Jeep Wrangler Forum banner

Kontrolka silnika - Brak kodu?

32K views 20 replies 7 participants last post by  Boo97wrangler  
#1 ·
Zauważyłem, że kontrolka silnika zapaliła się, gdy wyjeżdżałem dzisiaj rano z podjazdu. Prawie na pewno nie świeciła wczoraj. Pojazd jeździ dobrze, bez problemów.

Włożyłem kluczyk w pozycję run, trzymając jednocześnie przycisk licznika kilometrów, aby pobrać kody dla TJ z '98 i nowszych

http://www.wranglerforum.com/f5/tj-error-codes-358.html

Jeep przechodzi diagnostykę, podczas której miga wersja oprogramowania, światła testowe i wskaźniki, a następnie nic. Wydaje się wracać do trybu standardowego. Żadne kody błędów nie są wyświetlane.

Powtórzyłem procedurę, to samo.

Moje pytania to:
Czy to właściwy sposób na pobranie kodów z 2001 TJ I6? Niektórzy mówią, że tak, to działa, inni mówią, że nie, to test panelu wskaźników. Prawdopodobnie uruchomię go i odczytam kody, ale pomyślałem, że spróbuję najpierw tego, jeśli to prawda.

Jeśli nie ma kodu, co dalej? Zresetować komputer i zobaczyć, czy wróci?

Czy procedura resetowania komputera bez zewnętrznego sprzętu diagnostycznego polega na odłączeniu ujemnego zacisku akumulatora i przekręceniu kluczyka, aby rozładować energię przechowywaną w komputerze, jak podano w innych wątkach?

Czy jest coś jeszcze, co muszę sprawdzić, zanim zabiorę go gdzieś, aby odczytać kody?

Jedną rzeczą, którą zauważyłem, ale nie jestem pewien, czy to istotne, było to, że gdy test został przeprowadzony (lub przynajmniej test wskaźników został przeprowadzony i wszystko wróciło do "normy"), wskaźnik napięcia OEM wydawał się niski. Kiedy uruchamiam pojazd, przechodzi on do swojej normalnej pozycji "około 14 woltów", ale gdy jest wyłączony, spada bardziej niż pamiętam. Więc będę musiał sprawdzić akumulator woltomierzem dzisiaj. Nie wiem, czy niskie napięcie akumulatora spowodowałoby zapalenie się kontrolki silnika, czy nie, a poza tym pojazd uruchamia się dobrze.

#3 ·
Zrobiłem "test kluczyka 3 razy" i dostałem P0743

Więc, szukając tego, czytamy:

Obwody elektrozaworu sprzęgła konwertera momentu obrotowego/przekaźnika skrzyni biegów

Wykryto rozwarcie lub zwarcie w obwodzie sterowania elektrozaworem odblokowania przepustnicy konwertera momentu obrotowego (tylko automatyczna skrzynia biegów 3- lub 4-biegowa).

?????

#4 ·
Zabrałem to do lokalnego sklepu z częściami samochodowymi i poprosiłem, żeby sprawdzili kod. Potwierdził, że to ten sam kod, który ja odczytałem. Pomyślałem, że poproszę go o wyczyszczenie kodu i zobaczę, czy wróci, ale jego urządzenie nie mogło tego zrobić lub on nie wiedział jak, więc... czy uważasz, że w tym momencie rozsądne jest wyczyszczenie kodu i sprawdzenie, czy wróci? Od czego powinienem zacząć sprawdzanie, aby zobaczyć, w czym problem lub co go spowodowało?

#6 ·
Cóż, z kodu wynika, że masz problem w systemie TCC. Może to być przepalony bezpiecznik, przerwany/zwarty przewód na zewnątrz/wewnątrz skrzyni biegów, uszkodzony elektrozawór TCC lub uszkodzony TCC, a nawet uszkodzony TCM.

Możesz sprawdzić podstawy, bezpiecznik nr 11, okablowanie na zewnątrz skrzyni biegów dla TCC.

Poza tym, trzeba będzie przynajmniej opuścić miskę olejową, aby dalej sprawdzić okablowanie i elektrozawór TCC w korpusie zaworu. W końcu trzeba będzie sprawdzić sam konwerter momentu obrotowego...

Ponadto, jak wspomniano, moduł sterowania skrzynią biegów może sprawiać problemy.

Wygląda na to, że może to oznaczać wizytę u dealera lub w dobrym warsztacie zajmującym się skrzyniami biegów, aby dowiedzieć się więcej.

