Jeep Wrangler Forum banner

Połowiczne drzwi vs. Pełne drzwi

31K views 36 replies 33 participants last post by  Marcus2137  
#1 ·
Niedawno kupiłem Wranglera z 2000 roku z pełnymi drzwiami i rozważam zakup połowicznych drzwi z miękkimi lub twardymi górnymi częściami. Ktoś ma jakieś przemyślenia na ten temat?

#2 ·
Niedawno kupiłem mojego Wranglera z 2000 roku z pełnymi drzwiami i rozważam zakup połowicznych drzwi z miękkimi lub twardymi górnymi częściami. Jakieś przemyślenia na ten temat?
Ponieważ to Twój pierwszy post. Będę miły. WTF, po co miałbyś to robić?

#4 ·
Uwielbiam moje drzwi 1/2.
Mówiąc to, to nie jest samochód do codziennego użytku. Miękkie nakładki są głośne na autostradzie.
Ale miło jest mieć możliwość jeżdżenia tylko z drzwiami 1/2 i bez nakładek w chłodne dni, kiedy jazda bez drzwi nie jest dobrym pomysłem.

#6 ·
Niedawno kupiłem mojego Wranglera z 2000 roku z pełnymi drzwiami i rozważam zakup połowicznych drzwi z miękkimi lub twardymi górnymi częściami. Czy ktoś ma jakieś przemyślenia na ten temat?
Niedawno przeszedłem przez to samo z moim nowym (dla mnie) Rubiconem z 04 roku. Dowiedziałem się, że oryginalne drzwi połówkowe do TJ-ów cieszą się szalenie dużym popytem i kosztują majątek. Mopar już ich nie produkuje, a opcje z rynku wtórnego to głównie aluminiowe osłony. Więc jeśli nie chcesz wydać co najmniej 800 dolarów i włożyć trochę wysiłku w ten projekt, po prostu przestań teraz.

Zakładając, że chcesz... złomowiska stale je sprzedają na E-Bay, ale prawdopodobnie będziesz musiał zrobić to, co ja, czyli kupić drzwi w dwóch różnych kolorach, z dwóch różnych starszych jeepów z różnych lat od dwóch różnych sprzedawców. Planuję zrobić trochę szpachlowania i zabezpieczenia przed rdzą, zanim zabiorę je do Maaco w celu taniego dopasowania koloru.

Gdzie robi się NAPRAWDĘ trudno, to kiedy próbujesz zdobyć wykończenie wnętrza na tych połówkowych drzwiach, które są w dobrym stanie i pasują do twojego wnętrza. Dostałem wnętrza w obu, ale są mocno zniszczone i nie pasują do mojego czarnego wnętrza. Planuję wypróbować na nich farbę w sprayu Dupli Color Vinyl i Fabric, aby sprawdzić, czy uda mi się je ożywić. Jeśli nie, wracam na złomowisko po wnętrza, których potrzebuję.

#7 ·
Naprawdę lubię połówkowe drzwi, nigdy nie miałem pełnych drzwi. Prawdopodobnie unikałbym kupowania jeepa z pełnymi drzwiami, ponieważ tak bardzo lubię połówkowe drzwi. Świetnie się sprawdzają bez dachu.
Są wkurzające, gdy próbujesz zapiąć okna podczas jazdy.

#8 ·
Jeśli zamierzasz jeździć bez dachu lub z opuszczonym dachem przy dobrej pogodzie, zamiast próbować znaleźć przyzwoite drzwi połówkowe (musisz wtedy również zdobyć górne części i osłonę okna), pomyśl o drzwiach rurowych. Byłyby lżejsze niż drzwi połówkowe, a Quadratec ma ofertę darmowych lusterek do drzwi rurowych Rugged Ridge. Jeśli uda mi się zdjąć pełne drzwi z mojego TJ (nie były zdejmowane od 15 lat), to jest to trasa, którą zamierzam obrać.

#9 ·
Miałem połówkowe drzwi w moim pierwszym Wranglerze, '91 kupionym jako nowy. Były miłe, gdy dach był złożony, ale prawdziwy PITA, gdy dach był podniesiony i chciałem coś wysłać pocztą lub przejechać przez okienko drive-in. Miały również tendencję do gwizdania na autostradzie z otwartym otworem wentylacyjnym.

