Jeep Wrangler Forum banner

Zamrażanie orzechów?

3.6K views 12 replies 12 participants last post by  krutj  
#1 ·
Widziałem coś w aerozolu firmy Loc-Tight, co twierdzi, że zamraża zardzewiałe nakrętki i śruby w celu "łatwiejszego usunięcia". Brzmi jak ciekły azot w bombie w sprayu. Czy ktoś tego próbował?

#2 ·
Zamrażanie niewiele pomoże w odkręceniu zardzewiałych nakrętek.
Kiedy coś jest zamrożone, kurczy się. Więc jeśli zmniejszysz nakrętkę, jak ma to ułatwić jej odkręcenie???

Nawet wtedy trzeba by było zamrozić całą śrubę, aby to miało jakikolwiek sens.

Brzmi jak coś, co kupujesz, używasz raz, dowiadujesz się, że nie działa, a potem ląduje na półce na lata.

#6 ·
Ciepło/zimno pomoże zamrożonym częściom, jeśli użyjesz go we właściwy sposób (podgrzej stronę żeńską, a następnie szybko schłodź stronę męską, próbując ją poluzować).

Próbowałem kiedyś usunąć elektromechaniczny siłownik elewacji z wyrzutni rakiet. Narzędziem, które mieliśmy do tego celu, był największy, najbardziej dziwacznie wyglądający ściągacz do kół zębatych, jaki kiedykolwiek widziałeś, i urwaliśmy jedno z ramion. Następnie próbowaliśmy wciągarki i przeciągnęliśmy wyrzutnię na boki na jej siłownikach... w końcu wzięliśmy palnik tlenowo/acetylenowy i podgrzaliśmy cały przegub kulowy, wylaliśmy litr wody na środkowy słupek, a całość zsunęła się z niego ręcznie.

Myślę, że ciekły azot w bombie w sprayu pomógłby zapieczonym nakrętkom, o ile spryskasz tylko śrubę, na której się znajdują, a jeśli najpierw podgrzejesz nakrętkę i śrubę, a następnie schłodzisz tylko śrubę, powinno to mieć jeszcze bardziej wyraźny efekt.

Czy ten Loc-Tite jest tańszy niż ten środek do czyszczenia klawiatur w aerozolu? Założę się, że jest prawie taki sam ;)

#7 ·
Ciepło/zimno pomoże zamrożonym częściom, jeśli użyjesz go we właściwy sposób (podgrzej stronę żeńską, a następnie szybko schłodź stronę męską, próbując ją poluzować).

Kiedyś próbowałem usunąć elektromechaniczny siłownik elewacji z wyrzutni rakiet. Narzędziem, które mieliśmy do tego celu, był największy, najbardziej dziwacznie wyglądający ściągacz do kół zębatych, jaki kiedykolwiek widziałeś, i urwaliśmy jedno z ramion. Następnie wypróbowaliśmy wciągarkę i przeciągnęliśmy wyrzutnię na boki na jej siłownikach... w końcu wziąłem palnik tlenowo-acetylenowy i podgrzałem cały przegub kulowy, wylałem litr wody na środkowy słupek i całość zsunęła się z ręki.

Myślę, że ciekły azot w bombie w sprayu pomógłby zablokowanym nakrętkom, o ile spryskasz tylko śrubę, na której się znajdują, a jeśli najpierw podgrzejesz nakrętkę i śrubę, a następnie schłodzisz tylko śrubę, powinno to mieć jeszcze bardziej wyraźny efekt.

Czy ten środek Loc-tite jest tańszy niż ten środek w sprayu do klawiatur? Założę się, że jest prawie taki sam ;)
Myślałem o tym samym. Spray do kurzu sprawia, że trawa jest chrupiąca. :D

#9 ·
Myślę, że muszę się częściowo nie zgodzić. Nigdy nie używałem marki Loctite, ale w warsztacie używamy Freeze Off firmy CRC, ta sama koncepcja i działa cuda. Nie działa ZUPEŁNIE tak dobrze jak palnik, ale kiedy nie można użyć palnika, zdecydowanie pomaga.

#13 ·
Myślę, że muszę się częściowo nie zgodzić. Nigdy nie używałem marki Loctite, ale w warsztacie używamy Freeze Off firmy CRC, ta sama koncepcja i działa cuda. Nie działa TAK dobrze jak palnik, ale kiedy nie można użyć palnika, zdecydowanie pomaga.
Ostatnio użyłem marki CRC na zablokowanej nakrętce koła, działało bardzo dobrze.