#7 ·
Tak, to właśnie robiłem. Wiele, wiele wątków na ten sam temat, naprawdę, tylko kilka rozwiązań. Kilka wskazuje na bezpiecznik lub przekaźnik, ale nie mogę żadnego znaleźć w moim, chyba że jest oznaczony inaczej. Kilka wskazuje, że zmienili elektrozawór i albo rozwiązało to ich problem, albo to samo. Ci, którym się to udało, zgłaszali problemy ze zmianą biegów. Nie chciałbym opuszczać skrzyni biegów, żeby to zmienić i stwierdzić, że to nie problem. Niektórzy wskazują, że wyczyścili kod i zniknął... trochę jak wtedy, gdy zostawisz otwarty korek wlewu paliwa. Coś wywołało kod, ale co, nie mam pojęcia, zwłaszcza że działa i zmienia biegi normalnie. Chyba sprawdzę złącza i zobaczę, zanim spróbuję zresetować kod.

Jedyną rzeczą, którą zrobiliśmy nietypowego, było wczoraj odpalenie ciągnika i podążanie za nim przez kilka mil w pełzaniu. Ale znowu, wczoraj nic.

#8 ·
Kontrolka silnika zapaliła się dzisiaj ponownie, sprawdziłem kod i to ten sam Po743. Zatem, czy ktoś ma jakieś sugestie, co robić dalej?

Sprawdzę okablowanie rano, Jeep wciąż wydaje się dobrze jeździć. Jak trudno jest wymienić tę część? Czy ktoś kiedyś to robił lub ma schemat pokazujący, gdzie się znajduje?

#9 ·
Hej, przechodzę przez to samo w moim 97. Zapaliła się kontrolka CE i pojawił się kod P0743. Jeździłem nim przez kilka dni i moja skrzynia biegów zaczęła się ślizgać. Sprawdziłem płyn i stwierdziłem, że był lekko brudny i pachniał spalenizną. Mam nadzieję, że wymiana płynu naprawi poślizg, ale czy dowiedziałeś się czegoś o tym kodzie? Myślę, że będę musiał wymienić elektrozawór. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana!

#10 ·
Hej, przechodzę przez to samo w moim 97. Zapaliła się kontrolka CE i pojawił się kod P0743. Jeździłem nim przez kilka dni i moja skrzynia biegów zaczęła się ślizgać. Sprawdziłem płyn i stwierdziłem, że jest lekko brudny i pachnie spalenizną. Mam nadzieję, że wymiana płynu naprawi poślizg, ale czy dowiedziałeś się czegoś o kodzie? Myślę, że będę musiał wymienić elektrozawór. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana!
Kilka innych osób odpowiedziało na to samo pytanie na innych forach, co powinienem zrobić.

Jeszcze raz o moim, działa dobrze, bez poślizgu, który mógłbym zauważyć. W zeszłym roku zauważyłem kontrolkę CE i ten kod.
Cóż, moja kontrolka przestała się zapalać. Nie robiła tego przez całą zimę i nadal nie ma problemów ze skrzynią biegów.

Kilka osób stwierdziło, że jedyne co zrobili, to wymienili płyn i problem zniknął.

Wygląda na to, że u ciebie jest to oznaka, że coś się dzieje źle, więc nie wymieniłbym tylko płynu, ale także filtr.

Z tego, co czytałem, i mogę się mylić, ale podczas gdy masz zdjętą miskę olejową, aby wymienić filtr, wymiana tej części to niewiele więcej pracy.
Miska olejowa jest już zdjęta, filtr usunięty, i tak jest dostępny z tego punktu. To bym ci doradził w twojej sytuacji. Poza tym ta część nie kosztuje dużo pieniędzy.

Poczekam, aż pogoda trochę się ociepli, żeby zobaczyć, czy moja znowu się zapali, żeby zobaczyć, czy jest to związane z temperaturą. Jeśli tak, prawdopodobnie wymienię płyn, filtr i tę część w tym samym czasie.

#11 ·
Twój konwerter momentu obrotowego psuje się podczas włączania, powodując poślizg taśm wewnątrz skrzyni biegów. Może to być elektrozawór, ale wątpię w to, jeśli Twój płyn do skrzyni biegów jest spalony i pachnie bardziej jak $hit, to najprawdopodobniej będziesz potrzebować remontu. Przepraszam za złą wiadomość.

#12 ·
kwn306 said:
Twój konwerter momentu obrotowego psuje się podczas włączania, powodując poślizg taśm w skrzyni biegów. Może to być elektrozawór, ale wątpię w to, jeśli płyn przekładniowy jest spalony i śmierdzi jak $hit, najprawdopodobniej będziesz potrzebował remontu. Przepraszam za złą wiadomość.
3

To właśnie czułem, że trzeba zrobić. :banghead: Spróbuję najpierw zrobić tańsze rzeczy i pomodlę się, żeby to było to! Lol. Dzięki za odpowiedź! Będę informował o wynikach.

#14 ·
I remont, jak w skrzyni biegów i wszystko, czy myślisz, że nowy konwerter momentu obrotowego to naprawi?
Pracowałem przy skrzyniach biegów przez ponad 25 lat, 75% - 85% czasu elektroniczny konwerter momentu obrotowego z blokadą, który wyrzucał kod, wyjmował taśmy i/lub sprzęgła w skrzyni biegów. To, co powiedziałeś o spalonej, paskudnej cieczy w skrzyni biegów, dało mi wystarczająco dużo informacji, aby przekazać ci zagładę i ponurość, przepraszam.

