Jeep Wrangler Forum banner

Hałas w kabinie po zamontowaniu niestandardowego wydechu

14K views 35 replies 19 participants last post by  ourjeeps  
#1 ·
Hej ludzie,
Nowy na stronie i Jeepach. Właśnie zainstalowałem wydech z rynku wtórnego. Uwielbiam głęboki, gardłowy dźwięk, jaki wydaje, ale myślę, że hałas w kabinie jest trochę dokuczliwy. Mam też opuszczony dach, ale czuję, że i tak może być głośniej z podniesionym dachem. Moje pytanie brzmi więc: czy ktoś tego doświadczył po zainstalowaniu i rynku wtórnym, a jeśli tak, to czy jest coś, co mogę zrobić, aby to naprawić (oprócz ponownego założenia fabrycznego)? A może musi się dotrzeć? Słyszałem, że Dynamat może pomóc, ale chcę zobaczyć, czy ktoś to już robił, zanim wydam więcej pieniędzy na tę rzecz. Z góry dziękuję.

#3 ·
Kilka miesięcy temu zainstalowałem dynomax dual exit superturbo w moim 2012 jk 6spd hard top. Ton jest najgłębszy przy 1500 obr./min, nie jeżdżę w tym zakresie obrotów, więc rzadko to zauważam. Nie uważam tego nawet za dudnienie i na pewno nie dudni na autostradzie.

Wydaje się, że automaty są bardziej podatne na dudnienie, ponieważ częściej poruszają się z niższymi obrotami.

Upewnij się, że wszystkie połączenia są szczelne, ponieważ wiele osób wskazywało na wycieki jako źródło dudnienia.

#18 ·
Zainstalowałem dynomax dual exit superturbo w moim 2012 jk 6spd hard top kilka miesięcy temu. Ton jest najgłębszy przy 1500 obr./min, nie jeżdżę w tym zakresie obrotów, więc rzadko to zauważam. W zasadzie nawet tego nie uważam za dudnienie i na pewno nie dudni na autostradzie.

Wydaje się, że automaty są bardziej podatne na dudnienie, ponieważ częściej poruszają się z niższymi obrotami.

Upewnij się, że wszystkie połączenia są szczelne, ponieważ wiele osób wskazywało na wycieki jako źródło dudnienia.
Dokładnie to zainstalowałem i dokładnie tego doświadczam. 1500 obr./min, zasadniczo kiedy ruszam ze startu i nabieram prędkości. Z tyłu mam 12-calowy subwoofer, więc jestem przyzwyczajony do dodatkowego dźwięku, ale zwykle ściszam subwoofer, gdy mam innych ludzi w jeepie. Brzmi dosłownie tak, jakby mój subwoofer był włączony przy tej prędkości.

Attachments

#4 ·
Może się okazać, że wybrałeś tłumik, który ma dużo dudnienia. Być może będziesz musiał wrócić do oryginału, jak sugerowałeś, lub spróbować czegoś innego.

Mam Magnaflow 18" w swoim i jestem zadowolony z efektów. Chciałem tylko, żeby mój Jeep brzmiał trochę mniej jak minivan i udało mi się to osiągnąć.

Powodzenia

Exco

#5 ·
Zbudowałem swój wydech używając Flowmaster hp-2. Jest to wydech o dużym prześwicie, z tłumikiem przesuniętym przed oś. Brak dudnienia i trochę szczekania w dźwięku wydechu. HP 2 jest wewnętrznie izolowany, więc puszka pozostaje chłodna, co jest dobre dla instalacji o małym prześwicie. HP oznacza hushpower. Spróbowałem i jestem z tego bardzo zadowolony.

#6 ·
Link FM HP2

TŁUMIKI WYDECHÓW Flowmaster HP-2 PERFORMANCE

Zbudowałem swój wydech używając Flowmaster hp-2. Jest to wydech o dużym prześwicie, z tłumikiem przesuniętym przed oś. Brak dudnienia i trochę szczekania w dźwięku wydechu. HP 2 jest wewnętrznie izolowany, więc pojemnik pozostaje chłodny, co jest dobre w przypadku instalacji o małym prześwicie. HP oznacza hushpower. Spróbowałem i jestem z tego bardzo zadowolony.

• Like
Reactions: JKBlackKnight
#7 ·
Jedynym prawdziwym powodem wymiany wydechu w Jeepie jest uzyskanie większego prześwitu i ochrona oryginalnego tłumika przed uszkodzeniem. Jeśli nie jeździsz w terenie, trzymaj się fabrycznego tłumika.

#8 ·
Więc, yyy, założyłeś głośniejszy wydech w wyraźnym celu, aby Twój Jeep był głośniejszy i teraz czujesz się niekomfortowo, ponieważ jest głośny... hmmmmm

Zatyczki do uszu powinny zadziałać.

#12 ·
So, ummm, you put on a louder exhaust with the express purpose of making your Jeep louder and are now uncomfortable because it's loud...
hmmmm

Earplugs would work.
Dokładnie takie same myśli lol

• Like
#10 ·
Więc daj mu trochę czasu. Mam również wydech z rynku wtórnego. Nie mieszkając w USA, nie mam luksusu wszystkich części, które dostajesz, a fracht zamorski jest po prostu zabójczy. Więc kazałem go zrobić. Kiedy po raz pierwszy wszedł, dron był zły. Czułem wibracje wydechu przez podłogę. Użyłem trochę owijki na kolektor, co trochę pomogło, ale głównie uspokoiło się to z powodu gromadzenia się węgla w ciągu około 6 miesięcy. Nadal jest NAPRAWDĘ głośny, kiedy na nim stoję, ale podczas normalnej jazdy jest teraz dla mnie całkiem w porządku.

#11 ·
Więc daj mu trochę czasu. Mam również wydech z rynku wtórnego. Nie mieszkając w USA, nie mam luksusu wszystkich części, które dostajesz, a fracht zamorski jest po prostu zabójczy. Więc kazałem go zrobić. Kiedy po raz pierwszy wszedł, dron był zły. Czułem wibracje wydechu przez podłogę. Użyłem trochę owijki na kolektor, co trochę pomogło, ale głównie uspokoiło się to z powodu gromadzenia się węgla w ciągu około 6 miesięcy. Nadal jest NAPRAWDĘ głośny, kiedy na nim stoję, ale podczas normalnej jazdy jest teraz dla mnie całkiem w porządku.
Właściwie właśnie straciłeś słuch w tym zakresie db...

Jeździłem kiedyś motocyklami, na długich dystansach, w ramach Iron Butt Association. Pewnego dnia spotkałem parę, gdy schodzili ze swojego Harley'a i zapytałem ich, czy głośny wydech im przeszkadza. Wiesz, co odpowiedzieli?
"Co?"

• Like
Reactions: unsocbl
#13 ·
Nigdy nie zrozumiałem, dlaczego ktokolwiek miałby zakładać wydech do sześciocylindrowego Jeepa. Wymiany wydechów powinny być ograniczone do samochodów typu muscle car i samochodów o wysokich osiągach, a nie do Jeepów.

I dudnienie jest od dawna problemem przy wymianach wydechów, to po prostu natura rzeczy.

#23 ·
Nigdy nie rozumiałem, dlaczego ktokolwiek miałby zakładać wydech do sześciocylindrowego Jeepa. Wymiany wydechów powinny być ograniczone do samochodów typu muscle car i samochodów o wysokich osiągach, a nie do Jeepów.

A dudnienie jest od dawna problemem przy wymianach wydechów, to po prostu natura bestii.
Ja zrobiłem to, żeby zyskać prześwit. Oryginalny tłumik odniósł wiele ran bojowych podczas wspinaczki po skałach.

#14 ·
Ja osobiście uważałem, że fabryczny wydech brzmiał okropnie i nie rozumiem, jak ludzie mogą się nim cieszyć.

Na szczęście wszyscy możemy modyfikować nasze jeepy, aby pasowały do naszego gustu. Lubię bardziej agresywne brzmienie i zmodyfikowałem je tak, aby mi odpowiadało. Jeśli fabryczny wydech brzmiący jak sedan Ci odpowiada, to ja nie powiem Ci, żebyś go zmieniał. Narzucanie innym swojego gustu nie ma żadnego sensu.

• Like
#15 ·
Ja osobiście myślałem, że standardowy wydech brzmi okropnie i nie rozumiem, jak ludzie mogą się nim cieszyć.
....
Nie słyszę wydechu ponad moimi oponami. Nie chciałbym niczego głośniejszego niż one...

#17 ·
Hej chłopaki, nowi na stronie i Jeepach. Właśnie zainstalowałem aftermarketowy wydech. Uwielbiam głęboki, gardłowy dźwięk, jaki wydaje, ale uważam, że hałas w kabinie jest trochę uciążliwy. Mam też opuszczony dach, ale czuję, że i tak może być głośniej z podniesionym dachem. Moje pytanie brzmi więc: czy ktoś doświadczył tego po zainstalowaniu aftermarketu, a jeśli tak, to czy jest coś, co mogę z tym zrobić (oprócz ponownego założenia fabrycznego)? A może musi się dotrzeć? Słyszałem, że Dynamat może pomóc, ale chcę zobaczyć, czy ktoś to robił, zanim wydam więcej pieniędzy na tę rzecz. Z góry dziękuję
Wymień rezonator OEM na większy i lepszy. To ten, który znajduje się między katalizatorem a tłumikiem - umieszczony mniej więcej pod słupkiem B. Zmienia dźwięk w dużym stopniu, sprawia, że jest zauważalnie cichszy i głębszy w tonie. Zleć to renomowanemu warsztatowi tłumików, powiedziałbym, że kosztuje cię około 200 dolarów. Powodzenia!

