Jeep Wrangler Forum banner

Czy Twój Wrangler wydaje się niestabilny?

5.8K views 21 replies 16 participants last post by  Chugiakguy  
#1 ·
Słyszałem od różnych użytkowników w różnych wątkach na tym forum, że ich Wrangler wydaje się niestabilny podczas jazdy lub jak inne pojazdy wydają się znacznie bardziej stabilne niż Wrangler. Moje pytanie brzmi: co dokładnie przez to rozumiesz? Czy czujesz, że zaraz się przewrócisz podczas jazdy? Czy ma to związek z wyboistą jazdą, podczas gdy inne pojazdy mają płynniejszą jazdę?

Może to sposób, w jaki jeżdżę, ale nigdy nie czułem się niestabilnie podczas jazdy lub jazdy Wranglerem, a posiadałem i/lub testowałem wiele różnych modeli. Mój pierwszy jeep to JL Sport z fabrycznymi oponami AT. Wydawał się lekki, a jazda nie była zbyt płynna, ale tego oczekuję od jazdy jeepem. Mój następny jeep to mój obecny JLR z oponami AT 35", i zdecydowanie wydaje się cięższy z dodatkowym ciężarem na dole, ale nie uznałbym żadnego z jeepów za niestabilnego. Zazwyczaj jeżdżę w pobliżu lub tuż powyżej ograniczenia prędkości i nie pokonuję zakrętów szybko, więc może po prostu jeżdżę zbyt bardzo jak stary człowiek, żeby poczuć niestabilność, o której mówicie, haha.

#2 ·
Cjbotham, prawdopodobnie również "jeżdżę za dużo jak stary człowiek", ale nie odczuwałem żadnej niestabilności w moim Jeepie aż do mojej ostatniej podróży, gdzie myślę, że momenty, w których to odczuwałem, były spowodowane kombinacją (stosunkowo) ostrych zakrętów przy rozsądnych prędkościach (50-80 km/h), nierównej nawierzchni i porywistym wiatrom. Na przeważnie prostych drogach i autostradach, którymi jeździłem do tej ostatniej podróży, naprawdę nie mogę powiedzieć, żebym kiedykolwiek odczuwał, że jest to zauważalnie niestabilne.

#3 ·
To zależy od tego, czym jesteś przyzwyczajony jeździć.

Jeśli jesteś przyzwyczajony do jazdy samochodami, wszystkie SUV-y wydają się niestabilne.

Jeśli jesteś przyzwyczajony do jazdy innymi ciężarówkami z IFS, Wrangler może wydawać się nieco niestabilny.

Jeśli jesteś przyzwyczajony do jazdy Wranglerami, wydają się one doskonale stabilne.

#4 ·
Naprawdę uwierzyłem, że Jeep jest dość niestabilny tylko raz, na autostradzie 5 w Kalifornii, kiedy uderzyły we mnie niezwykle silne podmuchy wiatru uderzające w bok Jeepa. Nie wiem, jak szybki był wiatr, ale każdy podmuch mocno pchał Jeepa. To było trzymające w napięciu doświadczenie, żeby utrzymać go na drodze. Od tamtej pory nigdy nie czułem takiego wiatru, mam nadzieję, że już nigdy. Prawdopodobnie dlatego, że jestem w podniesionym, dwudrzwiowym pojeździe w kształcie cegły. Ale w 99 procentach przypadków Jeep wydaje się stabilny.

4-drzwiowy Bronco mojego taty jechał za mną, twierdzi, że wiatr nie był wielkim problemem, czuł, jak pcha Bronco, ale mógł utrzymać go na drodze łatwiej niż ja mogłem utrzymać mojego Jeepa prosto. Myślę, że wynika to z dłuższego rozstawu osi, a niezależne zawieszenie prawdopodobnie ułatwia utrzymanie prostej kierownicy przy silnych podmuchach wiatru. 4-drzwiowy Jeep poradziłby sobie prawdopodobnie tak samo dobrze jak Bronco w tym wietrze.

#11 ·
Naprawdę uwierzyłem, że Jeep był dość niestabilny tylko raz, byłem na autostradzie 5 w Kalifornii, uderzany przez niezwykle silne podmuchy wiatru uderzające w bok Jeepa, nie wiem jak szybko wiał wiatr, ale każdy podmuch pchał Jeepa dość mocno. To było doświadczenie białych kostek, żeby utrzymać go na drodze. Od tamtej pory nigdy więcej nie poczułem takiego wiatru, mam nadzieję, że nigdy więcej. Prawdopodobnie dlatego, że jestem w podniesionym, dwudrzwiowym pojeździe w kształcie cegły. Ale w 99 procentach przypadków Jeep wydaje się stabilny.

Mój tata, 4-drzwiowy Bronco, jechał za mną, twierdzi, że wiatr nie był wielkim problemem, czuł, jak pcha Bronco, ale mógł utrzymać go na drodze łatwiej niż ja mogłem utrzymać mojego Jeepa prosto. Myślę, że wynika to z dłuższego rozstawu osi i IFS, co prawdopodobnie ułatwia utrzymanie prostej kierownicy przy silnych podmuchach wiatru. 4-drzwiowy Jeep poradziłby sobie prawdopodobnie tak samo dobrze jak Bronco w tym wietrze.
W latach 90. nasze furgonetki zmieniały pasy w taką pogodę.

#5 ·
Jeżdżę jeepem od lat 70. i nigdy nie powiedziałbym, że jest stabilny. Spróbuj testu łosia/manewru awaryjnego, zobacz, jak to pójdzie. Lepiej po prostu przejechać przez łosia lub naprawdę uderzyć... To jeep, a nie Porsche. Może być najbardziej niebezpiecznym, niestabilnym pojazdem na drodze dzisiaj, od 1942 roku, to trudny rekord, aby tak długo być na szczycie... Nigdy nie posiadałem jeepa ze względu na jego bezpieczeństwo lub kocie prowadzenie. Cholera, nawet nim nie jeżdżę, chyba że jadę w teren, nawet wtedy jest na przyczepie. Nie ma mowy, żebym jeździł na gumie wartej 3 tysiące, żeby się ścierała na ulicy...

#10 ·
Czułem się dość wyboiście z moim pierwszym, przez krótki czas, kiedy miałem jakieś opony KO, które wydawały się nie współgrać dobrze z „wymagającą” nawierzchnią - Nokian Outpost AT, które teraz mam, to najlepsze opony na śnieg/lód, jakie kiedykolwiek miałem i super wygodne na drodze. Po prostu pomyślałem, że wrzucę tam wtyczkę - na pewno sprawiają, że czuję się „stabilnie”.

• Like
Reactions: Chugiakguy
#17 ·
Czy wiele osób tutaj naprawdę to mówi?
To nie jest zbyt powszechne, nie. Zdecydowanie zauważyłem to kilka razy w ciągu ostatnich kilku miesięcy, więc chciałem zobaczyć, jakie są doświadczenia wszystkich.

Wygląda na to, że @aldo90731 trafił w sedno; to zależy od tego, do czego jesteś przyzwyczajony.

