Widziałem coś w aerozolu firmy Loc-Tight, co twierdzi, że zamraża zardzewiałe nakrętki i śruby w celu "łatwiejszego usunięcia". Brzmi jak ciekły azot w bombie w sprayu. Czy ktoś tego próbował?
:doh:Więc jeśli zrobisz nakrętkę mniejszą, jak to ułatwi jej odkręcenie???
Myślałem o tym samym. Spray do kurzu sprawia, że trawa jest chrupiąca.Ciepło/zimno pomoże zamrożonym częściom, jeśli użyjesz go we właściwy sposób (podgrzej stronę żeńską, a następnie szybko schłodź stronę męską, próbując ją poluzować).
Kiedyś próbowałem usunąć elektromechaniczny siłownik elewacji z wyrzutni rakiet. Narzędziem, które mieliśmy do tego celu, był największy, najbardziej dziwacznie wyglądający ściągacz do kół zębatych, jaki kiedykolwiek widziałeś, i urwaliśmy jedno z ramion. Następnie wypróbowaliśmy wciągarkę i przeciągnęliśmy wyrzutnię na boki na jej siłownikach... w końcu wziąłem palnik tlenowo-acetylenowy i podgrzałem cały przegub kulowy, wylałem litr wody na środkowy słupek i całość zsunęła się z ręki.
Myślę, że ciekły azot w bombie w sprayu pomógłby zablokowanym nakrętkom, o ile spryskasz tylko śrubę, na której się znajdują, a jeśli najpierw podgrzejesz nakrętkę i śrubę, a następnie schłodzisz tylko śrubę, powinno to mieć jeszcze bardziej wyraźny efekt.
Czy ten środek Loc-tite jest tańszy niż ten środek w sprayu do klawiatur? Założę się, że jest prawie taki sam![]()
Ostatnio użyłem marki CRC na zablokowanej nakrętce koła, działało bardzo dobrze.Myślę, że muszę się częściowo nie zgodzić. Nigdy nie używałem marki Loctite, ale w warsztacie używamy Freeze Off firmy CRC, ta sama koncepcja i działa cuda. Nie działa TAK dobrze jak palnik, ale kiedy nie można użyć palnika, zdecydowanie pomaga.
Nie tyle kurczą się, co szukają cieplejszych miejsc, wszystkie schowane i ukryte.Czy orzechy nie kurczą się, gdy zamarzają??
Tylko pytam.
Lol