Kupiłem używany model Unlimited z 2005 roku w styczniu, a pierwszą rzeczą, którą zrobiłem przed jazdą próbną, było wyciągnięcie bagnetu i powąchanie. Naprawdę chciałem drążka, ale moje żałosne stare kolano nie lubi już zmiany biegów.

Zwykłem mówić moim klientom, którzy posiadali Jeepa, aby czyścili i płukali raz w roku lub co 12 000 km, jeśli jeździli w terenie, to tanie ubezpieczenie. Jeśli Jeep spędził czas w strumieniu lub rzece bez wydłużania odpowietrzników do przegrody ogniowej, wymień płyn tak szybko, jak to możliwe. Niektórzy słuchali, inni nie, jeśli tego nie zrobili, wracali do mnie lub kogoś innego, otrzymując remont w ciągu 25 000 mil.

Jeśli jeździsz po mieście z prędkością mniejszą niż 50 mil na godzinę, wyłącz nadbieg, pozwoli ci to zaoszczędzić remont skrzyni biegów w przyszłości.

Mam nadzieję, że się mylę i możesz mieć szczęście, powodzenia!

#17 ·
Ok, więc kilka dni temu upuściłem miskę olejową, żeby sprawdzić i wymienić płyn. (Próbuję zrobić to tanio, zanim wydam kilka tysięcy) Filtr był obrzydliwy, a płyn brudny. W misce było kilka bardzo, bardzo małych kawałków metalu. Powiedziano mi, że to w sumie normalne. No cóż, założyłem nowy filtr i założyłem miskę z powrotem. Odłączyłem przewód powrotny z chłodnicy, żeby wypłukać pozostały, paskudny płyn. Włączyłem Jeepa, wrzuciłem na luz i nic nie wychodziło. Pozwoliłem mu trochę popracować, żeby spróbować zbudować ciśnienie, ale nic. Więc odłączyłem przewód wlotowy (przekładnia-chłodnica) przy przekładni i nic nawet stamtąd nie wychodziło. Czy to może konwerter momentu obrotowego nie działa? Spróbuję to zrobić jutro, żeby zobaczyć, czy to coś da. Jak mówiłem, próbuję to naprawić sam i zaoszczędzić trochę pieniędzy, jeśli mogę. Dzięki za całą pomoc

#18 ·
Musisz wlać nowy płyn z powrotem do skrzyni biegów. Jeśli spuściłeś 5 - 6 kwart, musisz ponownie zainstalować tyle samo. Skrzynia biegów nie ma w sobie płynu, aby wypompować resztę brudu. Sugeruję użycie galonowego dzbanka na mleko, zaznaczenie na bokach linii kwartowych, pompa w skrzyni biegów pompuje dość szybko, to zadanie dla 2 osób. Po dodaniu płynu, poproś kogoś, aby uruchomił Jeepa z przewodem skrzyni biegów w dzbanku na mleko, pozwól spłynąć 2 - 3 kwartom do dzbanka, zatrzymaj silnik, a następnie ponownie napełnij skrzynię biegów tą ilością, rób to do momentu, aż olej w skrzyni biegów będzie wyglądał świeżo i nowo. To domowa metoda płukania. Powodzenia.

#19 ·
kwn306 said:
Musisz wlać nowy płyn z powrotem do skrzyni biegów. Jeśli spuściłeś 5 - 6 kwart, musisz tyle samo ponownie wlać. Skrzynia biegów nie ma w sobie płynu, aby wypompować resztę brudu. Sugeruję użycie galonowego dzbanka po mleku, zaznaczenie na bokach linii kwartowych, pompa w skrzyni biegów pompuje dość szybko, to zadanie dla 2 osób. Po dodaniu płynu, niech ktoś uruchomi Jeepa z przewodem skrzyni biegów w dzbanku po mleku, pozwól, aby 2 - 3 kwarty spłynęły do dzbanka, zatrzymaj silnik, a następnie ponownie napełnij skrzynię biegów taką ilością, rób tak do momentu, aż olej w skrzyni biegów będzie wyglądał na świeży i nowy. To domowa metoda płukania. Powodzenia.
Przepraszam, nie wspomniałem w ostatnim poście, że po spuszczeniu i wymianie wszystkiego dodałem 6 części przed uruchomieniem silnika

#21 ·
Pytanie. Znalazłem skrzynię biegów na złomowisku, która ma 104 tys. mil za 800. Uważasz, że to byłoby lepsze, czy zapłacić 1500 za jej odbudowę? A może pozwolić lokalnej uczelni na odbudowę za koszt części? Ostatnie dwa samochody ciężarowe, które miałem, zostały odbudowane i nigdy nie były takie same