Jeep Wrangler Forum banner

Jak trudno wymienić tarcze hamulcowe?

10K views 17 replies 13 participants last post by  Zinger  
#1 ·
Jak trudna jest wymiana przednich tarcz hamulcowych w 2000 TJ dla kogoś, kto nigdy tego nie robił? Niedawno założyłem klocki i je odpowietrzyłem, więc ta część jest ok. Muszę tylko wkrótce założyć nowe tarcze i chciałem prosić o radę. Jestem w miarę obeznany mechanicznie, po prostu nigdy sam nie wymieniałem tarcz.

#3 ·
5 nakrętek na każde koło i dwie śruby na każdy zacisk. Następnie tarcza powinna się zsunąć. Mogą być klipsy zabezpieczające na 2 lub 3 szpilkach, ale powinny łatwo schodzić.

Uważam również, że śruby zacisku używają klucza imbusowego zamiast nasadki.

#5 · (Edited)
Będziesz musiał spuścić trochę płynu z cylindra, aby odłączył się od wirnika (zazwyczaj), więc prawdopodobnie będziesz musiał je ponownie odpowietrzyć. W moim '06 śruby zacisku to po prostu standardowe śruby, a nie imbusowe, ale nie jestem pewien co do '00. To bardzo proste, serio.

*addidition* Myślę, że nigdy nie powinno być potrzeby odłączania przewodu hamulcowego podczas wykonywania rutynowej konserwacji hamulców. Znowu, ktoś tutaj może mnie poprawić, jeśli się mylę, ale ja nie musiałem.

#9 ·
Tak, musisz zrobić miejsce na grubość nowego wirnika w porównaniu do starego.

I jeszcze jedno, po ponownym złożeniu wszystkiego i zanim w ogóle ruszysz Jeepem, wejdź do środka i kilka razy naciśnij pedał hamulca.

Jeśli nie i zapomnisz, pewna część twojej anatomii zacisnie się, gdy naciśniesz hamulce, a pedał wpadnie do podłogi.

#12 ·
Najwyraźniej można zdjąć zaciski bez żadnych problemów. Nie miałem takiego doświadczenia, ale byłoby wspaniale, gdybyś mógł to zrobić. Tak czy inaczej, to prosta robota. Serio, po prostu zrób to i ciesz się czasem ze swoim Jeepem. :)

#15 ·
Moje hamulce w tej chwili trochę pulsują i czytałem, że może to oznaczać, że tarcze hamulcowe się wypaczają i wymagają wymiany, czy ktoś coś o tym wie? Przepraszam za przejęcie. Przy okazji, nie mam hamulców antypoślizgowych, więc to nie pulsowanie :D lol
Wypaczone tarcze to mit..... tarcze się nie wypaczają, po prostu pokrywają się nierównomiernymi osadami materiału klocków hamulcowych...
Sprawdź ten link.... -Warped- Brake Disc and Other Myths
Musisz odszkliwić i ponownie osadzić klocki.

#14 ·
Cole 33 said:
Moje hamulce w tej chwili trochę pulsują i czytałem, że może to oznaczać, że moje tarcze hamulcowe się wypaczają i wymagają wymiany, czy ktoś coś o tym wie? Przepraszam za wtrącenie. Przy okazji, nie mam hamulców antypoślizgowych, więc to nie pulsowanie :D lol
Dotknij wewnętrznej i zewnętrznej strony tarcz hamulcowych. Wypaczenie może powodować pulsowanie, ale pierścienie na tarczy również. Wymieniłem swoje w zeszłym tygodniu z tego powodu.

Zdejmij koło.
Wykręć dwie śruby mocujące zacisk - nie imbus, ale klucz 13 mm. Może się to różnić w zależności od roku. Odchyl zacisk i klocki - najpierw górę.

Po zdjęciu zacisku można wymienić tarcze hamulcowe.

Zdejmij korek ze zbiornika płynu hamulcowego, aby można było wcisnąć tłok w zacisku z powrotem. Zazwyczaj wkładam klucz między dwa stare klocki i utrzymuję stały nacisk, aż tłok zrówna się z zaciskiem, aby łatwo zamontować nowe klocki - zawsze montuj nowe klocki z nowymi tarczami.

#17 ·
Poczuj wnętrze i zewnętrze tarcz. Wypaczenie może powodować pulsowanie, ale pierścienie na tarczy również mogą. Wymieniłem swoje w zeszłym tygodniu z tego powodu.

Zdejmij koło.
Wykręć dwie śruby mocujące zacisk - nie imbus, tylko klucz 13 mm. Może się to różnić w zależności od roku. Otwórz zacisk i klocki - najpierw górę.

Po zdjęciu zacisku można wymienić tarcze.

Zdejmij korek ze zbiornika płynu hamulcowego, aby móc wcisnąć tłok w zacisku. Zazwyczaj wkładam klucz między dwa stare klocki i utrzymuję stałe ciśnienie, aż tłok zrówna się z zaciskiem, aby ułatwić montaż nowych klocków - zawsze montuj nowe klocki z nowymi tarczami.
Szczerze mówiąc, nigdy o tym nie pomyślałem. :doh:
Zawsze po prostu otwierałem zert (sp?) i wyciskałem płyn, a potem odpowietrzałem hamulce. Spróbuję tego sposobu następnym razem, gdy będę robił hamulce w pojeździe. Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze, prawda?
:thumb: