Jeep Wrangler Forum banner

Zasady dla nowego właściciela Jeepa

6.1K views 31 replies 13 participants last post by  Jeep Junkie  
#1 ·
Jestem nowicjuszem. Nigdy w życiu nie dotknąłem Jeepa, a teraz wylądowałem z Rubiconem. Proszę o pomoc!
Proszę o kilka wskazówek 🙏

#9 ·
Nie mogłem się oprzeć, wyszedłem na zewnątrz i teraz nauczyłem się, jak ustawić dźwignię zmiany biegów na 4hi i 4lo 😁

View attachment 4546656
4low jest dla sytuacji, gdy nigdy nie przekraczasz 50 mph. Naprawdę bardziej do pełzania w okolicach 5-15 mph. Spraw, aby rzeczy trwały, mniej obrotów na minutę tym lepiej. Głośny pedał działa, gdy musisz się dostać tam, gdzie musisz, ale istnieją konsekwencje działań.

• Love
Reactions: Jeep Junkie
#17 ·
Brak soli na drogach jest lepszy, ale i tak dostaniesz sól morską, zgaduję i cała sól jest do bani.

Zapomniałem o czymś, myślę. Blokady są tylko w 4low (zaprogramowane z jeepa?) Żaden problem. Powinieneś włączać blokady tylko w 4low.

• Love
Reactions: Jeep Junkie
#18 ·
Brak soli na drogach jest lepsze, ale i tak dostaniesz sól morską, jak sądzę, a cała sól jest do bani.

Zapomniałem o czymś, myślę. Blokady są tylko w 4low (zaprogramowane z jeepa?) Żaden problem. Powinieneś włączać blokady tylko w 4low.
Dobrze w Wranglerze jest to, że wszystko jest tak widoczne, że sam mógłbym wziąć spray i ręcznik i wszystko wyczyścić. Co za dziwny pojazd ten Wrangler

#19 ·
Nie jestem pewien, czy jesteś skłonny do modyfikacji, ale jeśli chcesz uzyskać taki czas z twojego sprzętu, podszedłbym do tego z ostrożnością.

Mój pierwszy jeep był 04 TJ Rubicon i nie zacząłem modyfikować przez kilka lat. Kiedy już zacząłem, stało się to uzależniające. Skończyło się na 9" podnośniku i jeździe na 35" i wielu innych zmianach. Skończyło się na częstej wymianie przegubów kulowych i końcówek drążków kierowniczych, a także na wielu innych problemach, które sam sobie sprawiłem.

Myślę, że morał z tej historii jest taki, że 1. Modyfikowanie uzależnia! i 2. Jeśli chcesz go tak długo zatrzymać, nie zamieniając go w ciągły projekt pracy, wybieraj swoje ulepszenia ostrożnie, ponieważ wszystko, co zmieniasz, wpływa na wszystko inne, zwłaszcza podnośniki i większe opony.

Poza tym, po prostu powtarzam to, co powiedzieli inni, utrzymuj rutynową konserwację i utrzymuj go w czystości, a będziesz miał z niego długie życie.

#22 ·
Jeśli masz miękki dach, schowaj go do garażu lub przykryj. Słońce jest dla nich brutalne. Na moim 3. w ciągu 10 lat. Nie używaj go jako pojazdu do odśnieżania. Muszę praktykować to, co głoszę. Jak powiedział QuestionableAction, dobra konserwacja jest kluczem. Ciśnienie powietrza jest ważne, zwłaszcza przy wysokich cenach gazu.

#24 ·
Kilka pierwszych rzeczy, które bym zrobił:
  1. Znajdź sposób na ochronę boków przed latającymi kamieniami i odłamkami, jak dobry zestaw chlapaczy. Pozwoli to zaoszczędzić czas i nerwy później z powodu odprysków i rdzy na zawiasach drzwi
  2. Zdobądź przezroczystą folię, aby chronić progi drzwi przed zadrapaniami. Istnieje wiele osłon progów drzwi. Jednak te Mopar są dekoracyjne; nie chronią wystarczająco. I najwyraźniej te z rynku wtórnego mogą zaciskać gumowe uszczelki. Mam zestaw osłon progów Quadratec; działają dobrze. Przezroczysta folia wydaje się być najlepszym rozwiązaniem w większości przypadków
  3. Myłbym go i woskował co sześć miesięcy. Używam preparatu do malowania Klasse dwa razy w roku. Uważam, że politura do lakieru pomaga chronić lakier przed zadrapaniami gałęzi na szlakach, szczególnie tutaj, w PNW. Niektórzy przysięgają na powłokę ceramiczną, ale może być bardzo droga
  4. Jeździłbym nim w standardowej konfiguracji przez kilka miesięcy, zanim cokolwiek bym z nim zrobił. Daj sobie czas, aby dowiedzieć się, jak Jeep jeździ i czuje się całkowicie standardowo. Da ci to punkt odniesienia w przyszłości, gdy zaczniesz modyfikować to gówno
Nie zapomnij pomachać i uśmiechnąć się.