#12 ·
Niestabilny to dokładnie to, jak jeździł mój, pułapka śmierci!!!
Kiedy po raz pierwszy dostaliśmy naszego Wranglera z 2019 roku z salonu, pomyślałem, że jeździ jak pułapka śmierci. Na całym pasie, nie chciał jechać prosto w dół drogi, do kitu. To była przerażająca jazda, cała droga z białymi kostkami. Więc zaparkowałem go pod drzewem i powiedziałem sobie, że naprawię go, kiedy przejdę na emeryturę za rok lub dwa. Tak, był nowy z salonu. Przesuńmy się do marca 2020 roku, przeszedłem na emeryturę! Potem zamówiłem pełny Teraflex 4" Alpine lift z regulowanymi wahaczami, regulowanymi drążkami kierowniczymi, amortyzatorami Teraflex Falcon Fast adjust piggy back, wyrzuciłem aluminiową przekładnię kierowniczą do stodoły i zainstalowałem stalową przekładnię kierowniczą, założyłem na nią amortyzator skrętu Teraflex Falcon fast adjust wraz z drążkami kierowniczymi i drążkiem poprzecznym Steersmarts Yeti, założyłem stabilizatory Rockjock Antirock z przodu i z tyłu, ustawiłem zawieszenie i użyłem mojego narzędzia do ustawiania geometrii, aby ustawić zbieżność na 1/16" i ustawić kąt pochylenia na 6 stopni. Założyłem zestaw opon BFG KM3 MT i teraz jeździ jak marzenie na wszystkich szlakach i na asfalcie. Zrobiłem to wszystko na podwórku, poświęciłem na to czas i ustawiłem nowe zawieszenie.
Teraz nie jeździłem moim Challengerem z 2018 roku od czasu przejścia na emeryturę, od czasu do czasu jeżdżę moim dually, ale Jeep Wrangler JL jest teraz moim DD i uwielbiam go. Szkoda tylko, że FCA nie potrafi zrobić takiego, który jeździłby prawidłowo, jak mój Jeep teraz z moim zawieszeniem Teraflex i komponentami Yeti.
Od czasu modyfikacji zawieszenia przejechaliśmy Jeepem przez ponad 20 stanów. Mamy na nim teraz 38 000 mil.

Nowe Jeepy Wrangler JL z linii montażowej, które jeżdżą niestabilnie, to mało powiedziane!!! Po usunięciu fabrycznego zawieszenia widzę, dlaczego jeżdżą tak, jak jeżdżą z linii montażowej. Komponenty zawieszenia FCA to tani, lekki złom!!!

Jeśli ktoś chce nowy JL z pełnym zawieszeniem od przodu do tyłu, mam jeden w mojej stodole w pudełku, który możesz mieć, w tym przekładnię kierowniczą. Ma przejechane około 2000 mil. Daj mi znać, jest za darmo do wzięcia.

#13 ·
Właśnie kupiłem bardzo ładnego TJ Sahara z 2004 roku z prawie zużytymi oponami B F Goodrich K02 i jadąc nim do domu po zakupie zauważyłem, jak dobrze się prowadzi, lepiej niż mój Willy's z 2017 roku z fabrycznymi oponami i zerowym przebiegiem. Wymieniłem opony w 2004 roku na Goodyear Wranglers i trudno było odróżnić nowe opony od starych BFG, byłem naprawdę zaskoczony, jak dobrze się prowadził z nowymi oponami w porównaniu do starych. Nigdy (jak dotąd) nie odczuwam, że Jeep prowadzi się niestabilnie, w rzeczywistości jestem całkowicie zaskoczony, jak dobrze się prowadzi przy prędkościach autostradowych (60-65 mph). TJ ma 85 000 mil przebiegu, więc może to być tak, że układ kierowniczy jest wciąż w dobrym stanie i nie jest całkowicie zużyty na tym etapie swojego życia. Wszystkie Wranglery skręcają szybko, ale regeneracja jest tym, czego szukasz, jeśli Twój Jeep nie regeneruje się po szybkiej korekcie kierownicy, prawdopodobnie masz problem w układzie kierowniczym lub zawieszeniu, który wymaga sprawdzenia. Jeśli masz większe opony (32 lub większe), możesz potrzebować ulepszenia zawieszenia/układu kierowniczego, aby rozwiązać ten problem.

• Helpful
Reactions: Chugiakguy
#14 ·
Mój JLUR z 2021 roku jest trochę spychany w sytuacjach silnego wiatru, ale biorąc pod uwagę brak aerodynamiki, jest to oczekiwane. W razie potrzeby dostosowuję prędkość, ale poza tym nigdy nie odczuwałem tego jako niestabilnego. Z pewnością nie jest to jazda "białymi kostkami". Myślę, że ludzie, którzy nazywają to niestabilnym, są po prostu przyzwyczajeni do prowadzenia niższych, bardziej aerodynamicznych pojazdów i odczuwają "różnicę". To jest następnie interpretowane jako "niestabilne". Jeśli jeździsz nim jak samochodem sportowym, będzie się wydawał (i będzie) niestabilny. Podobnie, gdybyś spróbował zabrać samochód sportowy tam, gdzie Wranglery błyszczą, również poczułbyś się dość niestabilnie!

#15 ·
Mój JLUR z 2021 roku jest trochę spychany w sytuacjach silnego wiatru, ale biorąc pod uwagę brak aerodynamiki, jest to oczekiwane. W razie potrzeby dostosowuję prędkość, ale poza tym nigdy nie wydawało mi się to aż tak niestabilne. Z pewnością wcale nie jest to "jazda z białymi kostkami". Myślę, że ludzie, którzy nazywają to niestabilnym, są po prostu przyzwyczajeni do prowadzenia niższych, bardziej aerodynamicznych pojazdów i odczuwają "różnicę". To jest następnie interpretowane jako "niestabilne". Jeśli jeździsz nim jak samochodem sportowym, będzie się wydawał (i będzie) niestabilny. Podobnie, gdybyś spróbował zabrać samochód sportowy tam, gdzie Wranglery błyszczą, również poczułyby się dość niestabilnie!
Tak
Przeszedłem od codziennej jazdy moim Dodge'em Challengerem wraz z jazdą moim Ramem 3500 dually do jazdy naszym Jeepem Wranglerem JL. Prawdopodobnie dlatego wydawało mi się to pułapką śmierci. Po modyfikacjach zawieszenia Teraflex, teraz Jeep jest wszystkim, czym jeżdżę. Teraz jest to wspaniała jazda.

#16 ·
Słyszałem od różnych użytkowników w różnych wątkach na tym forum, że ich Wrangler wydaje się niestabilny podczas jazdy, lub jak inne pojazdy wydają się znacznie bardziej stabilne niż Wrangler. Moje pytanie brzmi, co dokładnie przez to rozumiesz? Czy czujesz, że zaraz się przewrócisz podczas jazdy? Czy ma to związek z wyboistą jazdą, podczas gdy inne pojazdy mają płynniejszą jazdę?

Może to sposób, w jaki jeżdżę, ale nigdy nie czułem się niestabilnie podczas jazdy lub jazdy Wranglerem, a posiadałem i/lub testowałem wiele różnych modeli. Mój pierwszy jeep to JL Sport ze standardowymi oponami AT. Wydawał się lekki, a jazda nie była zbyt płynna, ale tego oczekuję od jazdy jeepem. Mój następny jeep to mój obecny JLR z oponami AT 35", i zdecydowanie wydaje się cięższy z dodatkowym ciężarem na dole, ale nie uznałbym żadnego z jeepów za niestabilnego. Zazwyczaj jeżdżę w pobliżu lub tuż powyżej ograniczenia prędkości i nie pokonuję zakrętów szybko, więc może jeżdżę zbyt bardzo jak stary człowiek, żeby poczuć niestabilność, o której mówicie, haha.
Czują się tak niestabilne, jak każdy karton próbujący przeciąć powietrze z dużą prędkością.

Nigdy nie czułem, żeby były niestabilne w porównaniu do tego, czym tak naprawdę jest ten pojazd.

#18 ·
Jest różnica między byciem po prostu Jeepem a takim, który wymyka się spod kontroli. Pozwól po prostu facetowi od Jeepa poprowadzić Twojego Jeepa, a on najprawdopodobniej powie Ci, czy wszystko jest w porządku, czy nie.

#20 ·
Moja żona jest "fanem Jeepów". Kupiła podniesionego ZJ na 35-calowych oponach ze zużytymi tulejami i bez stabilizatorów. Jechała 90 mil na godzinę w drodze do domu po zakupie. Teraz zrobiliśmy to lepiej. Jeździ również moim 2-drzwiowym JK na 38-calowych oponach bez tylnego stabilizatora i wspomaganiem PSC, ale nie lubi lekkiego układu kierowniczego. Jeździmy różnymi Jeepami od wielu lat. Miała seryjnego WJ, kiedy stacjonowaliśmy w Niemczech i regularnie osiągała 100 mil na godzinę.