Jeep Wrangler Forum banner

Trudna wymiana wtryskiwaczy paliwa 2.5L?

44K views 38 replies 19 participants last post by  Got it at last  
#1 ·
Jestem prawie pewien, że zawęziłem problem z nierówną pracą na biegu jałowym do uszkodzonych wtryskiwaczy paliwa... Nie jestem pewien, który, ale i tak pomyślałem, że wymienię wszystkie 4. Czy można kupić "regenerowane" wtryskiwacze paliwa? I jak trudna jest ta praca?

#3 ·
Wymieniłem wtryskiwacze w zeszłym tygodniu w 4.0. Kupiłem swoje od 5.0 motor sports. Regenerowane powinny być w porządku, ale weź konstrukcję z 4 otworami. Praca nie jest taka zła. Wystarczy odkręcić listwę paliwową i wszystko inne, co stoi na przeszkodzie, i zdjąć. Sprawdź, czy w szynie nie pozostały żadne uszczelki typu O-ring. Utrudnia to ponowną instalację z 2 uszczelkami typu O-ring. Przed instalacją nałóż jakiś smar na uszczelki typu O-ring, użyłem oleju ATF, ponieważ był pod ręką. Nie powinno to zająć więcej niż kilka godzin.

#18 ·
Może to dobry moment, aby rozważyć ulepszenie do wtryskiwaczy 19#.
Popieram. Właściwie mam tu dodatkowy zestaw żółtych wtryskiwaczy (Bosch 19 funtów), które pochodzą z Mustanga, w komplecie z nowymi uszczelkami i o-ringami. Kupiłem zestaw 8 (z wspomnianego Mustanga) i potrzebuję tylko 4... więc pozostałe 4 są dostępne, jeśli chcesz je mieć. Wyślij mi PW, a ustalimy cenę.

#9 ·
Wyjaśnić??
Jedną z kilku rzeczy, które można zrobić z 2.5, aby nieznacznie zwiększyć moc, jest zainstalowanie wtryskiwaczy paliwa Ford 19-funtowych. Nie zrobiłem tego, ale czytałem o tym tutaj kilka razy. Najwyraźniej dobrze pasują. Same wtryskiwacze zwiększyłyby zasilanie paliwem, ale dostrojenie ECM po ulepszeniach, takich jak wtryskiwacze i ponadwymiarowa przepustnica, zwiększyłoby korzyści.

#14 ·
Zrobiłem wtryskiwacz 19# i wymianę przepustnicy 4.0 TB w tym samym czasie, zajęło to około godziny. Kiedy skończysz, odłącz OBA kable akumulatora i dotknij je razem na około dziesięć sekund. Duża różnica w mocy. Na początku nie uzyskasz jednak lepszego przebiegu, ponieważ nie będziesz w stanie utrzymać nogi z dala od niego. Dostałem oba z e-bay za mniej niż 100 dolarów łącznie. Nadal to uwielbiam. Nie musisz odłączać przewodu paliwowego, wystarczy zwolnić ciśnienie. Nie zapomnij wyjąć DWÓCH zwężek z obudowy filtra powietrza. Jedna z przodu i jedna w pokrywie.

#16 ·
Ruszać, ruszać, ruszać! Upewnij się, że nic nie trzyma listwy paliwowej, a następnie poruszaj nią. Wtryskiwacze lubią się zacinać w swoich otworach i będą potrzebowały pewnej perswazji, aby je wyjąć. Czasami zginasz małe metalowe klipsy, które trzymają je w listwie paliwowej, nie martw się, można je łatwo zgiąć z powrotem do kształtu. Lubię używać sill-glide podczas ich instalacji. Powodzenia.

#20 ·
Tylko trochę poruszania, jest dość mocno, ale uważaj, spróbuj ciągnąć równomiernie za szynę. Wkładanie ich również wymaga dość mocnego pchnięcia. Upewnij się i nasmaruj uszczelki typu o-ring odrobiną oleju lub czymś podobnym. Biorąc pod uwagę takie mocne dopasowanie, łatwo jest złapać i rozerwać uszczelki typu o-ring, jeśli są suche. Jest to dość proste, gdy już się to zrozumie.

#33 ·
Potrzebuję pomocy z wtryskiwaczami paliwa.

Właśnie wymieniłem wtryskiwacze paliwa na typ 4-otworowy. 2001 Wrangler 2.5. Wszystko poszło gładko, dość prosto. Jedyną rzeczą jest to, że nie działa zbyt dobrze. Kiedy dodaję gazu, występuje silne zawahanie. Zastanawiam się, czy wtryskiwacze są osadzone w silniku wystarczająco głęboko. Bardzo trudno było je wyjąć, ale po prostu wsunęły się. Myślę, że trzeba je wcisnąć głębiej. Czy ktoś tego doświadczył?:atomic: