Jeep Wrangler Forum banner

P000D B Pozycja wałka rozrządu Powolna reakcja Bank 2 migający silnik kontrolny

2 reading
22K views 9 replies 4 participants last post by  cdeslandes  
#1 ·
Moja córka jechała swoim Wranglerem z 2012 roku z przebiegiem 90 000 mil, kiedy zaczął pracować nierówno i zaczęła migać kontrolka silnika. Dobrze ją wyszkoliłem, więc natychmiast się zatrzymała i go wyłączyła. Kazałem jej spróbować go uruchomić ponownie i nie uruchomił się za pierwszymi kilkoma próbami. W końcu się uruchomił, a kontrolka zgasła, więc pojechała do domu, wciąż pracując trochę nierówno. Ma skaner i wyciągnęła kod P000D B Pozycja wałka rozrządu Powolna reakcja Bank 2 (żadne inne kody). Zresetowała go i zawiozła do dealera, który teraz działał jak zwykle. Sprawdzili czujniki wałka rozrządu i czujnik wału korbowego podczas jazdy. Wizualnie sprawdzili okablowanie do nich i nic nie znaleźli. Jedyne, co znaleźli w diagnostyce, to bardzo lekkie wypadanie zapłonu od czasu do czasu, którym zajmą się nowe świece zapłonowe. Jedyną sugestią dealerów było to, że być może brud lub coś innego okresowo blokowało jeden z czujników. Olej 5W-30 był nowy około 300 mil wcześniej, więc jest czysty i na odpowiednim poziomie.

Jakieś przemyślenia na temat dodatkowych elementów do sprawdzenia. Prawie chciałbym, żeby coś znaleziono, żeby to wyjaśnić, ponieważ migająca kontrolka silnika trochę mnie przeraża. Teraz musimy tylko mieć nadzieję, że to się nie powtórzy, gdy będzie wracać ze szkoły do domu lub coś w tym stylu.

#2 ·
Ten kod może odnosić się do fazy rozrządu, elektrozaworu VVT, zaworu kontroli oleju lub okablowania/sterowania pcm elektrozaworu.

PCM spróbuje przesunąć fazę rozrządu i śledzi jej aktualną pozycję w porównaniu z żądaną pozycją. Kiedy są one zbyt długo rozbieżne, kod ten jest ustawiany.

Podczas rozwiązywania problemów technik zajrzy do narzędzia diagnostycznego i przyjrzy się danym na żywo. Porówna dwa identyfikatory PID żądane i rzeczywiste i porówna je. Jeśli nie wyglądają dobrze, musisz przyjrzeć się komponentom VVT.

#4 · (Edited)
Jeśli to się powtórzy, wymień fazator(y) wałka rozrządu. Około 80 dolarów za sztukę, jak sądzę, również łatwa robota.

#5 ·
Technik sprawdził dane na żywo i stwierdził, że wszystko jest w normie. Sprawdził nawet czujniki wałka rozrządu, aby podwójnie to sprawdzić. Powiedzieli, że wszystkie dane wyglądają obecnie dobrze i nie potrafili wyjaśnić, dlaczego kod został uruchomiony. Nie sądzę jednak, aby którykolwiek z elementów VVT został sprawdzony.

Mamy go około dwóch lat i przeszedł 3 wymiany oleju, wszystkie z tą samą marką syntetyczną 5w/30. Sam dokonywałem wymian i olej wychodzący nie wykazywał żadnych oznak nadużywanego silnika z jakimikolwiek zanieczyszczeniami. Nie wiem, co było używane przed tym, jak go kupiliśmy.

Nie mam nic przeciwko temu, że teraz działa dobrze. Po prostu martwię się, jeśli ona sama wyjedzie na drogę wracając ze szkoły i powinno się to powtórzyć. Chcę działać proaktywnie i samemu wymienić niektóre z bardziej powszechnych, niedrogich rzeczy, aby pomóc tego uniknąć, jeśli mogę.

#7 ·
Myślę, że zacznę od obu czujników wałka rozrządu i czujnika wału korbowego. Teraz badam fazery wałka rozrządu.
Na razie nic bym nie robił... Poczekaj i zobacz, czy kod powróci. Nie ma sensu w ciemno wymieniać części. Zwłaszcza, gdy nie wiesz, czy to one powodują problem.

Ale zachęcam do dowiedzenia się, co robią fazery wałka rozrządu. To naprawdę fajna technologia. Zasadniczo pozwala na zmianę rozrządu wałka rozrządu w oparciu o życzenia komputera. Wyprzedzenie rozrządu na wałku rozrządu działa lepiej w jednych warunkach, podczas gdy opóźniony lub normalny rozrząd działa lepiej w innych. Fazer, poprzez użycie ciśnienia oleju, może zmienić relację wałka rozrządu do koła zębatego rozrządu wałka rozrządu. Dlatego tak ważny jest rodzaj oleju i filtra oleju, których używamy w nowoczesnych silnikach.

#8 ·
^ Zgadzam się. Albo poczekaj, albo po prostu proaktywnie wymień ten jeden czujnik położenia wałka rozrządu, który dał kod, jeśli to daje ci spokój. Następnie poczekaj, aby zobaczyć, czy coś jeszcze się wydarzy.

Niedawno pracowałem nad JK z innym członkiem forum. Kiedy go uruchomiliśmy, uruchomienie zajęło 4-5 długich obrotów i działał OK, ale nie brzmiał w 100% dobrze.

Potem przypomnieliśmy sobie, że odłączyliśmy czujnik położenia wałka rozrządu i oczywiście zapomnieliśmy go podłączyć z powrotem. Kiedy to zrobiliśmy, wszystko wróciło do normy!

#9 ·
Zgadzam się, WSTRZYMANE NA RAZIE.
Minęło kilka dni i nie ma żadnego kodu. Przyznaję, że nie jest dużo jeżdżony, podczas gdy ona ma zajęcia w ciągu tygodnia. Przez większość dni chodzi na kampus. Jedną z rzeczy, o których wspomniała moja córka, był zapach, który, jak sądziła, był lekkim zapachem gorących przewodów, kiedy początkowo zajrzała pod maskę. Technicy na moją prośbę sprawdzili wizualnie okablowanie i wydawało się w porządku. Czy uszkodzony solenoid fazowy może wytwarzać ten zapach?
To jeden z tych momentów, kiedy żałuję, że jeep nie jest 4 godziny od mojego garażu.
Dziękuję wszystkim!

#10 ·
Ugh. Miałem lekki zapach palących się przewodów w moim, a potem wszelkiego rodzaju dziwne problemy i kody.
Okazało się, że złącze stabilizatora miało zwarcie i powodowało błędy canbus.

Więc może to być uszkodzony przewód lub złącze gdzieś, co byłoby do bani, ponieważ diagnozowanie tego to udręka.