Jeśli zamierzasz jeździć bez dachu lub z opuszczonym dachem przy dobrej pogodzie, zamiast próbować znaleźć przyzwoite połówkowe drzwi (musisz wtedy również zdobyć górne części i osłonę okna), pomyśl o drzwiach rurowych. Byłyby lżejsze niż połówkowe drzwi, a Quadratec ma ofertę darmowych lusterek do drzwi rurowych Rugged Ridge. Jeśli uda mi się zdjąć pełne drzwi z mojego TJ (nie były zdejmowane od 15 lat), to jest to droga, którą zamierzam podążać.
Walczyłem właśnie z moimi pełnymi drzwiami, żeby je zdjąć. W końcu musiałem użyć dużej ilości PB blastera i podnośnika, aby położyć na nich cały ciężar samochodu. Uważaj jednak, gdy zaczną się zsuwać, odskakują szybko i są ciężkie.

#11 · (Edited)
Mój Jeep przyszedł z pełnymi drzwiami. Chciałem zestaw połowicznych drzwi na lato/bez dachu. Miałem szczęście i znalazłem zestaw połowicznych drzwi za 500 $. Były czerwone, mój Jeep jest biały, ale cena była odpowiednia. Kolejne 450 $ kosztowało pomalowanie ich. Rozebrałem drzwi, żeby nie musieli tego robić, co zaoszczędziło mi trochę pieniędzy. Wewnętrzne panele drzwi były szare, a moje wnętrze jest beżowe, więc je pomalowałem. Zapomniałem, kolejne 50 $ kosztowało dopasowanie zamków do mojego klucza.

Attachments

#12 ·
Uwielbiam moje połówkowe drzwi. Świetnie sprawdzają się latem i zapewniają o wiele lepszy podłokietnik. Dostałem swoje, kiedy kupiłem samochód i miękki dach. 250 $ za dach i drzwi plus obramowania i górne części. Kiedy je odbierałem, pani powiedziała, że ma połówkowe drzwi, które może dorzucić, jeśli jestem zainteresowany za darmo. Nie miała już Jeepa. Myślę, że to fabryczne stalowe drzwi. Jedynym problemem jest to, że muszę użyć dystansów 1/2” na kołkach, bo inaczej siedzą za nisko i się nie zamykają. Mała cena do zapłacenia w moich książkach. Używam ich tylko latem. Okna połówkowe na zamek błyskawiczny są uciążliwe, ale łatwo je zdjąć. Po wyjęciu tylnego siedzenia mogę schować drzwi i górne części z tyłu i założyć je w 2 minuty. I wyglądają o wiele lepiej, gdy jeździ się bez dachu.

Attachments

#13 ·
Mój Jeep został pierwotnie dostarczony z drzwiami 1/2. Zapewniają bezpieczeństwo mojej wnuczce i myślę, że nadają mu ładny, ostry wygląd. Jeśli nigdy nie próbowałeś drzwi połówkowych, wiele tracisz. Od tego czasu nabyłem górne części z włókna szklanego Bull Dawg (z CL) w pasującym kolorze przypraw. Nigdy nie miałem pełnych drzwi w tym Jeepie i nie sądzę, żebym ich już chciał. Używam miękkich górnych części w miesiącach letnich (połowa kwietnia), a twardych górnych części w zimie (począwszy od połowy listopada). Twarde zdecydowanie obniżają poziom hałasu. Dziś rano (i wiele poranków) po prostu wyjąłem górne części drzwi połówkowych, oparłem je o drzwi garażowe i poszedłem do pracy. Zajmuje to łącznie 30 sekund. Zakładam je z powrotem większość wieczorów, aby uniknąć rosy na wszystkim.

Attachments

#14 ·
Mam je obie, pełne i połówkowe, w JKU i uwielbiam je, ale każde z nich ma swoje miejsce w zaśnieżonym Michigan.
TJ ma na razie pełne drzwi i chciałbym zdobyć zestaw drzwi połówkowych :D

#15 · (Edited)
Używam zarówno pełnych, jak i połowicznych zestawów drzwi fabrycznych.
Nigdy nie pozbędę się żadnego z tych zestawów.

#16 ·
Połowiczne drzwi świetnie sprawdzają się podczas letniej jazdy w terenie. Krążenie z ramieniem opartym na drzwiach jest najlepsze.

Jednak przy prędkościach autostradowych nigdy nie będą tak ciche jak pełne drzwi. I będą bardziej przeciekać.

