Jeep Wrangler Forum banner

Overdrive włączony lub wyłączony

15K views 13 replies 10 participants last post by  DWFinch  
#1 ·
Czy lepiej dla mojego silnika jechać z włączonym lub wyłączonym nadbiegiem, ponieważ moje przełożenie nie jest odpowiednie dla moich opon. Mam 2003 4.0L 4-biegową automatyczną skrzynię biegów z przełożeniem 3.73 i oponami 33x12.50. Silnik pracuje tylko z prędkością 1400-1500 obr./min z włączonym nadbiegiem przy 55 mph, podczas gdy bez nadbiegu pracuje z prędkością 2100-2200 obr./min. Również bez nadbiegu nie ma potrzeby mocnego wciskania pedału gazu, aby wjechać na wzniesienia, podczas gdy z nadbiegiem może to być czasami trudne. Wszelkie rady są mile widziane, ponieważ czuję, że za bardzo męczę silnik przy tak niskich obrotach.

#2 ·
Trudno powiedzieć. Jeżdżę na przełożeniu 3,73 z oponami 35", ale mam też 5-biegową manualną skrzynię biegów. Ale podstawową zasadą jest uzyskanie najlepszego przebiegu paliwa, aby utrzymać obrotomierz poniżej 2 tys. Dopóki jedziesz ze stałą prędkością i nie przyspieszasz zbytnio, OD powinno być w porządku. Oczywiście będziesz musiał wcisnąć gaz jadąc pod górę, ponieważ nie możesz zredukować biegu w automatycznej skrzyni biegów, ale nie powiedziałbym, że to coś złego. Chyba że Twoja podróż jest głównie pod górę.

#3 ·
Używałem tego samego zestawu przez kilka lat....42rle, 33's i standardowe przełożenia 3.73.

Nie wyłączałem OD podczas jazdy po mieście poniżej 40 mil na godzinę. Jeśli wiedziałem, że jadę na autostradę lub drogę powyżej 40 mil na godzinę, naciskałem przycisk OD off. To nie jest dobre dla skrzyni biegów ani dla zużycia paliwa, gdy tak się ciągnie. OD jest w zasadzie bezużyteczny przy tym przełożeniu opony i skrzyni biegów. Nigdy go nie używałem.

#4 ·
Jeżdżę na 35-calowych oponach z przełożeniem 5,13 z silnikiem 4.0 i skrzynią 42rle. Wyłączam OD podczas jazdy po mieście. Włączam go ponownie przy prędkości około 55-60 mil na godzinę na autostradzie. Mogę się mylić, ale przeciążanie silnika nie może być dobre.

#7 ·
Mam 3.73 z 4rle i 33's i nadbieg wydaje się bezużyteczny. Czy uważasz, że 4.88 są za niskie? Próbuję zdecydować między 4.56 a 4.88. Zastanawiam się, czy 4.88 byłyby za niskie i miałyby wpływ na przebieg.

#10 ·
Dzięki za rady wszystkim. Pomyślałem, że to nie jest dobre dla silnika, aby włączać i wyłączać nadbieg, aby nabrać prędkości. Dziś napełniam świeży zbiornik, więc wyłączę nadbieg i zobaczę, jak to pójdzie.

#11 ·
Cóż, przepraszam za dezinformację. Nie wiedziałem, że istnieje tak duża różnica między manualną a automatyczną skrzynią biegów, jeśli chodzi o przełożenia. Po prostu myślałem, że OD włączone = 5. bieg dla mnie, a OD wyłączone = 4. bieg dla mnie:doh:, i z własnego doświadczenia pomyślałem, że jeśli radzę sobie dobrze na tych samych biegach i większych oponach, to powinieneś sobie radzić dobrze.

#13 ·
Kupuję Unlimited 2004 z automatyczną skrzynią biegów, przełożeniem 4,88 i oponami 33. Myślisz, że powinienem używać nadbiegu na dwupasmowych drogach jadąc 50-55 mil na godzinę?
To idealne przełożenie dla twojej skrzyni biegów i opon. Powinieneś móc po prostu wsiąść i jechać. Pozwól skrzyni biegów robić swoje. Jeśli zgaśnie na stromym wzniesieniu lub czymś podobnym, wyłącz nadbieg, aż znowu znajdziesz się na płaskim terenie.