak na sam wskaźnik temperatury.

#5 ·
Zazwyczaj czujnik na obudowie termostatu jest czujnikiem temperatury płynu chłodzącego dla komputera.
Nadajnik dla wskaźnika jest gdzie indziej. W '89 2.5L poszukaj kilka cali za korpusem przepustnicy i nieco w kierunku pokrywy zaworów, wkręcony w kolektor.

#6 ·
Ok... Znalazłem ten. Wygląda tak...
Image
Ale jestem ciekaw... jeśli to jedyny, który mogę znaleźć, czy on również wykonuje pomiary dla komputera? Nie chcę niczego zepsuć, usuwając go. Problem z wskaźnikiem polega obecnie na tym, że igła ledwo się porusza, ale termometr cyfrowy pokazuje, że silnik ma normalną temperaturę. Może powinienem po prostu wymienić ten czujnik i zobaczyć, czy standardowy wskaźnik działa lepiej. Pracuję w dziale części w salonie CaseIH i wydaje się, że około 90% czasu problem z naszym sprzętem dotyczy czujnika.

#7 ·
Muszę zrobić więcej badań. Przejrzałem szybko moją instrukcję serwisową z 89 roku i wspomniano o tym tylko raz. Nie mam 89 2.5L, żeby na to spojrzeć. W niektórych 4.0L mają osobny nadajnik dla wskaźnika z tyłu po lewej stronie głowicy. Inne pokazują nadajnik/czujnik z lewej strony bloku. Poszukaj tam czegoś.

Miałem 88 MJ i chciałem umieścić mechaniczny wskaźnik temperatury w miejscu, gdzie znajduje się ta wtyczka w obudowie termostatu. Ta żarówka nadajnika nie pasowała pod względem głębokości. Widziałem je z boku bloku, ale tam wskazują trochę za chłodno, ponieważ tam najpierw uderza chłodniejsza woda z chłodnicy.

#13 ·
Hmmm... więc ten na górze kolektora dolotowego to czujnik temperatury powietrza. To ma sens, ponieważ zastanawiałem się, dlaczego miałby tam być płyn chłodniczy. Chyba bym się zorientował, kiedy bym go wyjął i byłby suchy. Więc czy ten z boku wlotu jest do wskaźnika czy do komputera?...czy do obu?

#14 ·
Jeden z boku (#16) jest dla komputera. Ten dla wskaźnika znajduje się z tyłu, po stronie kierowcy głowicy. Również jeśli musisz odpowietrzyć blok, pomocną wskazówką jest cofnięcie jeepa na lekkim wzniesieniu i napełnienie go czujnikiem płynu chłodzącego. W ten sposób całe powietrze szybko wydostaje się z silnika.

#17 ·
Znalazłem to. Dokładnie tam na czubku głowy, tak jak mówiłeś. Mały drań... Spodziewałem się czegoś większego. (słyszałem to już wcześniej :() Dużo brudu na nim, a wtyczka była prawie wyciągnięta... może po prostu potrzebuje odświeżenia połączenia.
Dzięki za pomoc