#25 ·
Wymień rezonator OEM na większy i lepszy. To ten, który znajduje się między katalizatorem a tłumikiem - umieszczony mniej więcej pod słupkiem B. Zmienia dźwięk w dużym stopniu, sprawia, że jest wyraźnie cichszy i głębszy w tonie. Powiedzmy, że zrób to w renomowanym warsztacie tłumików, powiedziałbym, że kosztuje cię około 200 $. Powodzenia!
Dzięki za radę, na pewno to sprawdzę

#21 ·
Jkblack, daj mu kilka dni/mil i początkowy dźwięk naprawdę się uspokoi. Na początku było to trochę przesadzone, ale mój uspokoił się dość szybko. Wkrótce będziesz zdumiony, że kiedykolwiek tak brzmiał, przynajmniej takie było moje doświadczenie.

• Like
#22 ·
#26 ·
#30 ·
Potrzebujesz wydechu, który został zaprojektowany tak, aby nie dudnił.
Tak, one istnieją. Miałem wydechy w moich pojazdach, które brzmią lepiej na biegu jałowym i dają ładny, gardłowy dźwięk, gdy naprawdę dodajesz gazu, ale są ciche jak fabryczne wewnątrz kabiny podczas jazdy, czy to po mieście, czy na autostradzie.

Moim zdaniem, kupiłbym inny i sprzedał ten. Nie mam doświadczenia z żadnymi wydechami do Jeepa, ale wiem, że widziałem co najmniej jeden lub dwa, które są reklamowane jako niedudniące.

• Like
Reactions: Stampederfan
#31 ·
Jedynymi układami axle-back/cat-back, o których wiem, że nie mają drona, są systemy produkowane przez Corsę.

Tak, możesz mieć głośny dźwięk wydechu i brak „drona” w kabinie. Istnieje różnica między dźwiękiem wydechu w kabinie a obawianym „dronem”.

Przed moimi czasami z Jeepem miałem tylko różne samochody V8 American Muscle/Sports. Na przykład miałem Camaro oparte na LS1, w którym zainstalowałem tłumik Magnaflow, ale resztę układu zostawiłem w stanie fabrycznym. Ładny ton na zewnątrz, absolutnie ŻADNEGO drona w środku. Jednak po zainstalowaniu catback Magnaflow, dostałem obawianego drona przy około 1500 obr./min. Zgadnij. Próbowałem wielu rzeczy, aby go wyeliminować.

Możesz spróbować różnych rzeczy; jednym z przykładów jest dodanie rury „J”...

W każdym razie stwierdzam, że większość będzie w pewnym stopniu dronować. Corsa jest jedyną, o której wiem, że nie tylko szczyci się reklamowaniem braku drona, ale jest to również prawda. Jedyną rzeczą w Corsie jest to, że z mojego doświadczenia może brzmieć trochę „ryżowo”, o wysokim tonie.

Nie słuchaj tych, którzy mówią, że musisz z tym żyć. Zależy to od tego, jak daleko, ile pieniędzy i czasu chcesz poświęcić na wyeliminowanie drona.

#32 ·
Niektórzy nazywają to dronem, inni nutą. Uwielbiam dźwięk mojego systemu Borla Climber. Uspokaja się podczas jazdy autostradą... ale naprawdę daje czadu podczas wspinaczki po wzgórzach. Uwielbiam to. Każdy ma swoje zdanie, myślę.

#33 ·
Mam 2010 z kolektorami RIPP, wydechem i rezonatorem oraz CAI. Dodałem Sound Assassin i znacznie poprawiło to dźwięk wewnątrz ciężarówki, ale wciąż jest pewien rezonans w porównaniu do oryginału. Uwielbiam poprawę osiągów i dźwięku, więc warto było to zrobić. Bez Sound Assassin byłbym jednak nieszczęśliwy.

#34 ·
Jest różnica między możliwością usłyszenia spalin (uwaga) a rzeczywistym dudnieniem. Dudnienie to pewna niska częstotliwość, która jest bardzo irytująca. Niektóre układy wydechowe mają tłumik, który jest w stanie zniwelować tę częstotliwość. Jestem pewien, że odbywa się to kosztem ogólnej głośności, ale wolę to niż dudnienie w kabinie. Legato to kolejny producent reklamujący brak dudnienia.

• Like
Reactions: SRM
#35 ·
Przez pierwsze kilka dni superturbo miało TONĘ basu przy niskich obrotach, po kilku dniach całkowicie zniknęło. Teraz jest bardzo cywilizowane, bez dudnienia przy żadnych prędkościach. Jeśli w ogóle, chciałbym, żeby nie złagodniało tak bardzo, jak to zrobiło.