• Like
Reactions: gsindela
#17 ·
Mam 1/2 drzwi i chciałbym je zamienić na pełne (Daily Driver). Jeśli jesteś gdzieś blisko Denver, może udałoby nam się coś ustalić?

#18 ·
Pełne drzwi, połówkowe drzwi, bez drzwi, kocham je wszystkie i wszystkie ich używam. To zależy od pogody i nastroju. Ale z drugiej strony mam Hard Top, Soft Top i Bikini Top z tych samych powodów

Attachments

#21 · (Edited)
Kupiłem mojego TJ kilka miesięcy temu z pełnymi drzwiami. Mieszkając na plaży, spodobał mi się pomysł drzwi połówkowych, gdy dach był zdjęty, więc rozpoczęły się poszukiwania. Nie chciałem płacić za nie 600+ dolarów, ale to jedyne ceny, jakie widziałem... do zeszłego tygodnia - para pojawiła się na moim lokalnym FB Market Place za 100 dolarów za parę!...a lakier pasował do mojego (biały). Wysłałem do gościa wiadomość prywatną, że wezmę je bez oglądania i ustaliliśmy termin odbioru. Potem jego post na FB zaczął eksplodować z ludźmi pytającymi o nie. Byłem pewien, że je stracę, ale na szczęście odpowiedział na swoim poście, że tego popołudnia miał przyjść jakiś facet i zaktualizuje, jeśli się nie pojawi... Pojawiłem się :) Panele wewnętrzne wymagają malowania, ale jestem bardzo szczęśliwy, że je mam w takiej cenie.

Bądź cierpliwy - okazje są lub Just Empty Every Pocket na eBayu lub podobnych

#22 ·
Niedawno kupiłem mojego Wranglera z 2000 roku z pełnymi drzwiami i rozważam zakup połowicznych drzwi z miękkimi lub twardymi górnymi częściami. Jakieś przemyślenia na ten temat?
Niedawno kupiłem Wranglera z 2005 roku i przyszedł z połowicznymi drzwiami i miękkimi górnymi częściami. Mój stary TJ z 98 roku miał pełne drzwi i tęsknię za nimi. Zimą miałem prawdziwe drzwi. Latem drzwi stały w moim garażu, LOL.

Szukam teraz jakichś fajnych drzwi. Jestem w Springfield i mój Jeep jest czarny, na wypadek gdybyśmy mogli coś załatwić.

#23 ·
Duża różnica między drzwiami 1/2 twardymi i miękkimi to ochrona bioder, jeśli zostaniesz uderzony z boku lub przewrócisz się na szlaku. Stalowe drzwi połówkowe mogą uratować kość miednicy. Miękkie drzwi chronią tylko przed wiatrem i deszczem. Moim zdaniem drzwi 1/2 twarde są warte dodatkowych pieniędzy i dobrze wyglądają.

#24 ·
Jeśli zdecydujesz się sprzedać pełne... byłbym zainteresowany. Mam połówkowe drzwi i uwielbiam je latem... są trochę głośne, gdy dach jest podniesiony. Mam górne części. Można je dostać przez Quadratec.com i są to prawdziwe drzwi trzonowe. Najlepsze górne części są od „Bestop”.

#25 ·
Miałem pełne drzwi w obu moich Jeepach. Miałem jeden w Phoenix i zawsze je zdejmowałem. Żaden problem. Mieszkam teraz w Republice Dominikańskiej i cieszę się, że mam pełne drzwi. Nigdy nie wiesz, kiedy spadnie deszcz i uwielbiam móc szybko podnosić i opuszczać te szyby zamiast je odzipowywać.

#26 ·
Lubię połówkowe drzwi do jazdy w terenie. Dają ładny podłokietnik i dają nogom coś, o co można się oprzeć, aby się utrzymać.

Trzymam twarde drzwi do codziennej jazdy, ale ponieważ już ich nie używam, kupiłem kilka brzydkich fabrycznych połówkowych drzwi, oszlifowałem je i pomalowałem sam, aby "pasowały". Wyszły przyzwoicie, ale skończyłem je sprzedając, kiedy mieszkałem w mieszkaniu, ponieważ nie miałem miejsca.

Ostatnio kupiłem kilka białych połówkowych drzwi i jeśli nie będę mógł ich wymienić na czarne, oszlifuję je i pomaluję, aby ponownie "pasowały".